Z uwagi iż wyświetlacz w moim wozie nie pokazywał już wszystkich lini zdecydowałem się wymienić go na nowy. Wybór padł na chiński zamiennik ponieważ z komentarzy tego zamiennika nie słyszałem zbyt negatywnych.
Po wymianie i założenia do auta okazało się że wyświetlacz jest dość jaskrawy. Nie było szans wyregulować jasności na równym poziomie ze wskazówkami licznika i wyświetlacza przebiegu.
Zastanawiałem się co może być przyczyną. No i sprawdziłem oryginalny wyświetlacz VDO. Okazało się że jest na nim naklejona jakaś folia.
Delikatnie oderwałem ową folię z wyświetlacza i sprawdziłem co to jest.
Okazało się że folia zastosowana na wyświetlaczu ori jest to jakiś filtr polaryzujący, który pozwala wyrównać jasność i podświetlenia zegarów.
Bez filtra - max i min podświetlenie
Z filtrem - max i min podświetlenie
Jak widać różnica jest gołym okiem.
Aby nie rozbierać całego licznika dodałęm filtr prostym sposobem. Taśmą izolacyjną przymocowałem ją do metalowej ramki. Jednak dla osób które zabierają się za wymianę lepiej dodać owy filtr pod ramkę metalową wtedy nic nie wypadnie

Ważne aby pamiętać jak przyklejony był filtr do wyświetlacza, ponieważ inaczej przepuszcza światło z jednej i drugiej strony. Zdjęć nie mam bo aparat mi coś świrował.
Po złożeniu licznika i podłączeniu tak wygląda podświetlenie w nocy

Po tej operacji mamy dokładnie taki sam wyświetlacz jak ori