Jestem Krzysiek i od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A6 C6 allroad 3.0 tdi quattro.
Przeszukałem wszystkie tematy na forum związane ze skrzyniami biegów i nie znalazłem takiego problemu. Otóż, mam pewien problem - po dynamicznej bądź długiej jeździe, kiedy silnik się zagrzeje, lewarek zmiany biegów zaczyna bardzo ciężko chodzić. Ciężko jest zmienić pozycję. W przypadku zaparkowania już samochodu i chęci zgaszenia i przełączeniu na pozycję P nie da się wyjąć kluczyka. Wyskakuje komunikat że nie jest fizycznie wrzucona pozycja P chociaż jest. Po chwili zabawy i ruszaniu lewarkiem udaje się ją wbić i kluczyk można wyciągnąć.
Dodam jeszcze, że na zimnym silniku i przy normalnej jeździe po mieście na krótkich dystansach lewarek chodzi idealnie i nie ma najmniejszych problemów ze zmianą przełożeń (można jednym paluszkiem:) ).
Co do wrzucania samych biegów przez automat - nie ma najmniejszego problemu niezależnie od nagrzania silnika czy też nie. Wszystkie biegi autam wbija idealnie. Problem jest tylko z fizycznym lewarkiem po nagrzaniu i głównie pozycją P.

Proszę o pomoc, co może być przyczyną ? Czy to jakiś początek dużej i kosztownej usterki?
Z góry dziękuję