A6 C6 Padnieyu xenox
A6 C6 Padnieyu xenox
witam mam pytanie odnośnie xeonona tzn wsiadłem dzis do auta i nie świeci mi Xenon od strony pasażera dzień wcześniej działał do momentu zgaszenia auta i teraz od razu zdechł. Mam takie pytanie czy światła mają może oddzielne bezpieczniki Lewe i prawe bo przy obecnej pogodzie oraz braku garażu trochę ciężko dostać się do lamp(ciągle pada)
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
jesli masz zarnki firmy "NO NAME" to na 99 procent padł zarnik, tani zarnik ma to do siebie ze po wlaczeniu swiateł po chwili potrafi zgasnac, po zgaszeniu i po ponownym zapalaniu potrafi swiecic juz dobrze, ja kiedys sprawdzalem nie swiecacy ksenon nie wiedzac czy to zarnik czy przetwornica, to zaraz po zapalaniu jesli zarnik nie bedzie swiecił nasluchuj czy z lampy wydobywa sie delikatne "piszczenie" wtedy przetwornica bedzie dobra. jesli cisza , a w swiecacej lampie slychac to masz przetwornice uszkodzona. i przy zakladaniu zarnika zwroc uwage zeby dokladnie zalozyc kostke bo nie umiejetne zalozeniu potrafi spalic kostke bo jest bardzo wysokie napiecie
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
ja jakbym mial kupic to albo cos philipsa lub osrama. sprobuj sobie posluchac czy wydobywa sie jakis dzwiek z lampy porownaj świecącą z nie świecącą, zebys wiedzial czy kupic czarnik czy juz sie rozgladnac za przetwornica. pewnie masz lampy soczewkowe to oznaczenie zarnika D2S
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
- Abster
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Abster
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Mam od jakiegoś czasu tak samo najpierw czasami działo się tak z prawą lampą później z lewa a teraz zdarza się że obydwie nie świecą.repek92 pisze:jesli masz zarnki firmy "NO NAME" to na 99 procent padł zarnik, tani zarnik ma to do siebie ze po wlaczeniu swiateł po chwili potrafi zgasnac, po zgaszeniu i po ponownym zapalaniu potrafi swiecic juz dobrze, ja kiedys sprawdzalem nie swiecacy ksenon nie wiedzac czy to zarnik czy przetwornica, to zaraz po zapalaniu jesli zarnik nie bedzie swiecił nasluchuj czy z lampy wydobywa sie delikatne "piszczenie" wtedy przetwornica bedzie dobra. jesli cisza , a w swiecacej lampie slychac to masz przetwornice uszkodzona. i przy zakladaniu zarnika zwroc uwage zeby dokladnie zalozyc kostke bo nie umiejetne zalozeniu potrafi spalic kostke bo jest bardzo wysokie napiecie
Wygląda to tak że wchodzę do auta ( światła mam na auto więc jak jest już ciemno ) wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam zapłon i widzę jak ładnie Xenony się zapalają, kręcę dalej kluczykiem zaczyna się rozruch silnika i xenony gasną i już nie odpalają.
Pomaga przekręcenie pokrętła od świateł na wyłączone i jak dam z powrotem na "auto" to się zapalają i ładnie świecą aż zgaszę silnik i tak co jakiś czas.
W kompie oczywiście pojawia się błąd.
Już miałem wyjmować lampę i patrzeć czy nigdzie do elektroniki się woda nie dostałą, a może to właśnie wina żarników bo wymieniałem dwa na raz na takie same tego samego dnia (dziwne żeby w dwóch lampach naraz coś zawilgotniało ) z 2 lata temu.
Wymieniałem na Philpsa ale z Allegro więc nie wiadomo czy oryginalne i może zaczynają już bzikować. Sprawdzę jeszcze te syczenie.
Co sądzicie wyjmować lampę czy kupować sprawdzone żarniki ?
Oryginalna pełna opcja S-Line
- Abster
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Abster
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Mi na FIS miedzy zegarami też w takim wypadku pokazuje spaloną żarówkę, a po podpięciu do VCDS:
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
00978 - Żarówka świateł mijania lewego reflektora (M29)
010 - Przerwa / zwarcie z plusem - Sporadyczny
00979 - Żarówka świateł mijania prawego reflektora (M31)
Czyli bardzo prawdopodobne że żarniki ?
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
00978 - Żarówka świateł mijania lewego reflektora (M29)
00979 - Żarówka świateł mijania prawego reflektora (M31)
Czyli bardzo prawdopodobne że żarniki ?
Oryginalna pełna opcja S-Line