Punisher pisze:To jest wartość zmierzona tak?
To nie jest wartość zmierzona. Jest to wartość naliczona przez sterownik silnika, naliczona pewnie według jakiegoś algorytmu. Zależna od warunków(mam tu na myśli dane z czujników) w jakich poruszał się pojazd i cały czas zwiększająca się wraz z przejechanymi kilometrami, nie zerująca się po przeprowadzonym procesie regeneracji DPF.
Pamiętaj - mówimy o wartości
"nieusuwalnego" popiołu, nie sadzy(która jest usuwalna w procesie regeneracji)
Punisher pisze:Czysto teoretycznie po zmianie filtra na nowy wartość ta spadnie teoretycznie do 0?
Nie, sama się nie zmieni na "0".
Po wymianie filtra na nowy trzeba "powiadomić" o tym fakcie sterownik silnika. Programy diagnostyczne jak VCDS, VAS , czy nowy następca VAS-a ODIS, umożliwiają wyzerowanie wskazań DPF. Ale tylko w VAS i ODIS* jest możliwość odwrotnego procesu - wpisania stanu licznika, na której to podstawie sterownik silnika obliczy(adekwatnie do przejechanych kilometrów) i zapamięta wartość popiołu. Czynność ta przydatna jest, gdy wymieniamy sterownik silnika. Ten nowy w aucie powinien mieć informacje na temat zapełnienia popiołem filtra DPF zamontowanego w aucie. A to z kolei po to aby w sposób odpowiedni do wypełnienia popiołem, dostosować sposób/algorytm przeprowadzanych regeneracji. Bo według przeprowadzonych przeze mnie obserwacji są one różne, do różnego stanu zapełnienia popiołem.
* Być może VCDS posiada taką możliwość ale nie jest mi ona znana. Nie ma też na ten temat info w bezkresach sieci...
Jeszcze raz - wypowiadający się w tematach DPF popełniają w tym zakresie pomyłki :
Popiół produkt uboczny spalania oleju silnikowego, nieusuwalny w procesie regeneracji
Sadza - jeden z produktów ubocznych spalania oleju
napędowego/paliwa diesel
usuwalny w procesie regeneracji.