Witam , od jakiegoś czasu, kilku miesięcy (nie zawsze ale średnio 2 - 3 razy w tygodniu) zdaża się iż pdczas uruchamiania samochodu z rana (zimnego) , puszcza on chmurkę dymu. Jak ostatnio samochód był w warsztacie około miesiąc temu to prosiłem aby przy okazji zrobili diagnostykę komputerem , i podobno wyszedł tylko błąd EGR , ale mechanik powiedział iż to było tylko jedno czy dwa wystąpienia i że mogły to być przypadkowe odczyty. Generalnie stwierdził iż wszystko działa bardzo dobrze .
Ale ten dymek z rana mnie niepokoi , może ktoś sie spotkał z podobnym zachowaniem u siebie i jest w stanie podpowiedzieć co go może boleć.
poniżej wklejam linki z nagraniem gdzie można zobaczyć jak to wygląda
Masz ogrzewany garaż?
Moze w róże wydechowej skrapla się woda która po uruchomieniu silnika odparowuje powodując biały dym.
Chyba że spaliny śmierdzą Ci niespaloną ropą to może któraś ze świec żarowych padła, do sprawdzenia
Garaż nieogrzewany,
raczej ta druga opcja bo spalinami trochę śmierdzi.
A czy to nie powinno być tak , że jak on ma padniętą świecę to na komputerze błąd wywali?
jeżeli tak nie jest to oczywiście pojadę do mechanika niech to sprawdzi i jak padnięte to wymienia.
[ Dodano: 2017-01-07, 16:07 ]
Witam , jeszcze w grudniu zakupiłem nowe świece BERU (6 sztuk), umówiłem się z mechanikiem i wymienił mi to przed świętami, trochę czasu mineło i jak narazie żadnego dymu nie ma więc uznaję iż kolega Maciek1995 trafił w 10. Wymienione świece w sumie nie były jakieś stare i działały tyle tylko, że było to jakieś dziadostwo i dlatego komputer żadnego błędu nie pokazywał a po odpaleniu .
Dzięki za pomoc.
kolego 3 dni temu w moim BMK wymieniałem 6 świec. Też dawał taki dymek, tylko troche mocniej. VCDS pokazał błąd na świecy w 2 cylindrze. Profilaktycznie wymieniłem 6. po wymianie jest OK