Kupiłem go osobiście w Niemczech 05.2017 prywatnie. Plan jest taki, żeby doprowadzić go do ładnego stanu. A przy tym małe modyfikacje.
Niedługo dodam nowe zdjęcia bo coś zepsuło się.
Silnik nie dymi, nie cieknie, nie grzechocze, odpala na dotyk ciepły i zimny. Ma moc, obroty nie falują, pali normalnie nie traci płynów.
Auto w czasie zakupu posiadało nowe tarczę hamulcowe Bosch x4, klocki Bosch, lampy przednie Hella, gruszkę turbiny. Widać, że wężyki co niektóre też zostały wymienione. Rozrząd wymieniony 02.2017. 307000km. (Sprawdzony przy wymianie na nowy). Mimo to został zmieniony ponownie.
Silnik fabryczny: 2,5 TDI V6 180KM 370Nm.
Kod silnika: AKE z odmą nowego rodzaju która się nie zatyka mimo to wałki wytarte były... Wydaje mi się, że złej jakości dawali fabrycznie lub co ostatnio odkryłem ten silnik nie lubi i niszczy sie od olei powyżej 0w30. I musi być min. Norma 505.00
Rok: 03.2003 LIFT.
Przebieg: Teraz 328000km.
Kraj Pochodzenia: Niemcy.
Zawieszenie: Febi przód, brak luzów.
Napęd fabryczny: Quattro. <- Coś pięknego.
Skrzynia biegów fabryczna: 6 biegowa manualna + tempomat.
Typ: Avant.
Alufelgi: Audi 8E0 601 025 E.
Opony: 225/50/17 Goodyear Vector 4 Seasons M+S całoroczne z 2017 przód nowe 8mm i tył 7mm 2015. (Bez łat itp).
Wnętrze fabryczne: Jasna skóra, całość w LED.
Nagłośnienie: Pioneer + Bose + Subwoofer Blaupunkt wraz z wbudowanym wzmacniaczem. 10 Głośników.
Lakier: Burgundrot Pearl LZ3K + listwy dolne w kolorze.
Bezwypadkowy. Sprawdzony VIN
Cała elektronika działa. Zderzaki i zawieszenie zostaje jak z fabryki.
««««««««Książka serwisowa i jakieś niemieckie dokumenty»»»»»»»»
Cały fabryczny komplet w bagażniku ® (Klucze, ucho, apteczka, koło zapasowe z nową oponą Michelin, hak, trójkąt i lewarek).
Wyposażenie:
•Pioneer +Bose + Subwoofer Blaupunkt wraz z wbudowanym wzmacniaczem.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
•Podłączenie telefonu (możliwość prowadzenia rozmów)
•Komputer pokładowy
•FULL FIS + manetka
•Szyberdach
•Przeciwmgielne (przód i tył)
•Xenon (nowe lampy Hella)
•Spryskiwacze lamp
•Skórzana tapicerka
•Dwa podłokietniki skórzane
•Podgrzewane fotele
•Podgrzewane lusterka
•Podgrzewana szyba
•Podgrzewane spryskiwacze
•Elektryczne fotele
•Elektryczne szyby x4
•Elektryczne lusterka
•Domykanie szyb przednich i tylnych z pilota
•Trójramienna kierownica multimedialna obszyta skórą
•Tempomat
•Termometr
•Klimatyzacja dwustrefowa
•Wspomaganie kierownicy
•Regulacja kierownicy
•Dzielona kanapa
•Hak ściągany 1900kg + Kapturek
•LED w środku
•Relingi dachowe + bagażnik dachowy TAUNUS.
•Przyciemnione szyby
•Chrom listwy
•Listwy progowe "AUDI"
•Centralny zamek i piloty
•ESP i ABS
•Immobilizer
•Pokrywa pod silnikiem i skrzynią biegów
•Siatka oddzielająca, mata w bagażniku.
•EURO 4 (Zaślepiony EGR, Katalizator i Eberspacher x2)
•Akumulator Bosch 95Ah 850A
♣Zaciski hamulcowe przednie dwutłoczkowe z A8 wersja 4 litrowa coś około.
Zmiany zrobione:

