Temperatura a radio
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Temperatura a radio
Hej, czy to normalne ze przy ujemnych temperaturach jak odpalam auto to przez kilka minut nie dziala mi audio? Po kilku minutach jak auto sie nagrzalo to wlaczylo sie z powrotem (wskaznik aku pokazywal 80% i nie dzialalalo jak wrocilo na 100 to zaczelo działać)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: ŁUKASZ
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Kontakt:
Ile stał samochód nieodpalany? miesiąc? 
Według mnie to, że odcina odbiorniki to może być objaw zaczynających się problemów z akumulatorem albo ładowaniem. Warto sprawdzić poziom ładowania na słupkach pod maską i na klemach w bagażniku.
Moje auto wczoraj odpaliło po półtora tygodnia stania pod chmurką (wczoraj rano było -18 stopni) i poziom akumulatora miałem 100% i nie odcinało mi żadnych odbiorników (audio grało od razu po przekręceniu stacyjki).

Według mnie to, że odcina odbiorniki to może być objaw zaczynających się problemów z akumulatorem albo ładowaniem. Warto sprawdzić poziom ładowania na słupkach pod maską i na klemach w bagażniku.
Moje auto wczoraj odpaliło po półtora tygodnia stania pod chmurką (wczoraj rano było -18 stopni) i poziom akumulatora miałem 100% i nie odcinało mi żadnych odbiorników (audio grało od razu po przekręceniu stacyjki).
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage 

-
- Forum Audi A6 / A7
Ile stał nie odpalany? zostawiłem go koło 18 (temp ok -20), odpalałem rano koło 10 (temp ok -25). Doszło do 40%, a potem zaczął się dopiero ładować na trasie i doszło do 90% i już tak resztę weekendu latał między 60% a 100%.
Czyli zacznę od sprawdzenia ładowania.
A co do odcinania odbiorników, to tak wiem o tym i to była moja pierwsza myśl, jednak nie sądziłem że jak jest już odpalony to będzie dalej wyłączał, poza tym wydawało mi się, że MMI (jako komputer) i głośniki są jakoś sprzężone, więc gdyby była potrzeba to odłaczyłby oba a nie tylko głośniki, poza tym myślałem że może coś sie na ekranie pokaże
Czyli zacznę od sprawdzenia ładowania.
A co do odcinania odbiorników, to tak wiem o tym i to była moja pierwsza myśl, jednak nie sądziłem że jak jest już odpalony to będzie dalej wyłączał, poza tym wydawało mi się, że MMI (jako komputer) i głośniki są jakoś sprzężone, więc gdyby była potrzeba to odłaczyłby oba a nie tylko głośniki, poza tym myślałem że może coś sie na ekranie pokaże

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: ŁUKASZ
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Kontakt:
to MMI działało ale nie grało z głośników? U mnie jak siedzę z włączonym radiem to wyłącza się całe mmi.
Obstawiam, że akumulator się kończy, można ewentualnie zajrzeć do środka i sprawdzić stan elektrolitu, jak jest mało to dolać wody destylowanej, podobno to może przedłużyć jego żywotność.
Ale ładowanie warto sprawdzić.
Zajrzyj pod maskę i sprawdź jeszcze czy nie grzeje Ci się słupek do awaryjnego odpalania. U mnie się grzał tak, że aż stopiło plasticzek a po naprawieniu tego ładowanie na klemach w bagażniu skoczyło do takiego poziomu jaki być powinien.
Obstawiam, że akumulator się kończy, można ewentualnie zajrzeć do środka i sprawdzić stan elektrolitu, jak jest mało to dolać wody destylowanej, podobno to może przedłużyć jego żywotność.
Ale ładowanie warto sprawdzić.
Zajrzyj pod maskę i sprawdź jeszcze czy nie grzeje Ci się słupek do awaryjnego odpalania. U mnie się grzał tak, że aż stopiło plasticzek a po naprawieniu tego ładowanie na klemach w bagażniu skoczyło do takiego poziomu jaki być powinien.
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage 

luk330 jak naprawiłeś tą usterkę z zagrzanym słupkiem plusowym? Ja zauważyłem u siebie ale tylko parę razy, że ten słupek mam tak gorący że się można o niego poparzyć :shock: i nie ma reguły kiedy tak się nagrzewa.
[ Dodano: 2017-01-09, 23:37 ]
nisk...ora-vt78727.htm
akum...grzeje&start=15
[ Dodano: 2017-01-09, 23:37 ]
nisk...ora-vt78727.htm
akum...grzeje&start=15
-
- Forum Audi A6 / A7
No i wracamy do chłodnych dni... bagażnik jest szczelny (nic nie zalewa jednostki - zresztą największe burze jakie w zyciu doswiadczylem mialy miejsce w tym roku, i auto zmieniało isę miejscami w amfibie: wnętrze suche) temperatura spada do ok 2st C i nie mam dzwieku przez kilka minut od właczenia silnika... Napięcia wydają sie OK.. Do tego widzę, że bardzo często MMI robi pełne włączenie (które też chwilę trwa...)
[ Dodano: 2018-01-23, 10:25 ]
OK, wracamy do tematu, mam nadzieje że ktoś mi coś podpowie:
1) Akumulator jest nowy - Varta 110/920
2) Napięcia są OK pod maska i w bagazniku
3) po włączeniu silnika na kostce w bagażniku koło wzmacniacza pojawia się napięcie - jednostka nie odtwarza dzwieku przez kilka minut
4) Jest sucho, nic nie zalewa
Mam VCDS, coś mogę zdiagnozować? Nie znam siedobrze na tym narzędziu jeszcze, jeśli jest cokolwiek co moge poklikać w nim żeby przyblizyc sie do źródła to dajcie znać
[ Dodano: 2018-01-23, 10:25 ]
OK, wracamy do tematu, mam nadzieje że ktoś mi coś podpowie:
1) Akumulator jest nowy - Varta 110/920
2) Napięcia są OK pod maska i w bagazniku
3) po włączeniu silnika na kostce w bagażniku koło wzmacniacza pojawia się napięcie - jednostka nie odtwarza dzwieku przez kilka minut
4) Jest sucho, nic nie zalewa
Mam VCDS, coś mogę zdiagnozować? Nie znam siedobrze na tym narzędziu jeszcze, jeśli jest cokolwiek co moge poklikać w nim żeby przyblizyc sie do źródła to dajcie znać