[A6 C5 2.5 TDI] kontrolka hamulców
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2.5 TDI] kontrolka hamulców
koledzy, od wczoraj znienacka zaczęło mi sie na fisie wyświetlać na pomarańczowo kółko w przerywanych nawiasach. wiem,że jest problem odnośnie hamulców,tyle że wszystko z hamplami jest ok. klocki są zużyte w połowie,płyn hamulcowy w wymieniony i jest go w zbiorniczku tyle ile być powinno. na ręcznym bez problemu zrobię obrót. co może być przyczyną pojawiania się tego komunikatu?
- Piotr 13585
- Forum Audi A6 / A7
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
może pompa wspomagania siły hamowania padłapiotrekkawa pisze:od wczoraj znienacka zaczęło mi sie na fisie wyświetlać na pomarańczowo kółko w przerywanych nawiasac
tu masz mój temat, gdzie jest zamieszczone jej zdjęcie gdzie jest i jak się dokładnie nazywa

a6-c5-24-co-to-za-czesc-vt7907.htm
-
- Forum Audi A6 / A7
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
dzięki koledzy za podpowiedzi. dopiero we wtorek będę grzebał bo jak na razie nie mam warunków,ale zauważyłem jeszcze inne jajca; parę dni temu dolałem płynu hamulcowego,bo na wyświetlaczu pojawił się duży czerwony symbol hamulców z wykrzyknikiem w środku i potrójny sygnał ostrzegawczy. pojawiało się to po przejechaniu jakiejś nierówności (tory, dziura) po dolaniu płynu objawy ustały a dzisiaj znowu to samo. zauważyłem też,że z rana przy pierwszych hamowaniach pedał hamulca wystarczy lekko nacisnąć i auto staje dęba,później trzeba jednak mocniej deptać. ABS działa więc usterkę tego systemu bym wykluczył, tym bardziej ,że od niego jest osobna kontrolka na zegarze i ona gaśnie. więc raczej będzie to wina wspomagania siły hamowania. jeszcze jedno pytanko;czy na VAG-u wyjdzie że to właśnie to? bo nie chciałbym rozgrzebywać niepotrzebnych elementów.
[ Dodano: 2009-03-27, 13:21 ]
[ Dodano: 2009-03-27, 13:24 ]
chyba już wiem czemu u mnie tego nie ma. ja mam diesla a koledzy opisali bęzyniaki.
[ Dodano: 2009-03-27, 13:21 ]
dziwne,ale z ciekawości zajrzałem tam dzisiaj pod ta pokrywkę zbiornika płynu od wspomagania i o dziwo u mnie nie ma tego elementu zaznaczonego czerwona strzałką.goly191 pisze:może pompa wspomagania siły hamowania padłapiotrekkawa pisze:od wczoraj znienacka zaczęło mi sie na fisie wyświetlać na pomarańczowo kółko w przerywanych nawiasac
tu masz mój temat, gdzie jest zamieszczone jej zdjęcie gdzie jest i jak się dokładnie nazywa![]()
a6-c5-24-co-to-za-czesc-vt7907.htm
[ Dodano: 2009-03-27, 13:24 ]
chyba już wiem czemu u mnie tego nie ma. ja mam diesla a koledzy opisali bęzyniaki.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
no właśnie myślałem o vakumpompie,ale z tego co wiem to przy awarii tej pompy pojawiają się problemy z egieerami,turbinka potrafi fochy stroić,ponieważ wszystkie te elementy są właśnie sterowane podciśnieniem z tej pompki. u mnie nie ma tego problemu. tym bardziej że vaku nie stuka co jest pierwszym objawem jej niechęci do współpracy.... jutro jak się uda to VAG-owanie.
Witam.
Mam również problem z kontrolką jak kolega na wstępie. Rozebrałem prawe przednie koło i o dziwo mnie jest jedna wtyczka wolna a kabel idący z klocków jest urwany. Czy to jest przyczyna? Jak najlepiej to naprawić? kupic nowy kabel (jesli tak to podajcie mi jakis namiar) czy mozna sposobem domowym to naprawic? I dodatkowo czy musze po naprawie skasowac bledy komputerem??
Mam również problem z kontrolką jak kolega na wstępie. Rozebrałem prawe przednie koło i o dziwo mnie jest jedna wtyczka wolna a kabel idący z klocków jest urwany. Czy to jest przyczyna? Jak najlepiej to naprawić? kupic nowy kabel (jesli tak to podajcie mi jakis namiar) czy mozna sposobem domowym to naprawic? I dodatkowo czy musze po naprawie skasowac bledy komputerem??
Pozdrawiam Mackowy
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
moim zdaniem najtaniej w tym przypadku byłoby pojechanie na szrot i kupienie jednego takiego klocka używanego, nie powinno być problemuMackowy pisze:kabel idący z klocków jest urwany. Czy to jest przyczyna? Jak najlepiej to naprawić?
bo w takim przypadku wymiana wszystkich jak wiadomo tania nie jest
a naprawienie, hmmm zależy gdzie się urwał kabel
zdejmij koło, odkręć zacisk, wymnij klocki i zobacz, kabek jest na tym z tyłu ( a dokładniej w nim zalany) może się urwał dalej, i da się połączyć, wydaje mi się że w takim przypadku błąd powinien sam zgasnąć, a jak nie to skasować