Audi A6 C6 3.0 TDI dymi z wydechów
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Audi A6 C6 3.0 TDI dymi z wydechów
Witam
Panowie od tygodnia zauważyłem, że moja A6 zaczęła dymić z wydechów. Kolor niebieskawy, jeżdzi normalnie, brak jakichkolwiek błędów w silniku, odpala bez problemu, spalaniew w normie. Dzisiaj w warsztacie wykonali czyszczenie całego dolotu - była sugestia, że zaciągał olej bo poziom był na maksimum. Sprawdzona została turbina - brak oleju jest czysto. Kużwa już nie wiem gdzie może być przyczyna. Może macie jakies sugestie gdzie szukać co sprawdzić.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2017-04-20, 17:34 ]
Kilka dni temu zrobiłem trase prawie 1400 km i po przyjeździe rury wydechowe całe czarne. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zauważyłem, że mam podwyższone obroty jałowe silnika koło 800 nawet jak osiągnie temperaturę. Jednak czasem spadają do 700 obr/min i wtedy nie widze zadnego dymu nawet jak dobrze wcisne gaz. A może tylko tak mi się wydaje, już sam nie wiem.
Panowie od tygodnia zauważyłem, że moja A6 zaczęła dymić z wydechów. Kolor niebieskawy, jeżdzi normalnie, brak jakichkolwiek błędów w silniku, odpala bez problemu, spalaniew w normie. Dzisiaj w warsztacie wykonali czyszczenie całego dolotu - była sugestia, że zaciągał olej bo poziom był na maksimum. Sprawdzona została turbina - brak oleju jest czysto. Kużwa już nie wiem gdzie może być przyczyna. Może macie jakies sugestie gdzie szukać co sprawdzić.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2017-04-20, 17:34 ]
Kilka dni temu zrobiłem trase prawie 1400 km i po przyjeździe rury wydechowe całe czarne. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zauważyłem, że mam podwyższone obroty jałowe silnika koło 800 nawet jak osiągnie temperaturę. Jednak czasem spadają do 700 obr/min i wtedy nie widze zadnego dymu nawet jak dobrze wcisne gaz. A może tylko tak mi się wydaje, już sam nie wiem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Kontakt:
Grupy 72-77 - korekty długoterminowe wtrysków.
Grupa 102 - czujnik temperatury spalin + czujnik różnicy ciśnień.
Grupa 104 - parametry filtra DPF.
Można ewentualnie sprawdzić grupy 13-14, aby zobaczyć jakie są bieżące korekty wtrysków.
Jakim interfejsem były sprawdzane błędy? Do grupy VAG najllepszy jest VAS i VCDS. Reszta średnio się nadaje.
Grupa 102 - czujnik temperatury spalin + czujnik różnicy ciśnień.
Grupa 104 - parametry filtra DPF.
Można ewentualnie sprawdzić grupy 13-14, aby zobaczyć jakie są bieżące korekty wtrysków.
Jakim interfejsem były sprawdzane błędy? Do grupy VAG najllepszy jest VAS i VCDS. Reszta średnio się nadaje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
I tak też mówiłem temu mechanikowi, żeby zaczął od czujników. Po kilku godzinach stwierdził, ze są w porządku i wymiana dpf-a w potem się jednak okazało, że walnięty był czujnik różnicy ciśnień
Ręce opadaja
[ Dodano: 2017-04-20, 18:59 ]
A tak przy okazji czy taki kabel będzie dobry do mojej a6 - Kabel VAG-COM/VCDS 16.8.3 Audi VW Seat Skoda
Ręce opadaja
[ Dodano: 2017-04-20, 18:59 ]
A tak przy okazji czy taki kabel będzie dobry do mojej a6 - Kabel VAG-COM/VCDS 16.8.3 Audi VW Seat Skoda
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Kontakt:
Poczytaj mój wpis: << link >>, a trochę się dowiesz
.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
I mój odnośnie zamienników DPF -bre-20-140-km-wyciety-filtr-dpf-a-kupn ... htm#838326
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com