Cześć,
Mój problem pojawił się po wymianie uszczelki pod deklem klawiatury od strony zbiorniczka wyrównawczego.
Podczas wymiany uszczelki aby mieć lepszy dostęp wymontowałem zbiornik wyrównawczy, po skończonej robocie zbiornik trafił na swoje miejsce i uzupełniłem płyn w chłodnicy....i tu zaczynają się schody, po pokonaniu trasy około 100 km pojawił się na FIS alarm o układzie chłodzenia i oczywiście po otwarciu maski zbiornik pusty.
Uzupełniłem płyn i po dojechaniu pod dom para z pod maski i zbiornik znów pusty, ponownie dolewka płynu i próba i znowu to samo płyn na glebie, tym razem poczekałem aż się uspokoi bulgotanie w zbiorniku i dolewałem płyn aż do stanu max, na drugi dzień przed uruchomieniem motoru kontrola płynu i jest ok, 20 km pełnym ogniem i znowu plunęło płynem ale tym razem tylko trochę, pod maską na odpalonym silniku poziom lekko poniżej min, i znowu dolewka i ogień kilka km na postoju delikatnie widać że płyn jakby się cofnął do silnika ale po chwili wrócił do poziomu, silnik na wolnych obrotach pracuje równo, nie dymi na biało, nie ma oleju w płynie ani wody w oleju.
i tu pytanie czy powyższe objawy mogą być spowodowane zapowietrzeniem układu czy raczej czymś poważniejszym?
Dzięki za help
[AZA 2.7 169 KM] Płyn chłodzący
- zediii
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 5.0 580KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
A wycieku nie widać???
U mnie poci się chłodnica od dołu też zależy kiedy widać wyciek. Ubytek na poziomie 200ml. po jeździe 50km. ale to przy ciskaniu ostro na gaz. Zlokalizuj ewentualne wycieki skontroluj złączki odkręcane sprawdź czy nie ma oleistych plam w zbiorniczku i czy na wydechu nie ma wilgoci.
U mnie poci się chłodnica od dołu też zależy kiedy widać wyciek. Ubytek na poziomie 200ml. po jeździe 50km. ale to przy ciskaniu ostro na gaz. Zlokalizuj ewentualne wycieki skontroluj złączki odkręcane sprawdź czy nie ma oleistych plam w zbiorniczku i czy na wydechu nie ma wilgoci.
Pozdrawiam Marcin