Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 2,5 TDI v6] problem ze skrzynią

Układ napędowy i skrzynie biegów
Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 24 mar 2009, 23:14

goly191 pisze:
paw1972 pisze:Takich przykładów z całej PL znam mnóstwo - zanim trafiłem do Sserwisu dokładnie przez 10 miesięcy sprawdzałem opinie o większości zakładów ASB w PL i do każdego dzwoniłem i zapisywałem to, co usłyszałem (było tego trochę)
w takim przypadku co powiesz o tym delikwencie :?:
http://www.skrzyniebiegow.pl/?p=1
Nie z nim nie miałem kontaktu. Pierwszy raz przeglądałem jego stronę kiedy przeczytałem powyższe posty. Myślę, że warto do niego pojechać - jakby nie było jest na miejscu - i porozmawiać.
Swojego czasu ktoś z AKP polecił mi magika z Koszalina. Zajmuje się mechaniką precyzyjną. Gdyby nie trudności - wtedy - z częściami do multi pewnie tam bym oddał, ale facet uczciwie powiedział w czym jest problem. Myślę, że ktoś jest w tej części PL, kto potrafi to robić. Poszukam to może coś znajdę.
pozdr. ;-)

[EDIT +]

Otrzymałem odpowiedź od kolegi Gili z Forum Audi A4:

" http://www.skrzyniebiegow.pl/
ZUH "Sosnowski"
ul. ÂŚnieżna 3
80-554 Gdańsk
tel. 058 343 20 44

Podobno najlepsi w automatach w Trójmieście "

A więc ten sam, który podał kolega goly191 ;-)
pozdr. ;-)
2.5 TDI AYM 2002

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 25 mar 2009, 19:12

goly191 pisze:
paw1972 pisze:Takich przykładów z całej PL znam mnóstwo - zanim trafiłem do Sserwisu dokładnie przez 10 miesięcy sprawdzałem opinie o większości zakładów ASB w PL i do każdego dzwoniłem i zapisywałem to, co usłyszałem (było tego trochę)
w takim przypadku co powiesz o tym delikwencie :?:
http://www.skrzyniebiegow.pl/?p=1

Z tego co ja wiem to jest o.k. u niego chętnie bym też naprawił , pare osób mi go poleciło ale niestety nie naprawia multi a ty masz tip :-D :-?

[ Dodano: 2009-03-25, 19:22 ]
paw1972 pisze:
goly191 pisze:
paw1972 pisze:Ja stawiam na Sserwis - daleko, ale znam klubowiczów (AKP), którzy z Trójmiasta jeździli na naprawę i nadal jeżdżą serwisować swoje CCCO
jakby nie było prawie całą PL do przejechania
tylko jest innym mankament, czas naprawy, z tego, co pamiętam trochę to trwa
czyli podwójny przejazd :-/
Czas naprawy (po za naprawą skrzynia jest sprawdzana podczas testów) to zazwyczaj dwa dni. Tzn. najczęściej podstawowe (typowe dla tej skrzyni) naprawy wykonywane są w ciągu jednego dnia. Ale w zasadzie dopiero po otwarciu skrzyni klient jest informowany o czasie naprawy. Szczęśliwcy wracają tego samego dnia. Niektórym potrzebna jest tylko adaptacja i po gdozinie wracają. Ale to bardzo optymistyczna opcja.
Nie trzeba jechać przecież do domu i na drugi dzień wracać. Wystarczy przenocować w hotelu. Koszt w pobliskim to około 140 zł/doba. Ja jeżdżę do Sserwisu z Bristolu przy okazji moich urlopów w PL - dystans 1880 km. Z Sserwisu jadę do Kołobrzegu - 700 km. Z K-g do Bristolu 1660 km. W maju będę tam na serwisie po raz czwarty i nic tak nie sprawia mi przyjemności niż sprawne auto. W Sserwisie zostawiłem już fortunę (dwie naprawy skrzyni (mechanicznia oraz potem wymiana sterownika) i modernizacja, duży serwis z rozrządem, itp.), ale jest to jakieś 50-60 % kwoty, którą pozostawiłbym w ASO (zanim trafiłem do P. Sopy jeździłem do ASO). Gdyby nie ta skrzynia to do serwisowania auta kolegi aż tak daleko nie trzeba. Dam porównanie - pierwsza naprawa multitronika - Sserwis skasował mnie 2.5 tys. zł wraz z dwuletnią gwarancją lub 100 tys. km . Pozostałe "renomowane" zakłady ASB (lista na życzenie - od Szczecina przez W-wę aż do Katowic) chciały ode mnie od 7 tys. zł, jeden od 10 tys. zł. Jedyny zakład w Polsce (może coś się od tego czasu zmieniło) w Sosnowcu wymiania skrzynię na miejscu (około 5 godzin) i wstawia drugą przygotowaną (używana, regenerowana). Gwarancja tylko 6 miesięcy a cena jakiś rok temu to 7 tys. Sąsiad z Kołobrzegu z tego skorzystał i (na jego szczęście jeszcze na gwarancji) wymieniał ponownie skrzynię - ale przejechać całą Polskę ponownie musiał. Takich przykładów z całej PL znam mnóstwo - zanim trafiłem do Sserwisu dokładnie przez 10 miesięcy sprawdzałem opinie o większości zakładów ASB w PL i do każdego dzwoniłem i zapisywałem to, co usłyszałem (było tego trochę). Archiwizowałem wszystkie opinie z wszystkich możliwych forów Audi/VW i automatów. Nieporównywaknym "zwycięzcą" został w/w.
Pisałem już o tym kiedyś na AKP i wielu (czyt. bardzo wielu) skorzystało z mojego doświadczenia. Zdarzało się, że przypadkiem spotykałem kolegów z forum w Sserwisie podczas moich serwisów. Oczywiście były też osoby, którym nie podobało się, że wychwalam ten zakład itd. itp., a niektórzy twierdzili, że tam pracuję <ok> . Szczerze mówiąc to nie moja sprawa, co kto zrobi. Wiem, że przyjeżdżają tam ludzie z całego kraju jak i z Niemiec, Holandii itd. Podaję tylko przykład, że odległość nie ma znaczenia dla bardzo dobrego serwisu. Czas na oczekiwanie był jakieś 3 tyg. Teraz nie wiem - ja na maj jestem już umówiony.
pozdr. <ok>
ps. Dałem zapytanie na kilku Forach Audi a w szczególności do ekip spotowych z 3Miasta i na razie cisza. Jak coś się zmieni to dam znać.
Dzięki za obszerną pomoc , dużo mi pomogła. Mam pytanie czy w sosnowcu co na miejscu wymieniają skrzynię to chodziło Ci o : http://www.asbpalka.eu/oferta.html ??

Dzisiaj ostatecznie pojechałem spróbować wymienić olej w skrzyni ale niestety jej już nic nie pomoże tylko konkretna regeneracja :(:(:(:(:(

Pozdro

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 30 mar 2009, 17:42

radzio tak to chodziło o Palkę. Ale czy czytałeś moje posty - ten, gdzie opisywałem jak mój dobry sąsiad wymieniał skrzynię u niego ? Jeśli nie to mogę jeszcze raz napisać. Dodam tylko, że zanim trafiłem do Sserwisu dzwoniłem również do niego (na e-maile nie odpowiadał).
Pytanie Palki: Co się dzieje ze skrzynią?
Moja odpowiedź: W przedziale obrotów 1600-1800 może następować silne szarpnięcie i słychać wyrażne buczenie
Palka: Skrzynia do wyrzucenia. Wstawimy nową. Cena 7 tys. 5-5.5 godz. na wymianę po dokładnym umówieniu. 6 miesięcy gwarancji

Mój sąsiad kiedy dzwonił do niego usłyszał dokładnie (czyt. w 100 %) ten sam tekst.
On nie naprawia skrzyń (w sensie własnej skrzyni) tylko wstawia przygotowane niewiadomego pochodzenia, które teoretycznie są naprawione. U sąsiada wytrzymała 6 miesięcy.

Diagnoza w Sserwisie co do mojej skrzyni była: "szarpanie pochodzi od uszkodzonego (wchodzącego w "zwarcie") wtrysku sterującego G80 - mowa o silniku. A to, że w skrzyni było coś nie tak (zupełnie coś innego, czego nie wyczówałem i nic nawet nie wiedziałem, że nie halo) wyszło tylko przy okazji. Za WS zaapłaciłem 1400 zł (choć przedział cenowy dla G80 to 900-1400). Palka wymienić chciał skrzynię, a szarpanie by pozostało nadal.
Ale jak z nim będziesz rozmawiał to możesz się przekonać sam. Daj znać.
pozdr. ;-)
ps. Z Sosnowca jest rzut kamieniem do "Ss".
2.5 TDI AYM 2002

