Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwne zachowanie radia po wymianie na ten sam model

Car Audio
ODPOWIEDZ
pagus_pgs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Dziwne zachowanie radia po wymianie na ten sam model

Post autor: pagus_pgs » 07 kwie 2017, 22:07

Witam Państwa,
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym, się jeszcze okaże ;), posiadaczem audi a6. Do niedawna wszystko z radiem (audi chorus) było w porządku. W włączonym przycisku zasilania (tym w potencjometrze) radio startowało samoczynnie po podaniu zasilania przez przekręceniu kluczyka, po przełączeniu kluczyka w pozycję wyjściową radio przestawało grać i gasło podświetlenie klawiszy. Bez kluczyka nie dało się go uruchomić niezależnie od włączania przyciskiem - i taki układ był dobry :) Po jakimś czasie radio zaczęło "chorować" na potencjometr aż do momentu gdy regulacja głośności miała tylko dwie pozycje siły dźwięku: 0 i 100%. Radio trafiło do elektryka od rtv - ten wycenił mi wymianę potencjometru na straszną kwotę - być może z lenistwa - ale podpowiedział, że może taniej będzie kupić działającą używkę. Tak zrobiłem, a stare radio trafiło na śmietnik. Przesyłka z "nowym" radiem dotarła, podłączam wtyczk, wpisuje kod, radio gra, cieszę się - ożyły nawet tylne głośniki - w poprzednim nie grały (ale nie miałem jeszcze nawet okazji sprawdzić czy są aby za maskownicami ;) - ale wyłączam zapłon i radio gra dalej... ?! Wyciągam kluczyk... bez zmian. Naciskam na potencjometr - muzyka milknie... ale guziki świecą... Na chwilę obecną rozłączyłem i szukam pomocy.
Nie znam się bardzo na tych sprawach, ale podejrzewam, że to kwestia pinów we wtyczkach?? Ale czy to możliwe by dwa modele tego "samego" radia - nie mam już możliwości porównania oznaczeń na obu odbiornikach bo stary wyrzuciłem, więc opieram się tylko na wyglądzie zewnętrznym, ale wracając do pytania, czy to możliwe by miały inaczej rozmieszczone piny we wtyczkach??
Poniżej zamieszczam zdjęcie z etykietki styków z obecnego radia - podejrzewam że jeśli gdzieś to w najwyższej wtyczce trzeba by jakieś przesunięcia poczynić? Teraz nie mam dokładnie w pamięci wtyczki samochodowej (jutro zerknę) ale pamiętam że we wtyczce nie ma jednego kabla albo do "słoneczka" albo tego poniżej niego - jakieś pomysły co zrobić by mieć jak miałem?
Z góry dziękuję za pomoc i wnioskuję o wyrozumiałość :)
Obrazek

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 07 kwie 2017, 22:27

jak nie zrobisz foto wtyczki z kolorami kabli to bez wróżbity się nie obędzie ;)

pagus_pgs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pagus_pgs » 07 kwie 2017, 23:50

No tak ta informacja może być pomocna :)
Zdjęcia poniżej.
A więc kabelki są: czerwono-niebieski, brązowy, szaro-niebieski, czerwono-zielony, czerwony oraz biało-niebieski.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 08 kwie 2017, 00:10

kolory kabli się zgadzają , teraz miernik w dłoń i sprawdzasz:

- kabel U+( czerw-nieb ) - stały plus
- kabel brąz - masa
- słoneczko ( szaro-nieb ) - podświetlenie , prąd na nim powinien się pojawić po włączeniu świateł/zapłonu ( tym steruje licznik , a nie wiem jaka logika działania jest w 97 )
- skontakt ( czerwony ) - plus po stacyjce , zanika po wyciągnięciu kluczyka
- GA ( GALA , biał-nieb ) - sygnał prędkości z licznika ( nieistotny w twoim przypadku )

pagus_pgs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pagus_pgs » 08 kwie 2017, 14:08

Generalnie każdy z przewodów podaje napięcie zgodnie ze swoją funkcją, czyżby wiec jakieś mostki wewnątrz radia??

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 08 kwie 2017, 15:01