2,0 170km 2011r świece żarowe
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
2,0 170km 2011r świece żarowe
Witam,gdzie znajduje się bezpiecznik świec żarowych,bo podczas próby kabelkiem na wszystkich czterech brak iskierki?
- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Skrzynia: S-tronic
Kolego to już nie ta epoka. Świece żarowe w Twoim aucie są na napięcie 4,4V czy 5V. Sterowanie podgrzewem świec odbywa się ze sterownika, a nie przekaźnikiem grzania świec zabezpieczonym dużym bezpiecznikiem. Każda ze świec ma swój obwód który jest kontrolowany przez ECU - jeżeli któraś jest uszkodzona to powinien się chyba zapalić nawet CHECK (tak mam w oplu astrze żony - ostatnio przerabiałem tam temat), a podłączenie komputera wskaże która jest uszkodzona.jarecki01 pisze:podczas próby kabelkiem na wszystkich czterech brak iskierki?
Sprawdzenie takiej świecy kabelkiem od akumulatora zazwyczaj może skończyć się jej uszkodzeniem - spróbuj podłączyć żarówkę 12V do sieci 230V.
Kolega w A3 1.9TDI z 2009 roku zrobił to samo - na szczęście szybko sprawdzał i uszkodził tylko 1 świecę.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Kompem sprawdzisz tylko czy jest sprawna elektrycznie ale nie sprawdzisz jej efektywności. U mnie było tak, po odpaleniu auta przy niskich temperaturach było sporo dymu plus nie równa praca przez parę sekund. Wykręciłem wszystkie świece żarowe i okazało się że 4 w ogóle nie nadają się do powtórnego montażu, były ukruszone i ponadpalane....a komputer błędu nie pokazał. Wymieniłem komplet i spokój. A co do wyświetlenia błędu na fisie, u mnie wcześniej jak spaliła się świeca, nic nie pokazało....
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
W sumie to sorry za ten post,już go chciałem usunąć ale widzę że temat trochę się rozwinął.W sumie napisałem głupotę z bezpiecznikiem bo przecież dotykałem plusem do świecy bezpośrednio z aku .Ale sprawdzając cieniutkim kabelkiem mogłem spalić wszystkie 4 świece?
Chodzi mi że zaczął coraz ciężej odpalać.Latem palił za pół obrotu teraz przy plus 5 kręci 5 sek. i temu szukam rozwiązania.
Świeczki wymienione,znowu pali z kopyta czyli dobra decyzja była.

Chodzi mi że zaczął coraz ciężej odpalać.Latem palił za pół obrotu teraz przy plus 5 kręci 5 sek. i temu szukam rozwiązania.
Świeczki wymienione,znowu pali z kopyta czyli dobra decyzja była.