Manual zmiana przelozenia a tempomat
Manual zmiana przelozenia a tempomat
Witam
Jako ze sie na tym nie znam chcialbym zapytac: Mam A6 c5 z 2002 rok z silnikiem 3.0 ASN Quattro i manualna skrzynia biegow. Czy jezeli zmienie przelozenie 6-tego biegu w skrzyni na inne (0.73 na 0.56) to na tym biegu nie bedzie dzialal tempomat. I czy jest mozliwe przeprogramowanie... by znowu wszystko dzialalo jak trzeba?
Pozdrawiam
Artur
Jako ze sie na tym nie znam chcialbym zapytac: Mam A6 c5 z 2002 rok z silnikiem 3.0 ASN Quattro i manualna skrzynia biegow. Czy jezeli zmienie przelozenie 6-tego biegu w skrzyni na inne (0.73 na 0.56) to na tym biegu nie bedzie dzialal tempomat. I czy jest mozliwe przeprogramowanie... by znowu wszystko dzialalo jak trzeba?
Pozdrawiam
Artur
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
aha......ok wróćmy do podstaw - ECU dostaje sygnal prędkości z licznika ( i jak uruchamiasz tempomat stara się tą prędość utrzymać ) , licznik dostaje sygnał z czujnika prędkości w skrzyni ( dokładnie z w obudowie mechanizmu różnicowego po stronie kierowcy )
Czyli Tak szybko jak będzie sie kręcić oś , taka będzie prędkosć na liczniku , i taką dostanie ECU
Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi???
Czyli Tak szybko jak będzie sie kręcić oś , taka będzie prędkosć na liczniku , i taką dostanie ECU
Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi???
Ktos mi powiedzial, ze moze sie zdarzyc, w zaleznosci od samochodu, marki... ze wyswietli sie jakis blad, z tego powodu, ze predkosc samochodu ktora odczytywana jest z czujnika ABS nie zgadza sie z obrotami silnika na danym biegu. Z innej strony, nie wiem czy ECU otrzymuje informacje na ktorym biegu obecnie jedziemy (w przypadku skrzyni manualnej). Przykme w takim razie jako fakt ze nie ma z tym zadnego problemu i tempomat bedzie dzialal bez klopotu.
Pozdrawiam i dziekuje za wyjasnienie
Pozdrawiam i dziekuje za wyjasnienie

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Takze teraz musze tylko znalezc kogos kto ma pare zebatek ktore mnie interesuja i to ogarnie. Znacie moze kogos z wojewodztwa Zachodniopomorkiego, Lubuskiego lub Dolnoslaskiego? Z tego co sie zorientowalem zebatki z 2.5 TDI by podeszly. Obnizyly by obroty przy 120 km/h z 3200 na 2700 1/min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.