Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 c5 triptronic - bieg jałowy - auto skacze, drga , pomocy!

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Mientosinios
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 c5 triptronic - bieg jałowy - auto skacze, drga , pomocy!

Post autor: Mientosinios » 10 mar 2017, 22:10

Witam wszystkich użytkowników forum! Jestem tutaj nowy.

Mam problem z swoją a-szóstka c5 2.4 benzyna rok 2000. Zakupiłem pół roku temu w komisie z Niemiec , założyłem gaz staga. Więcej informacji na temat gazu nie podam bo za bardzo się nie znam. Na starym sterowniku ale podobno dobre części , dałem 3200zl. Mniejsza o to... moja a-szóstka posiada skrzynie Tip-Tronic ( auto ma przebieg 202000) wątpię w to , jej serwis kończy się w 2008 roku. (Środek bardzo zadbany , na pewno był w komisie wyczyszczony ale nie widać zurzycia kierownicy dużego ani nic tego typu. Ale jak mówiłem taki przebieg pewnie nie jest możliwy na ten rok :-) . W aucie wymieniłem rozrząd , miałem oryginalny pasek audi, pompę i termostat. Teraz włożyłem INA. Zawieszenie tez mam podobno oryginalne od audi.

Tak wiec mój problem polega na tym, ze wrzucam R lub D-rive na biegu jałowym auto zaczyna się krztusić i podskakiwać, nawet lampy przygasają jakby traciła elektryczność podczas tego. Robi to gdy stoi w błocie i ma ciężej ruszyć. Na płaskiej powierzchni tez się zdarza ale rzadko. Auto drga, skacze jakby chciało się jechac ale coś je przyduszalo, z rury wydechowej spaliny jakby nie wylatują równomiernie tylko wystrzeliwują w momencie drgania tego samochodu, zaczyna mocniej kopcić aut :-( . Dodam tez ze gdy przełączam biegi wajchą od tiptronica to na wyswietlaczu gdzie pisze P R N D 3 2 1 bodajże - to tam ta elektronika tez wtedy przygasa gdy to auto tak robi. Gdy jadę nocą i szyby elektrycznym pilotem próbuje domknąć - światła samochodu przygasają jakby w momencie klikania guziczka od szyb....( na długich światłach bardzo dobrze to widać) . Dodam tez iż gdy silnik jest rozgrzany dobrze, nie zdarza mu się to często (chodzi o to skakanie auta i przygasanie świateł, ale nie mówię znów ze na rozgrzanym nigdy tego nie robi, bo zdarza się i na rozgrzanym.)

**Gdy dodam gazu auto przestaje drgać i już jedzie dalej normalnie, dzieje się to jak w ogóle nie dodam gazu auto samo ciągnie. Gdy wcisnę R i samochód skacze i nacisnę hamulec pogłębia się to i wtedy jeszcze bardziej samochód zaczyna podskakiwać, gdy znów popuszczę hamulec i ciągnie bez dodawania biegu nie obędzie się bez dodania gazu bo mam wrażenie ze zaraz zgaśnie. Kolejna ważna rzecz - podczas włączania auta gdy wrzucam R gdy lekko trzymam hamulec objawy są mniejsze, gdy mocniej wcisnę hamulec i dam R to skacze niemiłosiernie.

**Automat zmienia biegi dość płynnie, nie szarpie nie przeciąga, dzieje się to tylko na biegu jałowym zarówno na PB jak i LPG.
Olej w skrzyni nie wymieniałem odkąd kupiłem. Silnikowego tez jeszcze nie, jedyne co zrobiłem to rozrząd i gaz.**

Proszę o pomoc, bardzo boje się ze to może być coś z skrzynia lub sprzęgłem czy nie wiem, pomocy :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja