Pioter211 zupełnie nie wiem czemu to padło. Olej wymieniony po kupnie ok 2lata temu, opony nowe i zimówki i letnie. Mogę mieć tylko podejrzenia, bo zaraz po kupnie pojawił się problem "szarpania" przy skręconych kołach (np przy zawracaniu) Może po ściągnięciu auta Mietek handlarz coś pomodził na tyle, że się teraz posypałoPioter211 pisze:Jak można uszkodzić torsena? Pytam z ciekawości?
[ Dodano: 2017-06-21, 19:43 ]
Mat1324 dzięki wielkie!! od razu widać, że ogarniasz temat, a ja już załamywałem ręce i rozważałem pozostawienie tylko przedniego napędu. Zaczynam poszukiwania skrzyni. Mam jeszcze pytanie czy jesteś w stanie powiedzieć co może być przyczyną takiego "szarpania" przy ruszaniu na skręconych kołach? Efekt podobny jakby jakiś dyfer był zeszperowany. ALe na podnośniku naturalnie dyfry pracują normalnie. Czy ów wibracje mogły być spowodowane kończącym się torsenem? Nie było/jest to jakieś uciążliwe ale wolałbym załatwić ten problem żeby za jakiś czas się z tym nie bawić ponowniemat1324 pisze:Tak wystarczające. Sam torsen w Twoim przypadku ma numer 01A 409 751 G » 01A 409 751 H. Możesz kupić jedną z tych skrzyni i przełożyć sam torsen: DJJ, DJU, DJS, DUX, DJR, DWM, DYE, DWP, EFC, ENP i oczywiście DWR. Podane skrzynie montowane były m.in. w A4, A6, A8 i Passacie. Przykładowo Twoja skrzynia stosowana była w A4, A6 i Passacie
. Na allegro powinieneś znaleźć jakąś skrzynie, aby przełożyć tylko torsena. Wystarczy, że wpiszesz np. "skrzynia DWR" i powinno coś wyszukać
. Możesz kupić uszkodzoną skrzynię, ale ważne, aby torsen był nieruszony.