Kilka pytań o oświetlenie - światła do jazdy dziennej
Kilka pytań o oświetlenie - światła do jazdy dziennej
Witam wszystkich, jestem nowy na forum bo od niedawna posiadam audiczkę. Dopiero poznaję mój sprzęcik dlatego mam kilka pytań o światła.
Zmagam się z bolączką audi - lampy przed liftem H1 soczewka. Wymieniłem lewą lampę - bardzo słabo już świeciła. Kupiłem "chiński zestaw HID (35W), "pojechałem na regulację świateł, jednak musiałem szybko go odesłać - jedna lampa dziwnie mrugała - druga po kilku dniach również zaczeła migać z dużym natężeniem. Światło było ładne - wyraźna granica światła i cienia, ale badziew niesamowity. Poza tym nie miały za dużego zasięgu. Obecnie mam zwykłe żarówki H1 żółte. Kilka pytań:
Czy warto zamówić jakiś zestaw HID Xenon 55W? Troszkę zależy mi na białym świetle - mam całą czarną Audi, ale bezpieczeństwo w nocy jest dla mnie najważniejsze. Jeżeli tak to jaki polecacie.
Czym są wynalazki typu żarówki H1 LED oraz Bi-Xenon soczewki? Jak to się ma do jakości światła?
I ostatnie pytanie - żarówki typu Cool Blue Osram i Philips White Vision, czy światło będzie białe i czy będzie w miarę dobrze świeciło w nocy? Prosze o porównanie z zestawem HID Xenonów.
Chyba póki co tyle. Jeżeli coś było to przepraszam, ale parę dni czytam różne fora i głupieje a aliexpress i allegro to jest tam tego tyle że masakra.
Zmagam się z bolączką audi - lampy przed liftem H1 soczewka. Wymieniłem lewą lampę - bardzo słabo już świeciła. Kupiłem "chiński zestaw HID (35W), "pojechałem na regulację świateł, jednak musiałem szybko go odesłać - jedna lampa dziwnie mrugała - druga po kilku dniach również zaczeła migać z dużym natężeniem. Światło było ładne - wyraźna granica światła i cienia, ale badziew niesamowity. Poza tym nie miały za dużego zasięgu. Obecnie mam zwykłe żarówki H1 żółte. Kilka pytań:
Czy warto zamówić jakiś zestaw HID Xenon 55W? Troszkę zależy mi na białym świetle - mam całą czarną Audi, ale bezpieczeństwo w nocy jest dla mnie najważniejsze. Jeżeli tak to jaki polecacie.
Czym są wynalazki typu żarówki H1 LED oraz Bi-Xenon soczewki? Jak to się ma do jakości światła?
I ostatnie pytanie - żarówki typu Cool Blue Osram i Philips White Vision, czy światło będzie białe i czy będzie w miarę dobrze świeciło w nocy? Prosze o porównanie z zestawem HID Xenonów.
Chyba póki co tyle. Jeżeli coś było to przepraszam, ale parę dni czytam różne fora i głupieje a aliexpress i allegro to jest tam tego tyle że masakra.
- maliniak-100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2003
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
odwiedz taką stronę www.ultraleds.pl moż to Ci przypasuje ,jeżdziłem w c4 6 lat na chińczykach ,zmieniłem tylko 2 komplety , może żle trafiłeś
Trzeba zacząć od stanu twoich soczewek może masz już tak wypalone odbłyśniki że żadna żarówka czy xenon nie będzie świecił dobrze bo zamiast lustrzanej powłoki masz dosłownie czarną dziurę
Badziewie typu H1 LED to bym sobie odpuścił bo to słabizna straszna co innego xenon ale nie na najtańszych przetwornicach za 120zł za komplet tyle to kosztuje komplet żarówek bardzo dobrej jakości... zregeneruj swoje odbłyśniki albo kup soczewki najlepiej już bixenonowe(w chwili włączania świateł drogowych otwiera się przesłona i soczewka świeci całym odbłyśnikiem) z ładnym odbłyśnikiem i będziesz mega zadowolony nawet ze zwykłych żarówek.
O xenonach 55w słyszałem dobre opinie w sensie świecą jaśniej jak te 35w ale pytanie jak tam z temperaturą czy nic się nie potopi?
Ja u siebie zmieniałem soczewki bo miałem wypalone odbłyśniki i założyłem bixenonowe od a4 b8 i świeci super ale są lepsze soczewki z tym że trzeba zapłacić około 400zł
Badziewie typu H1 LED to bym sobie odpuścił bo to słabizna straszna co innego xenon ale nie na najtańszych przetwornicach za 120zł za komplet tyle to kosztuje komplet żarówek bardzo dobrej jakości... zregeneruj swoje odbłyśniki albo kup soczewki najlepiej już bixenonowe(w chwili włączania świateł drogowych otwiera się przesłona i soczewka świeci całym odbłyśnikiem) z ładnym odbłyśnikiem i będziesz mega zadowolony nawet ze zwykłych żarówek.