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 19 kwie 2009, 13:55

paw1972 pisze:radzio tak to chodziło o Palkę. Ale czy czytałeś moje posty - ten, gdzie opisywałem jak mój dobry sąsiad wymieniał skrzynię u niego ? Jeśli nie to mogę jeszcze raz napisać. Dodam tylko, że zanim trafiłem do Sserwisu dzwoniłem również do niego (na e-maile nie odpowiadał).
Pytanie Palki: Co się dzieje ze skrzynią?
Moja odpowiedź: W przedziale obrotów 1600-1800 może następować silne szarpnięcie i słychać wyrażne buczenie
Palka: Skrzynia do wyrzucenia. Wstawimy nową. Cena 7 tys. 5-5.5 godz. na wymianę po dokładnym umówieniu. 6 miesięcy gwarancji

Mój sąsiad kiedy dzwonił do niego usłyszał dokładnie (czyt. w 100 %) ten sam tekst.
On nie naprawia skrzyń (w sensie własnej skrzyni) tylko wstawia przygotowane niewiadomego pochodzenia, które teoretycznie są naprawione. U sąsiada wytrzymała 6 miesięcy.

Diagnoza w Sserwisie co do mojej skrzyni była: "szarpanie pochodzi od uszkodzonego (wchodzącego w "zwarcie") wtrysku sterującego G80 - mowa o silniku. A to, że w skrzyni było coś nie tak (zupełnie coś innego, czego nie wyczówałem i nic nawet nie wiedziałem, że nie halo) wyszło tylko przy okazji. Za WS zaapłaciłem 1400 zł (choć przedział cenowy dla G80 to 900-1400). Palka wymienić chciał skrzynię, a szarpanie by pozostało nadal.
Ale jak z nim będziesz rozmawiał to możesz się przekonać sam. Daj znać.
pozdr. ;-)
ps. Z Sosnowca jest rzut kamieniem do "Ss".
W środę jadę do Pana sserwis i zobaczymy jak to się zakończy,

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 19 kwie 2009, 14:22

Też mam multi i jestem ciekawy jak to się zakończy. Opisz jak to wszystko wyglądało bo to naprawdę cenne.

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 19 kwie 2009, 20:37

A zakład w Rostkach Pod Warszawą znacie ?? to jest w miejscu gdzie psy dupami szczekają :mrgreen: :mrgreen: Normalnej drogi dojazdowej to tam nie ma , ale dobra nawigacja zaprowadzi ! :lol: Fakt - o multitroniku zdanie mają bardzo zle , jednak naprawiają wszystko i to na miejscu !! zadnego zostawiania auta , umawiam sie przyjezdzam wyjezdzam , fakt ! jeszcze zadnym audi tam nie byłem !! ale innymi wlasnie tak to wyglada - telefon podalem w innym temacie - po co gnac w moje rejony skoro ja mam tu zut beretem , a jednak jadę tam !

krisu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jan
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: krisu » 20 kwie 2009, 23:05

radzio3334, dobrze ,że wybrałeś Sserwis to BARDZO dobry serwis [a nie jakiś warsztat w szopie, gdzie....''psy dupami szczekają...'']

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 21 kwie 2009, 09:04

krisu pisze:radzio3334, dobrze ,że wybrałeś Sserwis to BARDZO dobry serwis [a nie jakiś warsztat w szopie, gdzie....''psy dupami szczekają...'']
Ty cwaniak a byleś tam ! ? szopa to zaklad Pana Sopy jak juz musial bym to porównać - to ze znajduje sie na zadupiu wcale nie oznacza , ze jest to stodoła ! wiec zamilknij bo sie tylko osmieszasz

krisu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jan
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: krisu » 21 kwie 2009, 23:01

krzys124, ale z ciebie zabawny kolo <żygam>

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 22 kwie 2009, 09:10

Zabawny jest ktos, kto zna tylko zakład Pana Sopy i jescze go za alfe i omege uznaje .... ale kazdy ma do tego prawo .... <ok>
teraz mercedes w-210 2.7 CDI
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 26 kwie 2009, 00:49

krzys124 pisze:Zabawny jest ktos, kto zna tylko zakład Pana Sopy i jeszcze go za alfe i omege uznaje .... ale kazdy ma do tego prawo .... <ok>
Ciekawe co jeszcze więcej masz mądrego do powiedzenia w temacie 8-)
2.5 TDI AYM 2002

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 26 kwie 2009, 16:02

skoro Ty nic madrego nie napisales to dlaczego ja mam ?

