[ AKN 2.5 150 KM] Utrata mocy silnika przy 3000 obrotów
[ AKN 2.5 150 KM] Utrata mocy silnika przy 3000 obrotów
Witam, jakiś czas temu zauważyłem, że silnik traci moc przy obrotach około 3000.
Wykonałem diagnostykę i wyskoczył błąd:
00575 - Intake Manifold Pressure
08-00 - Control Limit Surpassed
Proszę o poradę co powinienem sprawdzić/wykonać najpierw.
Wykonałem diagnostykę i wyskoczył błąd:
00575 - Intake Manifold Pressure
08-00 - Control Limit Surpassed
Proszę o poradę co powinienem sprawdzić/wykonać najpierw.
Witam
Masz problemy z ciśnieniem
Tu znajdziesz odpowiedź
-afb-25-150-km-blad-00575-pierwsze-krok ... t50832.htm
Pozdrawiam

Masz problemy z ciśnieniem

Tu znajdziesz odpowiedź

-afb-25-150-km-blad-00575-pierwsze-krok ... t50832.htm
Pozdrawiam

Jak samochód, to tylko Audi;)
Damolka89, dzięki za podlinkowanie i oczywiście przejrzę temat
[ Dodano: 2017-02-02, 18:04 ]
A powie mi ktoś od czego jest ta temperatura druga od prawej i gdzie jest czujnik, który ją mierzy? Bo silnik zimny a tam jakaś wartość nie wiadomo skąd...
[ Dodano: 2017-02-03, 19:31 ]
Więc tak - dzisiaj postanowiłem rozebrać układ dolotowy za IC i moim oczom ukazało się:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Zaniepokoiła mnie również rdza w EGR:
![Obrazek]()
Pytanie czy wystarczy wszystko poczyścić i złożyć, czy coś poważniejszego się szykuje? Co byście poradzili?
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
[ Dodano: 2017-02-02, 18:04 ]
A powie mi ktoś od czego jest ta temperatura druga od prawej i gdzie jest czujnik, który ją mierzy? Bo silnik zimny a tam jakaś wartość nie wiadomo skąd...

[ Dodano: 2017-02-03, 19:31 ]
Więc tak - dzisiaj postanowiłem rozebrać układ dolotowy za IC i moim oczom ukazało się:
Zaniepokoiła mnie również rdza w EGR:
Pytanie czy wystarczy wszystko poczyścić i złożyć, czy coś poważniejszego się szykuje? Co byście poradzili?
EGR faktycznie zapieczony i się nie ruszał. Wyczyściłem wszystko ładnie i poskładałem. Ale problem nadal pozostał, czyli dalej turbina się przeładowuje
. Powiedzcie mi jest sens rozbierać turbo, bo zauważyłem że ta wajcha sterująca położeniem łopatek rusza się z pewnymi oporami. Mogą być zapieczone łopatki? Można to samemu rozebrać i poczyścić?

Spróbować przeczyścić zawsze możeszbabadook pisze:Powiedzcie mi jest sens rozbierać turbo, bo zauważyłem że ta wajcha sterująca położeniem łopatek rusza się z pewnymi oporami. Mogą być zapieczone łopatki? Można to samemu rozebrać i poczyścić?

Ja swoją rozbierałem, czyściłem, złożyłem i śmiga dalej bez problemu

Rzuć także okiem na przepływomierz

A jak sprawdza się przepływomierz? Wyjąłem go i sprawdzałem organoleptycznie. Nie wygląda na zużyty. Przejechałem się bez wpiętej do niego wtyczki, problem zniknął i świeci się kontrolka od ESP. Auto dostało mocy. Wpiąłem go z powrotem i turbina znów przeładowuje. Czy to oznacza, że przepływomierz padł?
Dodam jeszcze, że po odpięciu przepływomierza temperatura druga od prawej w grupie 007 spadła z 75 st. do ok 55 (dziwne to
)
Dodam jeszcze, że po odpięciu przepływomierza temperatura druga od prawej w grupie 007 spadła z 75 st. do ok 55 (dziwne to

Nie pakuj się w zamienniki tylko oribabadook pisze:polecisz jakiś dobry zamiennik, czy brać ze szrotu oryginalną używkę?

Ja u siebie tydzień temu wymieniłem przepływkę na używaną ze szrotu, bo moja stara zawodziła już

Po wymianie wszystko jest ok

Tylko bierz do takiego samego oznaczenia silnika jaki masz czyli AKN jak widzę

Najlepiej jak podjedziesz na szrot i oczywiście sprawdzisz podmieniając przepływkę czy wszystko jest ok, jeżeli tak to bierz i ciesz się jazdą

Ja tak u siebie zrobiłem podjechałem na szrot podmieniłem przepływki przejechałem się by sprzwdzić czy wszystko gra jak trzeba

Tak ten co pokazałeś na fotce to nie jest oribabadook pisze:Ogólnie to ja mam tam chyba zły czujnik wsadzony, bo mi znajomy powiedział, że ma być z oznaczeniem 028 002 429 lub 059 906 461B

Tu masz nr przepływek jakie powinny iść

http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... 309/lang/o
patrz nr (11) dla silnika o oznaczeniu AKN