O xenonach 55w słyszałem dobre opinie w sensie świecą jaśniej jak te 35w ale pytanie jak tam z temperaturą czy nic się nie potopi?
Ja u siebie zmieniałem soczewki bo miałem wypalone odbłyśniki i założyłem bixenonowe od a4 b8 i świeci super ale są lepsze soczewki z tym że trzeba zapłacić około 400zł
- maliniak-100
- Forum Audi A6 / A7
- teiwaz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Kontakt:
Cool Blue Osram i Philips White Vision jeśli chodzi o barwę światła powinny być dość blisko białego i dodatkowo będą zgodne z prawem czego Xenonach HID nie można powiedzieć. Przypominam że aby jeździć na xenonach należy posiadać układ automatycznego poziomowania oraz spryskiwacze lamp w zderzaku, inaczej przy kontroli i bardziej upierdliwym policjancie można się pozbyć dowodu.
Moim zdaniem w pierwszej kolejności sprawdź stan odbłyśników jeśli są matowe lub przypalone to zregeneruj i załóż te Philipsy lub Osramy i na pewno będzie znacząca różnica. Dodatkowo możesz przejechać drobnym papierem ściernym reflektory i potem spolerować lub polakierować bezbarwnym, bo po latach pewnie z ich przejrzystością też będzie kiepsko. Jeśli odbłyśniki są słabe i szkło reflektorów zmatowiało to nawet najmocniejsze Xenony ci nie pomogą.
Moim zdaniem w pierwszej kolejności sprawdź stan odbłyśników jeśli są matowe lub przypalone to zregeneruj i załóż te Philipsy lub Osramy i na pewno będzie znacząca różnica. Dodatkowo możesz przejechać drobnym papierem ściernym reflektory i potem spolerować lub polakierować bezbarwnym, bo po latach pewnie z ich przejrzystością też będzie kiepsko. Jeśli odbłyśniki są słabe i szkło reflektorów zmatowiało to nawet najmocniejsze Xenony ci nie pomogą.
Dziękuję za opinie, podpytałem też fachowców. Lewa lampa była wymieniona cała - faktycznie bardzo słabo świeciła. Prawa jest lekko matowa ale daje ładne światło - sprawdzane było na stacj diagnostycznej. Zamierzam wrzucić zestaw ale tym razem HID H1 CAN BUS 55W DUO - do dostania w interlook. 230zł kosztuje, akurat w moim miescie jest ich oddział. Troche porozmawiałem z Panem tam siedzącym i mówił w zasadzie to co Wy. Ostatnio znajomy wymienił obie lampy i wsadził night breakery - 80zł komplet. Mówi że jest rożnica w porównaniu do zwykłych żarówek ale nadal lepiej świeci suzuki swift z 96r na zwykłych żarówkach niż jego Audi Poza tym ciągle te żarówki bardziej wpadają w żóty kolor niż w biały. Tak jak mowiłem, nie jest to priorytet, ale jeśli się da to chętnie połącze. Co do legalności, to wiem jak to jest. Ostatnio udało mi się zmieścić komplet z przetwornicami pod dekielkiem i nic nie wystawało. Trzeba by chyba trafić na naprawdę upierdliwego policjanta. Dam znać co to za wynalazek te Xenony po długim weekendzie i zobaczymy
ja na HIDach latam od 6lat soczewki mam obecnie na bix kupowane 2 lata temu nowe. Kupowąłem zestawy za 250-300zł się sprawdzały teraz po 3 reklamacjach kupiłem za 90zł przetwornice i wsadziłem w lampe baaajaaa.
Ledy to do DRL drogie żarówki sie sprawdza o ile lampa czysta i nie wypalona w srodku ale najtańszy xenon pobije najdroższą zarówke.
Ledy to do DRL drogie żarówki sie sprawdza o ile lampa czysta i nie wypalona w srodku ale najtańszy xenon pobije najdroższą zarówke.
- maliniak-100
- Forum Audi A6 / A7
Odświeżę temat, miałem kilka lat Hid'y 6000K i były super...Tydzień temu zakupiłem H1 Led 8000 lumenów na żarówkę z radiatorem - mieszczą się w obudowie lampy. Dziś je zamontowałem, świecą super, światło jest białe i moim zdaniem świeci lepiej niż Hid. Plusy to brak przetwornic, nie będą się wypalać jak Hid'y i na przeglądach też nie powinni się czepiać. Postaram się wrzucić zdjęcia z nocy jak świecą. Koszt 70zł, nowszej generacji kosztują 200-230zł. Mam nadzieję, że komuś się to przyda. Pozdro
[ Dodano: 2018-03-12, 12:10 ]
Obiecane zdjęcie
[ Dodano: 2018-03-12, 12:10 ]
Obiecane zdjęcie
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, 16:26 przez szachu a6, łącznie zmieniany 1 raz.