Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Przygaśnięte kontrolki i czerwony wykrzyknik na FISie

Elektryka
ODPOWIEDZ
chelsea78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Przygaśnięte kontrolki i czerwony wykrzyknik na FISie

Post autor: chelsea78 » 01 gru 2016, 15:25

Witam, otóż pojawił mi się taki oto problem z autem, od kilku dni zaobserwowałem że po przekręceniu kluczyka przed odpaleniem kontrolki na liczniku nie świecą pełną mocą tylko są przygaśnięte, po chwili jednak zaczynały świecić pełną mocą i można było bezproblemowo jeździć. Dzisiaj zaczęły dziać większe cyrki, po odpaleniu silnika i wrzuceniu wstecznego samochód od razu zgasł, przy kolejnej próbie odpalenia zobaczyłem że kontrolki są przygaśnięte. Pojechałem nim normalnie lecz po powrocie do auta i kolejnej próbie odpalenia kontrolki znowu przygaśnięte, po odpaleniu silnika nadal to samo, dodatkowo zero reakcji ze strony panelu klimatyzacji a na FISie mrugał taki oto znaczek FOTO. Z racji tego że byłem z małym dzieckiem w samochodzie zdecydowałem się jechać bo w samochodzie robiło się coraz zimniej a do domu kawałek drogi, po przejechaniu jakiś 2 km przez miasto nagle wszystkie kontrolki zaczęły świecić normalnie, z FISu znikł wykrzyknik a ja mogłem normalnie włączyć ogrzewanie i sterować całym panelem. Po powrocie i po zgaszeniu silnika przekręciłem ponownie kluczyk w pozycję zapłonu i znowu sytuacja z przygaśniętymi kontrolkami lecz bez wykrzyknika na FISie lecz po chwili znowu pełna moc świecenia kontrolek. W czym może być problem? Czy to może być wina uszkodzonego akumulatora? Ostatnio jak były mrozy odpalałem swój drugi samochód na kable i powiem szczerze trochę długo pokatowałem swój akumulator przez kable zanim drugi odpalił. W sumie nic innego do głowy mi nie przychodzi.

A więc tak, jedyne co przychodziło mi na początek do głowy to połączenie masy akumulatora z karoserią, odkręciłem więc masę od karoserii, papierem ściernym i mini szlifierką wyczyściłem wszystko dobrze ze śniedzi, dałem nową śrubę i przykręciłem spowrotem przewód do karoserii, kilka razy próbowałem wymusić owe przygaszenie kontrolek poprzez kręcenie kluczykiem z pozycji 0 w zapłon ale bezskutecznie, byłem się przejechać do brata, posiedziałem, wypiłem kawę, samochód postał przez ten czas na dworze, wraca, nadal efektu przygasania kontrolek brak. Jak postoi trochę w garażu to pójdę i zobaczę co i jak, będę dawał znać. Ale szczerze powiedziawszy nie chce mi się wierzyć że problem leżał w czymś tak błachym, ale kto wie, może cuda się zdażają

Problem zażagnany, powodem wszystkiego był słaby akumulator. Po naładowaniu, oczyszczeniu klem i połączenia masy z karoserią problem nie występuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja