Witajcie!
Mam pewien problem z C5, mianowicie kupiłem auto z niedziałającym prędkościomierzem. Myślałem, że to przez czujnik ABS, bo ABS również nie działał, lecz po powrocie do domu pojeździłem trochę po mieście i licznik się wzbudził. Trasa liczyła około 200km i przez całą trasę prędkościomierz ani drgnął. Prędkościomierz po wzbudzeniu na dziurze działał około dwa dni i znowu padł.Te zjawisko powtórzyło się 3 razy. Po tym zrobiłem w końcu czujnik ABS, działa pięknie. Poczytałem na forach o tym prędkościomierzu, niby impulsator na skrzyni biegów, który wymieniłem, VAG nie pokazywał błędu tego czujnika, teraz też nie pokazuje. Nie mam pojęcia co to może być. Bo to że sam prędkościomierz padł jest mało prawdopodobne bo to licznik VDO.
Ewentualnie zimne luty na liczniku, ale sam już nie mam pomysłów.
Pacjent A6 C5 2.8Q manual '98.
Proszę o pomoc!
Nie działający prędkościomierz
Bo coś typu sterownik ABS, mogę też to obstawiać czy nie bardzo?bendzji pisze:wiązka sprawdzona???
w momencie kiedy nie działa to propnuje sprawdzić w blokach pomiarowych licznika czy dostaje sygnał prędkości , i jeszcze test zegarów - wykluczysz licznik
to że VDO to nie znaczy że silniczki nie padały czy płyty główne
Bo właśnie na dziurach ten licznik ożywał, więc może kostka coś tam nie styka, lecz poprawiałem i siedzi pewnie i kable też są na swoim miejscu.
A co do bloków pomiarowych to jeszcze na starym impulsatorze sprawdzając było cały czas 0.0 km/h, obroty temperatura okej, ale prędkość nie...
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
ABS nie ma nic wspólnego z prędkością na zegarach - sygnał do licznika idzie tylko z czujnika na skrzyni
skoro impulsato nowy to albo wiązka albo licznik , albo w skrzyni coś? może nie łapie dobrze , tam jest pierścień 012409182C tu masz co nieco o nim http://vaguralremont.ru/audi-a6c5-2-8-z ... -skorosti/
skoro impulsato nowy to albo wiązka albo licznik , albo w skrzyni coś? może nie łapie dobrze , tam jest pierścień 012409182C tu masz co nieco o nim http://vaguralremont.ru/audi-a6c5-2-8-z ... -skorosti/