Witam forumowiczów, problem z którym borykam się od miesiąca. Znajomego mechanika niestety nie było a pękła mi przednia sprężyna więc uznałem że pojadę do pierwszego lepszego mechanika. Suma summarum miałem 3 wymiany i jeszcze nie udało się trafić na dobre sprężyny. Aktualnie samochód ma glebę że nie mogę do garażu wjechać a każdy stopek,policjant jest mój. To tak poza tym że i tak źle zamontowali i wszystko mi halasuje Ale to już pod opieką mojego mechanika.
I tu zaczyna się główne pytanie. Potrzebuje namiar na sprężyny do mojego samochodu, prawdopodobnie są takie same jak w równolegle występującym passatem. Być może do vw będą łatwiej dostępne.... Przejechałem całe województwo i poza aso (800zl) nie dostałem sprężyn. Oznaczenie zielone i 3x szare
Z góry BARDZO dziękuję za pomoc
sprężyny przednie a6c5 2.8 193 km , napęd przód
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Kolega hayateosg przesłał mi na PW swoją wlepkę. Według niej powinien mieć z przodu sprężyny o numerze 8D0 411 105 DQ (1 pasek szary, 3 paski zielone). Szukałem w katalogu SACHS (dostawca na pierwszy montaż) i odpowiednikiem jest SACHS 998 430 (<< szczegóły >>). Czasami jest tak, że zamiennik odpowiada kilku sprężynom, ale tutaj jest przyporządkowanie 1:1. Problem występuje ze znalezieniem tych sprężyn. Udało mi się znaleźć dwa sklepy, które teoretycznie posiadają takie sprężyny: << link_1 >>, << link_2 >>. Spróbuj jutro zadzwonić albo zamów dzisiaj. Najwyżej zadzwonią, że nie mają na stanie. Z tego co sprawdziłem, to firma zarejestrowana jest w Niemczech i obie strony do niej należą.
Dziękuję za zaangażowanie; ) JEDNAKŻE sprężyny które mi podeslales są o mniejszej grubości. Jak już pisałem moje fabryczne z oznaczeniami które podałeś miały grubość bodajże 14,4 mm, a te z 13,xx miałem już 2 razy zakładane bo tak podawał katalog u mechaników. Oba były złe i auto siedziało na glebie. Aktualnie mam wstawione 15,4 które nie wiem jak ale siedzą nadal na tyle nisko że nie mogę wjechać nawet do garażu. Porównywalem je z fabrycznymi i są identyczne więc nie wiem czy to skład tych sprężyn wpływa na nośność?
Ogólnie dałem samoboe czas do jutra, inaczej będę zmuszony jechać do aso co bardzo chciałbym ominąć...
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Ogólnie dałem samoboe czas do jutra, inaczej będę zmuszony jechać do aso co bardzo chciałbym ominąć...
Jeszcze raz dzięki za pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Sprężyny, które zaproponowałem mają grubość 14,05 mm i są to te same sprężyny co w oryginale, ale bez kolorowych kropek. Różnica (0,35 mm) w grubości może wynikać z dodatkowej warstwy lakieru. Jakiej firmy w ogóle zakładałeś sprężyny, bo na pewno nie Sachsa? Na Twoim miejscu zamówiłbym sprężyny, które podałem i zobaczyłbym jaki będzie efekt. Jak zamówisz w serwisie, to dostaniesz te same sprężyny, ale z kolorowymi kropkami
.