Rozrząd
Rozrząd
Witam,
mam A6 C7 2011 rok, diesel, 2.0 TDI 177KM, kupiłem kilka dni temu od handlarza. Auto ma 159 tys i chciałbym wymienić rozrząd ale sprzedający mówił, że rozrząd w tym aucie wymienia się przy 210 tys km, czy tak jest w rzeczywistości?

mam A6 C7 2011 rok, diesel, 2.0 TDI 177KM, kupiłem kilka dni temu od handlarza. Auto ma 159 tys i chciałbym wymienić rozrząd ale sprzedający mówił, że rozrząd w tym aucie wymienia się przy 210 tys km, czy tak jest w rzeczywistości?
- 

MICGLO
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Michał
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
rozrząd przy dieslu wymienia się co 60-70 tyś. ja tak robie, jeżeli tak był wymieniany to by się zgadzało to co mówi handlarz ale ja bym nie wierzył w jego słowa dla swojego spokoju wymień rozrząd i będziesz miał z głowy na 60 tys. cena części to ok. 700 stówek i masz problem z głowy.
pozdrawiam

pozdrawiam
Było:
Audi 80 B3 1,8+LPG 75KM
Audi 80 B4 Avant 2,0+LPG 90KM
Audi 80 B4 2,0+LPG 115KM
A6 C4 2,5 TDI AAT 116KM
						Audi 80 B3 1,8+LPG 75KM
Audi 80 B4 Avant 2,0+LPG 90KM
Audi 80 B4 2,0+LPG 115KM
A6 C4 2,5 TDI AAT 116KM
- 

michalnowak
- Forum Audi A6 / A7 
- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Skrzynia: S-tronic
U żony w firmowym fordzie wymiana rozrządu była zalecana po 180 tys. km, natomiast mieli przypadki że ludziom pękały wcześniej i teraz wymieniają max po 150 - 160 tys. km.
Masz młode auto, po co ryzykować - wymieniaj (masz 100% pewności że ktoś z 30-40 tys. kiedyś nie odkręcił?).
Tak na marginesie to handlarz mówi że nie ma co wymieniać aby wytrącić argument do spuszczenia z ceny (...panie tylko lać paliwo i jeździć...) i ciekawe co powiedziałby swojemu synowi gdyby był w takiej sytuacji?

Masz młode auto, po co ryzykować - wymieniaj (masz 100% pewności że ktoś z 30-40 tys. kiedyś nie odkręcił?).
Tak na marginesie to handlarz mówi że nie ma co wymieniać aby wytrącić argument do spuszczenia z ceny (...panie tylko lać paliwo i jeździć...) i ciekawe co powiedziałby swojemu synowi gdyby był w takiej sytuacji?
- 

mrporpoise
A ja myślę, że wykonaj telefon do ASO, albo się lepiej po prostu przejedź. Upewnisz się co do przebiegu i co do zalecanej wymiany rozrządu.
Mało osób na razie ma C7 a już na pewno nie sugerowałbym się opinią w oparciu o C5. Zupełnie inne konstrukcje, inne wymagania.
Wymiana rozrządu też wcale nie musi być tak prosta jak tu kolega pisze, że już nie wspomnę o częściach za 700 zł....
Tak że kieruj się do ASO z dowodem i będziesz miał wszystko jasne Przy okazji dadzą ci numery wszystkich części do rozrządu jak poprosisz.
 Przy okazji dadzą ci numery wszystkich części do rozrządu jak poprosisz.
Pozdrawiam

Mało osób na razie ma C7 a już na pewno nie sugerowałbym się opinią w oparciu o C5. Zupełnie inne konstrukcje, inne wymagania.
Wymiana rozrządu też wcale nie musi być tak prosta jak tu kolega pisze, że już nie wspomnę o częściach za 700 zł....
Tak że kieruj się do ASO z dowodem i będziesz miał wszystko jasne
 Przy okazji dadzą ci numery wszystkich części do rozrządu jak poprosisz.
 Przy okazji dadzą ci numery wszystkich części do rozrządu jak poprosisz.Pozdrawiam
nie no akurat do tego silnika rozrzad nie jest tragicznie drogi, tam jest pasek, 4 rolki i pompa wody:)

Najlepsze części, oleje Premium w najlepszych cenach. www.expressparts.pl 888-530-456 gg: 3543322
						- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Skrzynia: S-tronic
Cena na allegro kpl rozrządu 630zł.
Gdyby to był mój samochód o wartości około 100 000 zł ..... to bym wymienił... za dużo widziałem poodkręcanych liczników aut, których przebieg w aso znacznie różnił się od rzeczywistości (a dużo przecież nie trzeba... wystarczy że ktoś 2x po 15 tys. km kiedyś odkręcił i już znacznie zmienia się sytuacja - przy 200 tys. km pewnie nie było by osoby która by nie wymieniała rozrządu?).
 to bym wymienił... za dużo widziałem poodkręcanych liczników aut, których przebieg w aso znacznie różnił się od rzeczywistości (a dużo przecież nie trzeba... wystarczy że ktoś 2x po 15 tys. km kiedyś odkręcił i już znacznie zmienia się sytuacja - przy 200 tys. km pewnie nie było by osoby która by nie wymieniała rozrządu?). 
Oczywiście decyzja jest sprawą indywidualną, ale sami powiedzcie czym jest 1 000zł przy 100 000zł.... jest to 1% wartości auta i pewność że nie strzeli pasek.
 i pewność że nie strzeli pasek.

Gdyby to był mój samochód o wartości około 100 000 zł .....
 to bym wymienił... za dużo widziałem poodkręcanych liczników aut, których przebieg w aso znacznie różnił się od rzeczywistości (a dużo przecież nie trzeba... wystarczy że ktoś 2x po 15 tys. km kiedyś odkręcił i już znacznie zmienia się sytuacja - przy 200 tys. km pewnie nie było by osoby która by nie wymieniała rozrządu?).
 to bym wymienił... za dużo widziałem poodkręcanych liczników aut, których przebieg w aso znacznie różnił się od rzeczywistości (a dużo przecież nie trzeba... wystarczy że ktoś 2x po 15 tys. km kiedyś odkręcił i już znacznie zmienia się sytuacja - przy 200 tys. km pewnie nie było by osoby która by nie wymieniała rozrządu?). Oczywiście decyzja jest sprawą indywidualną, ale sami powiedzcie czym jest 1 000zł przy 100 000zł.... jest to 1% wartości auta
 i pewność że nie strzeli pasek.
 i pewność że nie strzeli pasek.- giganteusz
- Forum Audi A6 / A7 
- 

bartek1351
- Forum Audi A6 / A7 
- jedrekx
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Jędrzej
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
w silnikach 2.0TDI CR wymiana rozrządu podzielona jest jak gdyby na 2 okresy. auta do połowy 2009 roku miały mieć wymieniane rozrządy co 180kkm (miałem tak w swoim A5), auta po tym okresie mają interwały wymiany rozrządu co 210kkm (więc tak jest też i w C7). Osobiście profilaktycznie wymieniałem u siebie przy 132 kkm, mój brat w B8 swojej żony wymieniał przy 169 kkm (rocznik 2011) i przy wymianie ASO mówiło, że rozrząd był nieco zmęczony.. decyzja należy do Ciebie 
dodam tylko, że w bydgoskim ASO koszt wymiany rozrządu to 700zł brutto (bez części, części mój brat dostarczał sam).

dodam tylko, że w bydgoskim ASO koszt wymiany rozrządu to 700zł brutto (bez części, części mój brat dostarczał sam).
Audi: Przewaga dzięki technice