Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BDW 2.4 177 KM] Dziwne stukanie na zimnym silniku

Silniki benzynowe
ceenka

[ BDW 2.4 177 KM] Dziwne stukanie na zimnym silniku

Post autor: ceenka » 09 lut 2017, 17:15

Witam wszystkich jestem tutaj nowy z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

A więc zaczynam

tak jak w profilu audi a6c6 2004 silnik bdw 177,

jak w temacie dziwne stukanie pojawia się tylko na zimnym silniku ( http://patrz.pl/film,20170209_073725-mp4,152929.html , sory za reklamy ;/ ) i w zasadzie (wniosek z obserwacji) tylko przy temperaturach otoczenia spadających poniżej -8 - -10 stopni.

Mianowicie zostały wymienione wszystkie cewki na ngk tak samo świece na ngk (spowodowane to było wypadającym zapłonem plus założeniem gazu, który spowodował wywalenie jednej cewki stwierdziłem iż wymienię cały komplet)

delikatnie stukały klapy kolektora zostały ustawione w pozycji maksymalnie otwartej (brak wywalania błędów na desce, jak na razie)

Do tego został wymieniony napinacz łańcucha rozrządu x2, uszczelka kolektora wydechowego x2, rolka napinacza paska klinowego, łańcuch rozrządu x2, napinacz, pasek wielorowkowy, i ogolnie sporo uszczelek itd. w wielu tematach pojawia się podobna charakterystyka usterki z tym że rozrząd wymieniany był 5kkm temu i ciężko mi po prostu uwierzyć iż to właśnie to, mam do wymiany jeszcze 2 poduszki pod silnikiem które będę wymieniał w weekend (denerwujące trzęsienie budą auta na jałowym plus delikatne trykanie przy zmianie biegów), zalany olejem 5w30 castrol edge 5kkm

Sugestia 2 mechaników - przy niskich temperaturach po prostu olej dochodzi trochę dłużej i dlatego tak to wygląda,

Powiedźcie czy mają rację czy jednak mam jeszcze cos do roboty... bo ręce mi już opadają.. :( :|

Myken
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Myken » 09 lut 2017, 17:33

gdy u mnie trzęsło budą na jałowym biegu to padał dwumas

ceenka

Post autor: ceenka » 13 mar 2017, 17:46

U Mnie ewidentnie poduszki jedna rozlana druga miękka

[ Dodano: 2017-02-13, 20:35 ]
Witam ponownie,

a więc zauważyłem ze te stuki niestety pojawiają się nie tylko podczas samych mrozów, niestety dźwięk który zamieściłem na filmiku daje się we znaki sporadycznie podczas odpalenia auta, parę dni było wszystko w porządku a dzisiaj niestety znowu ten dziwny 1-2 sekundowy dźwięk... powiedźcie czy jest możliwe iż to któryś z napinaczy? i czy udać się na gwarancje z rozrządem (niestety warsztat w którym był robiony rozrząd oddalony o 130km :/), z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

[ Dodano: 2017-03-13, 17:46 ]
Witam po raz kolejny po wizycie w serwisie niestety okazało się iż do wymiany wariator na prawej głowicy... po prostu załamka.. :| :|

beemka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: beemka » 16 mar 2017, 10:07

ceenka ale koszt wariatora to jednak nie wymiana rozrzadu.Ile to wynioslo?

ceenka

Post autor: ceenka » 16 mar 2017, 17:02

sam vamos 2 tyś. wymiana 400 jednak ja zdecydowałem się na regeneracje 700 za całość mnie wyniosło

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja