Witam!
Napotkałem problem przy zmianie silnika z 2.5 AKN na 1.9 AWX. Jest różnica w dwóch wtyczkach (czerwona i biala). Zdjęcie wtyczek wrzucam niżej.
Co z tym zrobić? Przelutowac wtyczki w wiązce auta? Mam całego Anglika z którego biorę silnik i osprzęt.
piny są te same w obydwu wtyczkach ( te 3 grubsze piny przesunęli w środek w tych nowszych wtyczkach , pojawiły się od 2001 roku ) , poprzekładaj kolor do kolor i będzie dobrze
Ok, tylko ktores kolory sprawdzałem i się rozniły, tj. W jednej wiązce są inne kolory a w drugiej inne. Różnica chyba 3 czy 4 przewodów.
Na zdjęciach tak jak napisałeś.
Zauważyłem tez różnice w mocowaniu skrzyni biegów. Pochodzi to bez problemu?
Jutro z rana się za to wezmę. Widzę że jestes w temacie. Pompę ABS trzeba zmieniać? Mam pół lifta 2000 rok AKN, dawca to polift 2001 rok AWX. W obu ABS + ESP.
powinno ruszyć wszystko Can już jest odpowiedni login i kodowanie i musi działać
różnica jest taka że polift C5 ma nowszego Boscha 5.7 z ESP zintegrowanym na pompie pod maską , do 2001 jest Bosch 5.3 i sterownik ESP jest pod dywanem na grodzi pod schowkiem pasażera , a sterownik pod maską tylko wykonuje polecenia
[ Dodano: 2016-11-05, 19:38 ]
a ten AWX z Audi? czy z Passeratti?
Dawcą jest A6, wziąłem całe auto żeby nie dokupywac po jednej części, tylko mieć wszystko pod ręką. Nie wiesz od czego przewody do fmica z 2.5 żeby jak najmniej rzeźby było?
Jutro napisze jak postępy, powinien już siedzieć w nowej budzie.
[ Dodano: 2016-11-05, 20:53 ]
Jeszcze jedno pytanie. Która kość w liczniku odpowiada za immo? Musiałbym zrobić przeszczep ze starego licznika, bo wsadziłem poliftowy od 1.9.
Witam, silnik w aucie, wiązka jako tako podłączona. Zostały mi 4 przewody "luzem". Z "czerwonej" wiązki z awx-a luźne są:
- czerwono-zielony
- żółto-niebieski
- niebiesko-czerwony
z "czerwonej" kostki którą wyciąłem z wiązki akn:
- biało-niebieski
- biało-fioletowy
- szaro-czarny
- czarno-szary
- biały.
Natomiast z "białej" wiązki z awx-a podłączyłem wszystkie prócz jednego: zielono-czerwonego, gdyż z kostki od akn-a nie wychodzą żadne inne przewody.
Na tak podłączonej wiązce jest komunikacja ze sterownikiem, natomiast auto nie kręci rozrusznikiem.
Immo zablokowane nawet po przerzuceniu pestki z kluczyka.
Błąd w sterowniku silnika P1635.
Nie wiem, czekam na bendzji-ego, może wniesie coś więcej w temat. Świece grzeją, pompkę paliwa słychać przez chwilę, brakuje tylko sygnału na rozrusznik póki co. Jak/jeśli odpali zobaczymy resztę.
Jak opanuje temat, mogę zrobić mały poradnik co i jak.