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 26 kwie 2009, 18:37

krzys124 pisze:skoro Ty nic madrego nie napisales to dlaczego ja mam ?
Gdybyś posiadał troszkę sprytu to poszukałbyś moich postów na temat multitronika na AKP, tutj i forum A4 a także kopalnię wiedzy na temat Sserwisu Pana Sopy - zrozumiałbyś więcej. Gdybyś poczytał posty zadowolonych z wizyt w powyższym serwisie - może zrozumiałbyś więcej. Na grube kilkaset multitroników i kilkadziesiąt tiptroników (taka jest proporcja awaryjności) naprawianych rocznie tylko w tym serwisie (który przez 9 lat posiadał autoryzację ASO VW/Audi, a zajmuje się autami z tym znaczkiem około 20 lat) - znajdzie się KILKU nie zadowolonych. I po za opinią jednej strony nic po za tym nie wiemy - prawda może być zupełnie inna ! I to ma być argument do obrażania człowieka do którego nie wielu w PL dorasta jeśli chodzi o doświadczenie i wiedzę w grupie VAG. A więc zluzuj z epitetami w kierunku kogoś, kto nie zasłużył sobie na to ! Pisz co chcesz, ale w temacie i nie rób więcej OT. Koniec OT.
2.5 TDI AYM 2002

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 26 kwie 2009, 20:27

ale ja ogólnej Twej wiedzy nie podwazyłem , jedynie odnioslem sie do posta powyzej.
Pawle - tak juz na koniec... mam duzo znajomych, ale nikt nie jezdzi do sserwisu , a mamy tam rzut beretem, bo ja około 35 km Ogolnie tez, mnie boli tylko jedno w tym serwisie , czekanie na naprawe ! bo jak pisalem tam nie ma co naprawiac az tyle dni , wiec albo zlą organizacje mają , albo juz nie wiem...

prosze bardzo ...ale nie polecam samej Warszawy !! na ul. Połczynskiej ale zaklad w Rostkach ! całkiem inni ludzie i obsługa !! tel juz podałem .

http://www.samko.pl/component/option,co ... 1/lang,pl/

tel

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 03 maja 2009, 19:56

fassi1 pisze:Też mam multi i jestem ciekawy jak to się zakończy. Opisz jak to wszystko wyglądało bo to naprawdę cenne.
:lol: I po naprawie :lol:

Autko zawiozłem do sserwis po 2 tyg zapisaniu, na miejscu dowiedziałem się że przy tym przebiegu skrzyni co mam może w niej być dosłownie wszystko do wymiany ( 240tyś ), nie mogłem czekać na wyciągnięcie skrzyni bo pare godzin na to potrzebowali więc licząc na uczciwość auto zostawiłem wziąłem zastępcze i czekałem na tel., Nie zdążyłem dojechać do chaty a tu tel. że skrzynia naprawiona był uszkodzony wałek wejściowy a poza tym o dziwo skrzynia "igła".

Za:
*wybudowanie skrzyni biegów
*demontaż wałka wejściowego
*wymiana lameli z 6 na 7
*ustawienie luzu montażowego
*wymiana zespołu tłoków
*wymiana tulei przewodu olejowego
*wymiana przewodu olejowego
*wymiana pierścienia zabezpieczającego
*wymiana zestawu uszczelnień
*wymiana łożyska wałka wejściowego
*montaż wałka wejściowego
*wymiana filtra oleju skrzyni biegów
*czyszczenie układu hydraulicznego skrzyni biegów
*wymiana oleju w skrzyni
*wymiana oprogramowania sterownika elektrycznego skrzyni biegów
*wymiana oleju w dyferencjale

*ustawienie początkowe wtrysku (przy okazji), początek wtrysku ustawiałem wcześniej w skoda w gdyni no i ustawiony niby o.k. a jednak do d**y bo trzeba było kręcić go i kręcić

*wypożyczenie auta 4 dni

Za całą w/w przyjemność zapłaciłem 3 400,- , myślę że nie dużo tym bardziej że nie byłem przy diagnozie awarii więc jakby chcieli to nawymyślaliby co chcieli i konkretnie skasowali bo przedział cenowy miałem od 3tyś - 6,5 tyś.

Spalanie wcześniej na trasie 9,5 l , a w tej chwili 6,5 l - 7,6 l

Polecam sserwis nie twierdząc że jedyni potrafią skrzynie multi naprawiać , ale z 2 miechy szukałem kogoś kto mi ją naprawi i ciężko było dlatego zdecydowałem się jechać ponad 650 km do nich i nie żałuję, jak narazie autkiem zrobiłem po naprawie 1000 km i wszystko o.k. chociaż w drodze powrotnej podświetliły mi sięwszystkie biegi na jakieś 200km ale jakoś podświetlenie zniknęło i jak narazie <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja