Witam kolegów z forum. Od niedawna mam Audi A6 2.4 ośka, autko zostało zakupione z "małą wadą" tzn. strzałami z układu napędowego (spodziewałem się że skrzynia będzie do wymiany). Okazało się po demontażu skrzyni że uszkodzony był wałek atakujący (miał skoszone dobrze 2 ząbki pod rząd) i to powodowało tzw. "terkotanie" przy włączonym napędzie. Poza tym skrzynia działała idealnie (biegi nie wyskakiwały, wchodziły ładnie). Ze skrzyni odczytałem jej oznaczenie : DSC .
Pytanko brzmi: czy muszę kupić skrzynię z tym samym oznaczeniem czy inne manualne skrzynie z 2.4 fwd też podejdą? Powiem szczerze że znalazłem tylko 1 sprawną skrzynię z tym oznaczeniem ale kwota jest 4 razy wyższa od innych skrzyń do 2.4 o innym oznaczeniu.
Starałem się gdzieś znaleźć info na temat różnic w skrzyniach manualnych w tym silniku ale nigdzie nie ma żadnych informacji.
Z góry dziękuję.
wg. Elsy są tego samego typu 012/01W , nawet maja podobne przełożenia jak nie identyczne , a jakie możesz napotkac problemy to nie wiem , tu masz tabele ze skrzyniami: http://docdro.id/4iD6dFf