Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

problem z xeonami błąd 01539

Elektryka
ODPOWIEDZ
wojanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem z xeonami błąd 01539

Post autor: wojanek » 21 gru 2016, 14:42

Witam mam taki problem postanowiłem podłączyć vaga pod samochód i posprawdzać jakie są błędy. W bloku świateł miałem kilka błędów to postanowiłem je skasować. po skasowaniu błędów został mi jeden błąd 01539 którego nie jestem w stanie skasować. Wyskakuje mi teraz na zegarach błąd poziomowania świateł i przy włączaniu ich coś w nich hałasuje czego nigdy wcześniej nie było.
Obrazek

Czytałem na innych forach żę to może być przyczyna czujników poziomowania xeonów na wahaczach. moje pytanie jest takie czy to może być realna przyczyna usterki ? jak tak to jak sprawdzić czy czujniki są sprawne. dochodzą do nich 3 przewody fioletowy, fioletowo-czerwony i fioletowo czarny. wyczytałem też ze czujniki powinny mieć napięcie pomiędzy 1,7V a3,5V na czujnikach alby dało sie usunąć ten błąd.
Obrazek

Obrazek

Z tego co pokazuje vag to napięcie na tylnym czujniku mam za małe. spróbowałem odkręcić jedną nakrętkę od czujnika zęby było moną ręcznie ustawić czujnik na napięcie pomiędzy 1,7 a 3,5 ustawiłem i nic dalej nie moge usunąć błedu.
Może ktoś miał podobny problem i coś poradzi :)

Obrazek

Tomex95
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomex95 » 27 gru 2016, 08:43

Przyucz czujniki poziomowania - ustawienia fabryczne <lol>

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 29 gru 2016, 06:49

A dokładniej należy przeprowadzić adaptację silniczków wg procedury:
http://www.vcds.pl/index.php?mod=site&id=7
Przed przystąpieniem do regulacji świateł muszą być spełnione następujące warunki:

Pojazd musi stać na równym podłożu
Hamulec ręczny musi być zwolniony
Zapłon musi być włączony
Światła wyłączone
Sterownik w pamięci nie może posiadać żadnych błędów
Procedurę przeprowadzamy w następujący sposób:

[Wybór]

[55-Zasięg xenonów] (w niektórych pojazdach należy wybrać sterownik [29-Światła -lewa str.]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "001"

[Idź!]

Zaczekaj około 20 sekund. W tym czasie silniczki ustalające wysokość światła zatrzymają się w pozycji odpowiedniej do ręcznej regulacji reflektora.

Włącz światła i ustaw je śrubami w reflektorze zgodnie z zaleceniami producenta.

Teraz przejdź do grupy "002". W tym momencie sterownik zapamięta położenie nastawników jako położenie bazowe.

[Gotowe, powrót]

matrops
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: matrops » 27 lut 2019, 21:50

Przyłącze sie do tematu, mam ten sam problem co kolega zakładający temat - bład 01539 który nie idzie wykasowac (kasowanie powoduję włączenie się chyba silniczków w lampach które hałasują) - oraz po przejsciu do ustawiania parametrów fabrycznych (nastawy 04 w grupie 55) - mam errory na kanale 01 oraz 02 - czekanie ok 20 sekund nie pomaga. Dotychczas wyskakiwały błedy czujników samopoziomwania przód i tył - po skasowaniu ich przez chwile było ok. Dzisiaj juz tylko został bład 01539

Ktoś poradzi od czego zacząć szukanie przyczyny

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja