Witam
Mam problem z silnikiem 1.8T AWT z LPG.
Wcześniej spalał olej silnikowy (ok. 1l/5-6tys km) teraz oleju przybywa tzn. benzyna dostaje się do oleju mimo tego, że jeżdżę na LPG. Na pewno jest to benzyna a nie płyn chłodniczy.
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem?
[INNY] 1.8T AWT benzyna w oleju silnikowym
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam
Dopiero teraz odpisuję bo chciałem sprawdzić parę rzeczy
Więc tak:
Przebieg - 248,5 tys. km
Kopcenia jakiegoś drastycznego nie zaobserwowałem
Ciśnienie sprężania - 10 na wszystkich cylindrach
Świece mają ok. pół roku - brak osadów i nalotów, suche
Listwa paliwowa wykręcona, otwory w kolektorze zaślepione innymi wtryskami, auto odpalone na gazie - wtryski benzynowe nie przepuszczają paliwa więc listwa i wtryski chyba ok
Kilkukrotnie przekroczone normy emisji szkodliwych substancji w spalinach, zarówno na benzynie jak i na gazie. Katalizator wymieniany w lutym.
Podłączenie do komputera u "gazowników" - wszystko ok
Co do objawów to ostatnio zdarza się, że nie podoba mi się dźwięk silnika, ale nie jestem w stanie sprecyzować co dokładnie może jakby trochę nierówno chodził. Raczej zdarza się to na ciepłym silniku
W kolejce czeka podłączenie do komputera u speca od wykrywania usterek.
Dopiero teraz odpisuję bo chciałem sprawdzić parę rzeczy
Więc tak:
Przebieg - 248,5 tys. km
Kopcenia jakiegoś drastycznego nie zaobserwowałem
Ciśnienie sprężania - 10 na wszystkich cylindrach
Świece mają ok. pół roku - brak osadów i nalotów, suche
Listwa paliwowa wykręcona, otwory w kolektorze zaślepione innymi wtryskami, auto odpalone na gazie - wtryski benzynowe nie przepuszczają paliwa więc listwa i wtryski chyba ok
Kilkukrotnie przekroczone normy emisji szkodliwych substancji w spalinach, zarówno na benzynie jak i na gazie. Katalizator wymieniany w lutym.
Podłączenie do komputera u "gazowników" - wszystko ok
Co do objawów to ostatnio zdarza się, że nie podoba mi się dźwięk silnika, ale nie jestem w stanie sprecyzować co dokładnie może jakby trochę nierówno chodził. Raczej zdarza się to na ciepłym silniku
W kolejce czeka podłączenie do komputera u speca od wykrywania usterek.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Tak jak pisałem listwa paliwowa wymontowana z kolektora, otwory po wtryskach zaślepione, auto odpalone na gazie - wtryski nie puszczają.
Auto idzie do diagnosty elektronika ale z racji, że gość jest magikiem w tym co robi, kolejka do niego jest spora. Najszybciej w poniedziałek dowiem się co i jak ze strony elektroniki.
[ Dodano: 2016-11-20, 16:54 ]
Elektronik nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, żadnych błędów, wszystkie sondy czujniki, termostaty ok. Jedynie co doradził, to mimo wszystko, wymienić wtryski a także odciąć odpowietrzenie baku, które poprowadzone jest do dopływu powietrza do silnika.
Wtryski wraz z listwą i zaworem odcinającym wymieniłem na używki, odpowietrzenie baku też odciąłem.
Zobaczymy czy dalej będzie przybywać benzyny.
Auto idzie do diagnosty elektronika ale z racji, że gość jest magikiem w tym co robi, kolejka do niego jest spora. Najszybciej w poniedziałek dowiem się co i jak ze strony elektroniki.
[ Dodano: 2016-11-20, 16:54 ]
Elektronik nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, żadnych błędów, wszystkie sondy czujniki, termostaty ok. Jedynie co doradził, to mimo wszystko, wymienić wtryski a także odciąć odpowietrzenie baku, które poprowadzone jest do dopływu powietrza do silnika.
Wtryski wraz z listwą i zaworem odcinającym wymieniłem na używki, odpowietrzenie baku też odciąłem.
Zobaczymy czy dalej będzie przybywać benzyny.
-
- Forum Audi A6 / A7