05.2017
Filtr Odmy ®. Stara odma była z 2009 roku i w sumie wyglądała jak nowa (w środku czyściutka). Filtr Oleju, Powietrza, Paliwa i Kabiny. FILTRON i Kamoka.
Olej stary był czarny mocno, ale lepkość dobra. Płyn Chłodniczy Prestone + płukanka KLEEN-FLO (dobra jest) i płukanie wodą demineralizowaną 50L. Cały dzień poszedł.. Po tym preparacie do płukania układu wyszedł taki syf, że dwa razy myłem pojemnik wyrównawczy. Na końcu płukałem wodą bo takie drobinki kamienia bez przerwy leciały. Teraz jest spoko.
Olej skrzyni biegów, przód-dyfera, tył-dyfera i torsena CASTROL 75w90 Transaxel (TAF-X). W dyfer tylni poszło aż 1,5L, a stary olej był jak miód o barwie czarnej. A w skrzyni i torsenie olej miał dobrą lepkość, ale sporo micro drobinek metalu. (Coś jak farba miedziana niby to norma).
Płyn wspomagania zielony FEBI i płyn hamulcowy ATE SL6. Oba stare płyny bardzo ciemne były. Kierownice można teraz kręcić jednym palcem. Płyn do czyszczenia wtrysków, smar molibdenowy KLEEN-FLO na 1150C i cement do wydechu.
Preparaty do lakieru. Świece BERU x6. Stare też były BERU i w ładnym stanie.
Wycieraczki szyby Bosch. Kierownica taka jaka była od początku w aucie.
Przewody: paliwowe i podciśnienia.
2017
Odnowione Felgi.
Kable do Vaga. W czasie kupna sprawdzane były błędy. Parę naklejek i zawieszka.
Wymiana panela i przycisków klimatyzacji z takiej wersji gdzie nie było tej śmiesznej gumy. Nawet to całkiem dobrze wygląda i poszło sprawnie. Popielniczka też odnowiona.
Licznik z Full Fis i ramkami. Manetki do Fis + tempomat.
Czujnik wody i panel świateł.
Emblematy Bose.
Światło stopu:
Na klapę wleciały emblematy "V6" i "4x4". Wiem że zamiast 4x4 piszę się "Quattro" i mam taką na grilu i listwie w środku, ale na klapie chciałem takie mieć.

Preparaty: do odgrzybienia klimy (parownika), i do kokpitu.
07.2017
Żarówki H7 x3 + LED do środka i postojowe przednie. Kompletny rozrząd z rolkami INA, termostatem BEHR, pompą wody INA i paskami CONTITECH.
Ramie napinacza Ruville wraz z tulejami. Alternator Bosch 120A i rozrusznik Bosch = (zregenerowane, nowe łożyska INA, szczotki był jak nowe x2, nasmarowane smarem Kleen-flo do +1150C).
Zaciski dwutłoczkowe + nowe tłoczki, gumki tłoczków, twarde przewody, klocki hamulcowe i odpowietrzniki.
Mata wygłuszająca na pokrywy (skrzyni).
Koło zapasowe. Felga Audi 16 w idealnym stanie z nową oponą Michelin.
Wałki x4, popychacze, dżwigienki, podkładki FEBI i uszczelki Ering (wałków rozrządu i wału).
Bagażnik dachowy + Box Czarny TAUNUS.
1.12.2018
Opony : 225/50/17 Goodyear Vector 4 Seasons M+S całoroczne z 2017 przód 8mm i tył 7mm 2015. Wraz nowymi wentylkami krytymi.
Regeneracja zacisku hamulcowego z tyłu prawego. (Tłoczek, gumki, uszczelki, osłonki, klocki hamulcowe) Odpowietrznik w ładnym stanie to zostawiłem.
Wielowahacze... Po 28 tys km w Polsce (+300 tys km w Niemczech) stało się górne przednie wahacze. Wymienione na x4 Wahaczy FEBI + Łączniki Stabilizatora FEBI. (Lewa i prawa strona) Nikt mi nie powie, że Lmefordera co teraz można kupić to te same co fabryczne.

Przykład? Śruba fabryczna z 2003 LMO do zwrotnicy 10.9 twardości, a kupiona od LMO z 2018 ma 8.8 tyle co FEBI.
Wymiana przewodu paliwowego na GATES 3,2mm zbrojony.
2019
Dystanse przód 12mm + nowe śruby M14x1.5x40mm KULA.
Olej silnika Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 + Filtr oleju + Czyszczenie komory filtra... Oleju weszło dosłownie 5L na "max" po 2 godzinach stania.
Końcówki drążków lewa i prawa. FEBI
CDN...
Plany:
•Wielowahacze przednie dolne bo czytałem, że pękają fabryczne.
•Do poprawki troszkę prawy przedni błotnik na samej krawędzi.
•Regeneracja zacisku hamulcowego tyl lewy.
•Dystanse tył=8mm + nowe śruby.
•Konserwacja podwozia.