Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

zwykle lampy na xenon

Nadwozie
QuattroOnly
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

zwykle lampy na xenon

Post autor: QuattroOnly » 07 lis 2016, 23:42

witam!
Jako że jestem nowy- witam wszystkich!
Panowie mam do was pytanie, od kilku dni chodzi mi po głowie pewien problem. Posiadam audi z 08.2001r. Nie mam xenonow (;/) a chciałbym sobie takie zamontować :) z tego co juz zauwazylem w mojej audi mam lampy tak zwane przejsciowe/półliftowe. Czy da rade w ich miejsce wstawic lampy po pełnym lifcie xenonowe lub bixenonowe? czy trzeba cos przerabiac? A moze musze szukac lamp xenonowych rowniez w wersji przejsciowej o ile takie sa.
Pozdrawiam!
Tylko Audi, tylko quattro.

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 08 lis 2016, 07:30

Z tego co wiem to poliftowe nie będą pasować, poza tym musisz pogrzebać w instalacji, zmienić zderzak na taki ze spryskami - duży koszt i chyba nieadekwatny do oczekiwanego efektu. Kup lepiej jakieś fajne żarówki i uwzględnij xenony przy następnym zakupie auta. Nie rób popeliny i nie zakłądaj lamp zapominając o spryskiwaczach bo zabiorą Ci dowód i będziesz ludzi oślepiał brudnymi lampami.

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 08 lis 2016, 08:46

Dokładnie jak kolega powiedział, że by zrobić to porządnie to trzeba zderzak, spryskiwacze, czujniki poziomowania, sterownik no i wiązkę do tego no i oczywiście same reflektory. Są reflektory półliftowe pod xenon, przedliftowe też będą pasowały, ewentualnie podejdą też reflektory z allroada. Generalnie zabawa nie warta świeczki, lepiej zregenerowac odbłyśniki, spolerować lampy i założyć porządne żarówki efekt będzie i tak bardzo zadowalający a nie trzeba się martwić o dowód.

krs2919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: krs2919 » 08 lis 2016, 09:05

teiwaz pisze:Dokładnie jak kolega powiedział, że by zrobić to porządnie to trzeba zderzak, spryskiwacze, czujniki poziomowania, sterownik no i wiązkę do tego no i oczywiście same reflektory. Są reflektory półliftowe pod xenon, przedliftowe też będą pasowały, ewentualnie podejdą też reflektory z allroada. Generalnie zabawa nie warta świeczki, lepiej zregenerowac odbłyśniki, spolerować lampy i założyć porządne żarówki efekt będzie i tak bardzo zadowalający a nie trzeba się martwić o dowód.
potwierdzam, bo sam chciałem zrobić przejście na xenon, ale gra nie warta świeczki...koszt w przybliżeniu po przeliczeniu ok.2 tyś....a żarówki Philips H7 Racing Vision +150% robią swoje

Gość.

Post autor: Gość. » 08 lis 2016, 11:22

Jak masz soczewki wstaw se hidy z allegro jakieś za 300zł nie za 80 i potem dobrze ureguluj światła by nie oślepiały. Zwykle trza je obnizyc nieco względem żarówek.

Ale widze że masz 2001 rok więc twoje auto juz ma wymagania posiadania sprysków(mozna se załozyc uniwersalne jekieś) i poziomowania(sa imitatory poziomowania na portalach)

Pozostaje jeszcze kwestia homologacji na lampie jesli nie ma tam DC to nadal istnieje ryzyko straty DR czy nie podbicia przeglądu. Ale jesli kupisz ori lampy i dołozysz niby spryski nawet działające i imitator poziomowania to juz nic nikt nie zrobi złego :)

Żadna nawet najdroższa żarowka nie dorowna najtańszemu xenonowi

QuattroOnly
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: QuattroOnly » 08 lis 2016, 13:24

Dzieki Panowie za cenne rady :) moze wypoleruje ladnie swoje lampy i zaloze jakies fajne zarowki, polecacie moze jakies konkretne modele?

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemo
Rocznik: 2010
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: skubiszek » 08 lis 2016, 14:46

No nie do końca bym się z tym zgodził.

