Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi a6 c6 2.4 Avant problem z elektryka.

Elektryka
ODPOWIEDZ
janasowski91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi a6 c6 2.4 Avant problem z elektryka.

Post autor: janasowski91 » 18 gru 2016, 22:42

Witam, wiem ze tematy byly podobne na forum przewalilem cale forum no ale wolalbym zrobic nowy post żeby ktoś mi mogł pomóc w moim przypadku (przepraszam moderatorów)

Od początku,
kupiłem Audi a6 c5 2000r. 2.4 165KM z wyciągnietym gazem. Auto miało do wymiany okablowanie ze swiecami i prawy przegub. Wszystko zrobione ale ciągle wyskakuje mi kontrolna ABS i na srodkowym ekraniuku kontrolka oleju i (!) no i obrotomierz nie działa. Do tego skrzynia wskakuje w tryb awaryjny (tak mi sie wydaje) przy wrzucaniu z P na R lub D rzuca cala skrzynią plus nie działa tiptronik, tak jakby sie zablokował. Gdy zniknie kontrolka ABSu na desce to auto chodzi jak marzenie ani nie rzuca skrzynia, tiptronik działa, obrotomierz działa i ogolnie wszystko gra. Odblokowuje sie rzadko albo jak postoi noc na mrozie dopuki sie nie zagrzeje, jest odblokowany. Zauważylem po wymianie kabli swiec i przegubu ze za kazdym razem jak zatrzymam sie na swiatłach i zaczne ruszac to zaczyna 3 razy piszczec i pokazuje mi ten olej i (!). Klocki byly wymieniane, wszystkie czujniki przy kołach były czyszczone, czujniki pod pedałem hamulca sprawne, wyciagnalem sterownik pod nogami pasażera i przegladnałem cały wnikliwie i nie ma nic poprzepalane. Jeszcze jeden mankament to to, ze jest caly zalany olejem pod spodem, miska itp. ale nic od góry nie spływa a doszedlem do wniosku, ze olej wycieka z miski i musze wymienic uszczelke. Przy podłączeniu do komputera ma problem z połączeniem, wogole nie łaczy sie z Hamulcami i wyskakuje wszedzie błąd SYSTEM OK, i do tego 65535 oraz 00529 a oprocz tego nie moge sie polaczyc z niczym, doczytalem ze to moze byc problem sterownika ale chciałbym jednak wiedziec od kogos kto moze mial juz taki przypadek lub zna sie lepiej niz ja lub nie jedni forumowicze którzy pisza tylko dlatego bo maja Audi. Prosze o pomoc bo naprawde nie chce przewalać całego samochodu w poszukiwaniu błedów a zalezy mi na naprawieniu samochodu. Na komputerze blad 00529 zwarcie przy obrotach silnika lub cos takiego i doszedlem do wniosku ze gdzies zalalo olejem jakies czujniki od skrzyni i moze tak wariowac, ale to tylko moje przypuszczenia.

Dlugi list ale prosze kogos kto sie zna zeby mi doradził bo zalezy mi na czasie a czeka mnie dluga podróż. I jeszcze raz przepraszam moderatorów za ten post bo wiem ze juz takie posty byly ale naprawde zalezy mi na moim przypadku. Pozdrawiam Janas Anananas.

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 22 gru 2016, 13:30

Kolego, rozwiązanie jest bardzo proste. Moduł ABS do wymiany/naprawy ewentualnie do sprawdzenia kostka zasilająca. Takie objawy są przy awarii modułu niestety. Audi tak to zaprogramowało, by wyskakiwały właśnie podane przez ciebie kontrolki - by zmusić cię do zjechania i wezwania pomocy. Przerabiam to u siebie. Mam taki sam silnik, ABS+ASR. Moduł z gwarancją na rok (z pompą) kosztuje 750 zł...

Co do oleju - na pewno sprawdzić musisz uszczelnienia silnika - miska ok, może też cieknąć. Czasami wymiana uszczelki nie wystarczy, jeśli ktoś wcześniej ją pokrzywił (miskę) to możesz potrzebować i miski i uszczelki.

Poczytaj na forum o uszczelnieniu silnika V6 - sporo tematów o tym było :)

Aha masz też podpięty temat, autorstwa kolegi xOslox jak diagnozować układ ABS. Natomiast opisane objawy są identyczne jak u mnie - a u mnie pada sterownik

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja