Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C5 - R16 czy R17 - który wygodniejsze?

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
Drednot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 - R16 czy R17 - który wygodniejsze?

Post autor: Drednot » 27 mar 2017, 14:18

Witam,
W google ani na forum nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytanie, wiec liczę na Państwa pomoc.
Zastanawia mnie czy lepiej na polskich drogach jeździć na 16 czy na 17(ze względu na komfort)? Przymierzam się do zakupu opon letnich i nie wiem czy wziąć 16(obecnie w takim rozmiarze mam alufelgi i opony) czy kupić czarne alufelgi 17 i do tego opony? Wiadomo 17 będą się lepiej prezentować ale czy za bardzo nie stracę na wygodzie? Jakie nasze drogi są każdy wie, a że jeżdżę po różnych drogach to sam nie wiem co zrobić. Liczę na wypowiedź kogoś kto mierzył się z podobnym dylematem. Dodatkowo może mogą Państwo polecić jakiej firmy alufelgi warto kupić by nie przepłacić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

P.S. Posiadam srebrne audi A6 C5 w sedanie z silnikiem benzynowym 2.4 170 KM, a że wolno to ja raczej nie jeżdżę, nie chce by mnie wytłukło i żebym zaraz felg nie pokrzywił.
When the darkness find you, you must face it alone.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 27 mar 2017, 15:56

Komfort to zdecydowanie 16 cali - sam przejeżdżałem poprzedni sezon na 17 cali 235/45 - na dobrych trasach czy autostradach super ale w codziennej jeździe po drogach i mieście niestety gorzej

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 27 mar 2017, 16:43

Drednot pisze:na polskich drogach
Drednot pisze:akie nasze drogi są każdy wie
Wbrew stereotypom powtarzanym od lat, te nasze "polskie drogi" nie są obecnie takie złe i nie ma sensu w koło powtarzać tych oklepanych sloganów z nutką wrodzonego, narodowego narzekania. Wiadomo, jakość nawierzchni na drogach osiedlowych, miejskich, czy gminnych może pozostawiać wiele do życzenia, ale nie wszędzie i jest to mały procent w odniesieniu do całego kraju. Sporo jeżdżę służbowo, więc mówię co widzę.

Kryterium w doborze powinno stanowić to, jakimi odcinkami w większości się poruszasz. Głównie miasto - bierz 16", większość trasa - bierz 17". Pozostaje jeszcze to jak sam jeździsz, jeśli zdarza Ci się często podjeżdżać pod krawężniki przy parkowaniu, bądź nie przywiązujesz uwagi, żeby zwolnić na nierównościach, wówczas mniej cali wskazane.

Osobiście zimą jeżdżę na 205x55x16, latem 225x45x17. Różnica oczywiście jest, ale nie aż tak duża, żebym rezygnował z 17". Poruszam się 50/50 miasto/trasa.
Pozdrawiam...

HQ-AERO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: HQ-AERO » 29 mar 2017, 11:30

To zależy ściśle od tego jakie trasy robisz, jeżeli są to głównie przebiegi autostradowe to polecałbym 17 plus do tego ładne felgi co będzie się bardzo fajnie prezentować i utrzymasz komfort jazdy. Z kolei jeżeli są to trasy mieszane plus miasto- 16 cali będą zdecydowanie lepsze w kwestii komfortu, masz na oku jakieś konkretne opony w sensie firmy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja