Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ INNY] Poduszka silnika 2.0 TDI CAHA 170 KM

Silniki wysokoprężne
fisher1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ INNY] Poduszka silnika 2.0 TDI CAHA 170 KM

Post autor: fisher1981 » 26 maja 2017, 08:30

Witam wszystkich.

Zacznę od tego, że padłą mi prawa poduszka silnika - wycieka z niej płyn.
Mój mechanik twierdzi, że najlepiej to wymienić obie naraz. Ponadto uważa, że w przypadku poduszek ma już tak spore doświadczenie, że poleca mi założenie tylko oryginału nowego lub używanego - nic poza tym.
Byłem w aso i koszt poduszki lewej z czujnikiem wynosi 835 PLN brutto a prawej 548 PLN brutto. W innym sklepie typu inter cars lewa poduszka oryginał jest po 640 PLN natomiast gorzej jest z prawą. Mają tylko poduszkę z lemfordera, którą mi mechanik odradza.

Na allegro ceny używek są różne od 50 do 250 PLN.

Chciałem poznać Wasze zdanie:
1. czy warto kupować inne poduszki (nie tylko oryginały)
2. czy warto kupować używane,
3. jak długo można jeździć z tak uszkodzoną poduszką

z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 26 maja 2017, 12:34

Przerabiałem ten temat :). Problemem jest to, że żaden producent porządnych zamienników nie produkuje takich poduszek. Nie kupisz do Audi poduszki olejowej z czujnikiem np. Lemfordera czy Corteco, a to chyba coś znaczy <uoee>. Poduszki olejowe na pierwszy montaż dostarcza firma AVON, a pozostałe nieolejowe już Lemforder. Są dostępne tylko produkty niszowych marek i raczej ich nie polecam :| . Poduszka musi być dopasowana do konkretnego auta. W przeciwnym razie będą odczuwalne drgania i rzucanie silnikiem przy odpalaniu/gaszeniu. Teraz mimo wycieku płynu nie masz takich objawów albo są mało odczuwalne, ponieważ guma w poduszce jest odpowiedniej twardości, a w zamiennikach (tych dostępnych) różnie z tym bywa. Czasami po założeniu zamiennika jest gorzej niż na uszkodzonym oryginale.

Teoretycznie można wymienić tylko tę uszkodzoną poduszkę, ale jeśli jedna padła, to druga jest w podobnym stanie i może w niedługim czasie też wylać. Po drugie nowa będzie lepiej tłumić drgania, więc stara będzie miała cięższy żywot. Z tego co patrzyłem to używane kosztują ok. 200 zł za sztukę + przesyłka, czyli można się zamknąć w 450 zł. Niewiadomo też w jakim stanie one będą <mysli> .

Do Twojego auta przyporządkowane są takie poduszki:
1) lewa:
- 4F0 199 379 G - wycofano 01/06/2008,
- 4F0 199 379 AS - wycofano 01/01/2009,
- 4F0 199 379 BK - koszt w ASO ok. 835 zł,
2) prawa:
- 4F0 199 382 BG - koszt w ASO ok. 550 zł.

Ceny, które mam w ETCE zgadzają się z tymi co podałeś. Prawa poduszka też kosztuje 548 zł, ale przeważnie podaję ceny z mniejszą dokładnością :). Zakładając, że udałoby Ci się kupić dobre używane poduszki, to zaoszczędzisz ok. 950 zł. Jak już będziesz wymieniał poduszki, to warto również przy okazji wymienić przedni odbijak (pomarańczowa 'pianka') przy chłodnicy. Obecnie raczej jest już brązowy, twardy i odciśnięty. W SPAM do poduszek kosztuje on grosze (ok. 35 zł w ASO), a jego numer to 4F0 199 339.

Jeśli chodzi o mnie, to kupiłem oryginalne poduszki :). Zdjęcia starych i odboju możesz obejrzeć pod tym linkiem.

fisher1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fisher1981 » 27 maja 2017, 09:22

mat1324 pisze:Przerabiałem ten temat :). Problemem jest to, że żaden producent porządnych zamienników nie produkuje takich poduszek. Nie kupisz do Audi poduszki olejowej z czujnikiem np. Lemfordera czy Corteco, a to chyba coś znaczy <uoee>. Poduszki olejowe na pierwszy montaż dostarcza firma AVON, a pozostałe nieolejowe już Lemforder. Są dostępne tylko produkty niszowych marek i raczej ich nie polecam :| . Poduszka musi być dopasowana do konkretnego auta. W przeciwnym razie będą odczuwalne drgania i rzucanie silnikiem przy odpalaniu/gaszeniu. Teraz mimo wycieku płynu nie masz takich objawów albo są mało odczuwalne, ponieważ guma w poduszce jest odpowiedniej twardości, a w zamiennikach (tych dostępnych) różnie z tym bywa. Czasami po założeniu zamiennika jest gorzej niż na uszkodzonym oryginale.

Teoretycznie można wymienić tylko tę uszkodzoną poduszkę, ale jeśli jedna padła, to druga jest w podobnym stanie i może w niedługim czasie też wylać. Po drugie nowa będzie lepiej tłumić drgania, więc stara będzie miała cięższy żywot. Z tego co patrzyłem to używane kosztują ok. 200 zł za sztukę + przesyłka, czyli można się zamknąć w 450 zł. Niewiadomo też w jakim stanie one będą <mysli> .

Do Twojego auta przyporządkowane są takie poduszki:
1) lewa:
- 4F0 199 379 G - wycofano 01/06/2008,
- 4F0 199 379 AS - wycofano 01/01/2009,
- 4F0 199 379 BK - koszt w ASO ok. 835 zł,
2) prawa:
- 4F0 199 382 BG - koszt w ASO ok. 550 zł.

Ceny, które mam w ETCE zgadzają się z tymi co podałeś. Prawa poduszka też kosztuje 548 zł, ale przeważnie podaję ceny z mniejszą dokładnością :). Zakładając, że udałoby Ci się kupić dobre używane poduszki, to zaoszczędzisz ok. 950 zł. Jak już będziesz wymieniał poduszki, to warto również przy okazji wymienić przedni odbijak (pomarańczowa 'pianka') przy chłodnicy. Obecnie raczej jest już brązowy, twardy i odciśnięty. W SPAM do poduszek kosztuje on grosze (ok. 35 zł w ASO), a jego numer to 4F0 199 339.

Jeśli chodzi o mnie, to kupiłem oryginalne poduszki :). Zdjęcia starych i odboju możesz obejrzeć pod tym linkiem.

dziękuję bardz za tę merytoryczną odpowiedź..wniosek...tylko oryginał:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl