Ostatni sprawiłem sobie Audi A6 C5 z 1997r. 1.8T 150km z instalacją gazową STAG 3.
Teoretycznie jest wszystko ok, odpala na dotyk, dynamicznie przyspiesza, nie szarpie, nie dławi się ALE jest jedna rzecz, którą zauważyłem jak chciałem sprawdzić na autostradzie komfort jazdy przy większych prędkościach, okazało się, że na gazie auto nie przekracza 4,2 tyś obrotów i jednoczenie prędkości 160km/h. Później sprawdziłem i dzieje się tak na każdym biegu, co ciekawe nie towarzyszy temu żadne szarpanie może takie delikatne dławienie ale to ledwo wyczuwalne. Oprócz tego nic innego się nie dzieje na gazie. Dodam, że na benzynie auto wkręca się do 6tyś obrotów + bez najmniejszych problemów. Właściwie to mi to totalnie nie przeszkadza w codziennej jeździe bo rzadko kiedy przekraczam te 4 tys obrotów ale jestem ciekaw co może to powodować. Do gazownika jadę dopiero w czwartek więc postanowiłem zasięgnąć rady tutaj

Dodam, że 5tyś km temu wymieniona została listwa wtryskiwaczy i reduktor. Spalanie przy prędkościach 120-140 50% trasa, 50% miasta wyniosło 11,9l/100km więc też mi się wydaje w miarę normalne.
Ktoś może się orientuje co to by mogło byc?