Jeśli chodzi o hidy - ważne by kupić przetwornice 55w - prąd wyjściowy o natężeniu powyżej 4 A - 4,2-4.5 wtedy żarnik świeci swoją mocą i jest biały. W przypadku soczewek odcięcie powoduje efekt mniejszego oślepiania jednak ważne są odbłyśniki i ustawienie lamp i czystość soczewek. Kupiłem kiepskie przetwornice do Hondy Accord z soczewką - żarnik zwykły hid i ta przetwornica i porównanie ze zwykłą żarówką halogenową był dramat. Dopiero po założeniu dobrej przetwornicy światła zaczęły świecić- nie oślepiać i jeździło się mega dobrze- miałem założony oryginalny zderzak ze spryskami i wszystko było ładnie podłączone.

jeśli zaś chodzi o zwykłe żarówki - bardzo dobre są Osram Night Breaker oraz Tungsram Megalight +90 % światła- mocne jasne światło i żywotność przyzwoita a i cena nie zabija

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 09 lis 2016, 07:05

żadnych chińskich hidów błagam, zainwestuj w czyszczenie soczewek i polerkę lamp, potem dobra żarówa i będzie pięknie

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: skubiszek » 09 lis 2016, 08:11

to samo mówię :) ale gdyby jednak chciał na siłę hidy to trzeba kupić porządne i już.

AngelOfDeath_20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: AngelOfDeath_20 » 09 lis 2016, 23:35

Mam podobny problem, kupiłem auto jest to polift i sprawa wygląda tak.
Mam działające spryski, mam poziomowanie i do tego lampy z oznaczeniem na przodzie d2s i obok H7 jednak poprzedni właściciel wpakował tam HID'y za ciula nie mogę zrozumieć jak można dodwać spryski poziomowanie i nie dać tam d2s porządnych.

Moje pytanie do Was to jak tam włożyć porządne D2S. Kupić ori przetwornice to raz, porządne żarniki to 2.

Kwestia jak to wpakować w mocowanie H7 ? z tego co wiem ogniskowanie D2s i H7 będzie takie samo ponieważ producent zmieniał tylko mocowanie. Czy są jakieś adaptery do audi z H7 na D2s ?

Dodam że zregenerowane (plastik + odbłyśniki). Zależy mi na tym bardzo ponieważ jestem fotografem ślubnym i jak wracam zmęczony o 1-2 w nocy ze ślubu to każdy "gram" światła się przyda.

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: skubiszek » 10 lis 2016, 06:11

Nie koniecznie będzie tak samo gdyż inaczej ustawiona jest linia odcięcia w xenon vs h7 co za tym idzie odblysnik będzie inny. Jeśli masz tam obecnie hidy to mogą być zwykle lampy a że klosz ma homologacje - może mieć na oba źródła światła

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 10 lis 2016, 06:39

Lampy w a6 przeważnie mają nabite obie homologację ale tak jak kolega wyżej napisał soczewka pod h7 jest nieco inna niż pod xenon. W takiej sytuacji najtaniej chyba będzie wymienić całe soczewki na te xenonowe z odpowiednim mocowaniem, ewentualnie same odbłyśniki bo to właśnie na nich jest mocowanie ale wtedy zostajesz z soczewką i przesłoną pod h7. Jak już jesteśmy przy wymianie soczewek to można pomyśleć od razu o bixenonie albo o soczewkach z jakiegoś japońca bo ponoć świecą znacznie lepiej niż te z audi, tylko w takim przypadku trzeba dostosować mocowanie w lampie pod nowe soczewki.

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: skubiszek » 10 lis 2016, 06:47

oj zdecydowanie lepiej rozprowadzają światło soczewki w japońskich lampach - miałem honde accord VII gen i odcięcie było jak od brzytwy a w c6 mam mętne mimo, że świecą bardzo dobrze bo są po pełnej regeneracji

krzysiekml
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: krzysiekml » 10 lis 2016, 23:30

czy w lampie polifta 03r z dużą soczewką jest możliwość wymiany odbłyśnika z h7 na d2s?

QuattroOnly
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: QuattroOnly » 17 lis 2016, 20:24

Panowie a teraz pytanie z innej beczki zeby nie zakladac nowego tematu zapytam tutaj. Ostatnio sprzatajac swoja audice zauwazylem ze przy otwieraniu tylnych prawych dzwi nie swieca sie lampi w dzwiach i na podswietlenie nog pasazera. Dokladnie to nei swieci czerwona z boku drzwi, u dolu oswietlajaca miejsce wysiadania i w fotelu oswietlajaca wycieraczke nog pasazera. Watpie zeby 3 zarowki sie spalily w tym samym czasie ;/ ktos wie co moze byc powodem?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja