Czujnik parkowania czasem działa, czasem nie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Czujnik parkowania czasem działa, czasem nie
Witam
Najczęściej parctronic nie działa. Podpinałem kilkakrotnie VCDS i zawsze pokazuje czujnik lewy przód. Powiedzmy raz na 10 razy czujnik działa i parctronic rusza. Czy walnięty czujnik może raz działać, a raz nie? Ktoś miał podobny problem?
Najczęściej parctronic nie działa. Podpinałem kilkakrotnie VCDS i zawsze pokazuje czujnik lewy przód. Powiedzmy raz na 10 razy czujnik działa i parctronic rusza. Czy walnięty czujnik może raz działać, a raz nie? Ktoś miał podobny problem?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Ja miałem ale u mnie akurat był to prawy środkowy. Zderzak to już mogę ściągać po ciemku i na ślepo... spawdzalem wiązkę pod kontem przejścia prądu jak i uszkodzenia mechanicznego. Wszystko wyglądało ok, kupiłem nowy czujnik zamiennik, powiedzmy że jest ok...czasami ten czujnik potrafi się zawiesić, na grafice wyświetla na nim przeszkodę chociaż nic tam nie ma, i piszczy. Co prawda ogólnie w niczym to nie przeszkadza bo tył w tym czasie działa normalnie. Czujnik marne 39 zł
-
- Forum Audi A6 / A7
Wiązka czujników za 100 zł? Chyba tylko same kable...za używki często wołają po 100zl/szt. Można i taniej ale i tak to będzie z 6 dych. Ja dlatego skusilem się na zamiennik. Dzwoniłem do rej firmy skąd go brałem i powiedzieli że nie ma problemu żebym go odesłał, oni go sprawdzą i jak to będzie błąd czujnika to wymienią ale szczerze mówiąc już mi się nie chce zderzaka odkrecac, też właśnie z tego powodu nie zmieniłem go miejscami z innym..
Witam Kolegów. Może coś pomogę w tym temacie
https://www.olx.pl/oferta/czujniki-park ... iWzdh.html
https://www.olx.pl/oferta/czujniki-park ... iWzdh.html
Jak samochód, to tylko Audi;)
-
- Forum Audi A6 / A7
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
w końcówce roczników C5 są te same czujniki z okrągłym frontem co C6 kwestia dopasowania czy wtyczka czujnika skośna/prosta/prostopadła
w tej dokładce z olx dwa są skośne , dwa prostopadłe - wygląda że mają okrągłe fronty , tylko pomalować na kolor nadwozia i na przód jak znalazł
tak Krzysiek kupiłem 1xdokładkę z C5 quattro z dwiema rurami czujnikami i wiązką za 100 zł , potem kupiłem wiązkę i 4 sztuki czujników za 100 zł , potem jeszcze raz za 80 zderzak wiązka + czujniki...
ceny na Allegro przesadzone... trzeba szukać , polować zawsze się coś znajdzie
w tej dokładce z olx dwa są skośne , dwa prostopadłe - wygląda że mają okrągłe fronty , tylko pomalować na kolor nadwozia i na przód jak znalazł

tak Krzysiek kupiłem 1xdokładkę z C5 quattro z dwiema rurami czujnikami i wiązką za 100 zł , potem kupiłem wiązkę i 4 sztuki czujników za 100 zł , potem jeszcze raz za 80 zderzak wiązka + czujniki...
ceny na Allegro przesadzone... trzeba szukać , polować zawsze się coś znajdzie
-
- Forum Audi A6 / A7
VAGiem możesz sprawdzić, pokaże Ci który...marstooq pisze:Koledzy chciałbym zapytać co może być przyczyną tego, że czujniki lekko "wariują" to znaczy jeden tak jakby non stop informował o przeszkodzie gdy tylko wrzucę wsteczny. Czujniki mam nieoryginalne. Czy to znak, że któryś z nich jest uszkodzony? Jak łopatologicznie sprawdzić który?
S-Line
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
Nie zgodzę się z tą odpowiedzią.radziu86 pisze:VAGiem możesz sprawdzić, pokaże Ci który...marstooq pisze:Koledzy chciałbym zapytać co może być przyczyną tego, że czujniki lekko "wariują" to znaczy jeden tak jakby non stop informował o przeszkodzie gdy tylko wrzucę wsteczny. Czujniki mam nieoryginalne. Czy to znak, że któryś z nich jest uszkodzony? Jak łopatologicznie sprawdzić który?
Jeżeli jest tak jak piszesz (któryś czujnik pokazuje, że już jest przeszkoda, a nie jest uszkodzony, tzn. brak błędu w sterowniku) to jest tylko jeden sposób sprawdzenia, który czujnik jest wadliwy. Rozwiązanie to uruchomienie grafiki na MMI.
Wiem, że są jeszcze bloki pomiarowe, ale one też nic nie wniosą do tematu. Sam to przerabiałem u siebie w poprzednim aucie.