Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ TIP] Wymiana miski olejowej i kabli chłodnicy oleju

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] Wymiana miski olejowej i kabli chłodnicy oleju

Post autor: Mattez » 05 gru 2016, 15:33

Witam,

Na szczęście moja skrzynia działa dość dobrze (jeszcze), jednak zauważyłem ostatnio pod autem kropki czarnego oleju. Sprawdziwszy poziom oleju w silniku doszedłem do wniosku, że to nie z niego jest wyciek, a po kolorze oleju zacząłem podejrzewać skrzynię. Oddałem auto na drobny przegląd i okazało się, że mam przetarte przewody doprowadzające olej z chłodnicy oleju do skrzyni oraz pękniętą miskę olejową - sączy się z obydwu miejsc. Wyciek nie jest duży, ale chciałbym to jak najszybciej zrobić, bo skrzynia to droga sprawa i lepiej jej nie zatrzeć, jeśli dobrze działa.

Został mi polecony serwis SEMCO w Warszawie na Połczyńskiej, do którego zadzwoniłem zapytać o koszt naprawy i pan powiedział, że wymiana miski i oleju to jakieś 700 zł, plus 300-400 zł kable. Czyli kolejny tysiak. Zważywszy na to, że idą święta, a niedawno na remont silnika wydałem 7 koła, to chciałbym jednak zrobić to możliwie tanio, a podobno ten serwis do tanich nie należy.

Czy ktoś się orientuje w jaki sposób można dokładnie sprawdzić jaką mam skrzynię, by dobrać odpowiednią miskę olejową i kable? Domyślam się, że robota nie jest jakoś mega skomplikowana i podjąłby się tego prawie każdy warsztat, ale tamci pewnie ostro sobie liczą na częściach i fakcie, że są serwisem skrzyń automatycznych, a niestety mój warsztat zdobycia części się nie podejmuje, bo nie znają się na rodzajach skrzyń aż tak bardzo.
Every problem is easy... once it's solved.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Moje auto: S6 C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 05 gru 2016, 16:35

Tysiak za robociznę z częściami to bardzo tanio, bo roboty jest dużo przy tych przewodach.

Skrzynię masz 5hp19, a dokładne oznaczenie skrzyni masz na wlepce w bagażniku i na obudowie skrzyni.

Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mattez » 05 gru 2016, 17:24

W sumie Twoja odpowiedź mi w zupełności wystarczy, sam symbol skrzyni znam, ale że to oznaczenie jest na wlepce w bagażniku, to nie wiedziałem i bardzo mi się to przyda, bo słyszałem, że 5HP19 było kilka różnych wersji.

Dziękuję bardzo :)
Every problem is easy... once it's solved.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Moje auto: S6 C5
Rocznik: 2002
Silnik: 4.2 326KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 05 gru 2016, 19:17

Tak, 5hp19 było kilka rodzajów, ale przełożeń. Obudowa jest taka sama o ile jest od Audi z Q. Możesz też spotkać się z oznaczeniem 01V

To oznacznie skrzyni, które będzie na wlepce w bagażniku, w książce serwisowej czy w zdekodowanym Vinie pokaże jaka skrzynia fabrycznie była zamontowana, natomiast jak zejdziesz pod auto od strony kierowcy na obudowie będzie tabliczka (zielona) i tam będzie kod przełożeń skrzyni, która fizycznie jest zamontowana.

Nie ma za co ;)

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2011
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 06 gru 2016, 00:13

Mogę podać Ci numery części wraz z cenami w ASO, jeśli wrzucisz tutaj zdjęcie wlepki <lol> . Ewentualnie podrzucę instrukcje wymiany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl