Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Kilka pytań o oświetlenie - światła do jazdy dziennej

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Damixx91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Kilka pytań o oświetlenie - światła do jazdy dziennej

Post autor: Damixx91 » 17 paź 2016, 10:12

Witam wszystkich, jestem nowy na forum bo od niedawna posiadam audiczkę. Dopiero poznaję mój sprzęcik dlatego mam kilka pytań o światła.

Zmagam się z bolączką audi - lampy przed liftem H1 soczewka. Wymieniłem lewą lampę - bardzo słabo już świeciła. Kupiłem "chiński zestaw HID (35W), "pojechałem na regulację świateł, jednak musiałem szybko go odesłać - jedna lampa dziwnie mrugała - druga po kilku dniach również zaczeła migać z dużym natężeniem. Światło było ładne - wyraźna granica światła i cienia, ale badziew niesamowity. Poza tym nie miały za dużego zasięgu. Obecnie mam zwykłe żarówki H1 żółte. Kilka pytań:

Czy warto zamówić jakiś zestaw HID Xenon 55W? Troszkę zależy mi na białym świetle - mam całą czarną Audi, ale bezpieczeństwo w nocy jest dla mnie najważniejsze. Jeżeli tak to jaki polecacie.

Czym są wynalazki typu żarówki H1 LED oraz Bi-Xenon soczewki? Jak to się ma do jakości światła?

I ostatnie pytanie - żarówki typu Cool Blue Osram i Philips White Vision, czy światło będzie białe i czy będzie w miarę dobrze świeciło w nocy? Prosze o porównanie z zestawem HID Xenonów.

Chyba póki co tyle. Jeżeli coś było to przepraszam, ale parę dni czytam różne fora i głupieje a aliexpress i allegro to jest tam tego tyle że masakra.

Awatar użytkownika
maliniak-100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2003
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: maliniak-100 » 18 paź 2016, 12:18

odwiedz taką stronę www.ultraleds.pl moż to Ci przypasuje ,jeżdziłem w c4 6 lat na chińczykach ,zmieniłem tylko 2 komplety , może żle trafiłeś

Zbój
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zbój » 18 paź 2016, 13:05

Trzeba zacząć od stanu twoich soczewek może masz już tak wypalone odbłyśniki że żadna żarówka czy xenon nie będzie świecił dobrze bo zamiast lustrzanej powłoki masz dosłownie czarną dziurę :/
Badziewie typu H1 LED to bym sobie odpuścił bo to słabizna straszna co innego xenon ale nie na najtańszych przetwornicach za 120zł za komplet ;) tyle to kosztuje komplet żarówek bardzo dobrej jakości... zregeneruj swoje odbłyśniki albo kup soczewki najlepiej już bixenonowe(w chwili włączania świateł drogowych otwiera się przesłona i soczewka świeci całym odbłyśnikiem) z ładnym odbłyśnikiem i będziesz mega zadowolony nawet ze zwykłych żarówek.
O xenonach 55w słyszałem dobre opinie w sensie świecą jaśniej jak te 35w ale pytanie jak tam z temperaturą czy nic się nie potopi?
Ja u siebie zmieniałem soczewki bo miałem wypalone odbłyśniki i założyłem bixenonowe od a4 b8 i świeci super ale są lepsze soczewki z tym że trzeba zapłacić około 400zł

Awatar użytkownika
maliniak-100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maliniak-100 » 18 paź 2016, 17:40

białe światło to nie moc palnika tylko jasność świecenia w kelwinach 5000 k jest na pograniczu bieli i niebieskiego a ledy to ledy każdy xsenon siada ,ale zacznij od czyszczenia lamp odbłyśniki do reflektorów kupisz na allegro po 90 zł

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 19 paź 2016, 08:07

Cool Blue Osram i Philips White Vision jeśli chodzi o barwę światła powinny być dość blisko białego i dodatkowo będą zgodne z prawem czego Xenonach HID nie można powiedzieć. Przypominam że aby jeździć na xenonach należy posiadać układ automatycznego poziomowania oraz spryskiwacze lamp w zderzaku, inaczej przy kontroli i bardziej upierdliwym policjancie można się pozbyć dowodu.
Moim zdaniem w pierwszej kolejności sprawdź stan odbłyśników jeśli są matowe lub przypalone to zregeneruj i załóż te Philipsy lub Osramy i na pewno będzie znacząca różnica. Dodatkowo możesz przejechać drobnym papierem ściernym reflektory i potem spolerować lub polakierować bezbarwnym, bo po latach pewnie z ich przejrzystością też będzie kiepsko. Jeśli odbłyśniki są słabe i szkło reflektorów zmatowiało to nawet najmocniejsze Xenony ci nie pomogą.

Damixx91
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Damixx91 » 25 paź 2016, 12:41

Dziękuję za opinie, podpytałem też fachowców. Lewa lampa była wymieniona cała - faktycznie bardzo słabo świeciła. Prawa jest lekko matowa ale daje ładne światło - sprawdzane było na stacj diagnostycznej. Zamierzam wrzucić zestaw ale tym razem HID H1 CAN BUS 55W DUO - do dostania w interlook. 230zł kosztuje, akurat w moim miescie jest ich oddział. Troche porozmawiałem z Panem tam siedzącym i mówił w zasadzie to co Wy. Ostatnio znajomy wymienił obie lampy i wsadził night breakery - 80zł komplet. Mówi że jest rożnica w porównaniu do zwykłych żarówek ale nadal lepiej świeci suzuki swift z 96r na zwykłych żarówkach niż jego Audi :( Poza tym ciągle te żarówki bardziej wpadają w żóty kolor niż w biały. Tak jak mowiłem, nie jest to priorytet, ale jeśli się da to chętnie połącze. Co do legalności, to wiem jak to jest. Ostatnio udało mi się zmieścić komplet z przetwornicami pod dekielkiem i nic nie wystawało. Trzeba by chyba trafić na naprawdę upierdliwego policjanta. Dam znać co to za wynalazek te Xenony po długim weekendzie i zobaczymy :)

Zbój
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zbój » 25 paź 2016, 16:35

Kup 4300K to nikt nie będzie się czepiał za barwę i nie będzie może nawet wiedział że to xenon o ile będziesz miał dobrze ustawione światła ;)

Gość.

Post autor: Gość. » 25 paź 2016, 18:15

ja na HIDach latam od 6lat soczewki mam obecnie na bix kupowane 2 lata temu nowe. Kupowąłem zestawy za 250-300zł się sprawdzały teraz po 3 reklamacjach kupiłem za 90zł przetwornice i wsadziłem w lampe baaajaaa.

Ledy to do DRL drogie żarówki sie sprawdza o ile lampa czysta i nie wypalona w srodku ale najtańszy xenon pobije najdroższą zarówke.

Awatar użytkownika
maliniak-100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maliniak-100 » 31 paź 2016, 07:11

kupiłem vision d2s Chińczyk ,ale świeci pięknie , światło bialutkie 5000k cen 28zł za 2 sztuki i gwarancja na rok

Awatar użytkownika
szachu a6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szachu a6 » 12 mar 2018, 12:10

Odświeżę temat, miałem kilka lat Hid'y 6000K i były super...Tydzień temu zakupiłem H1 Led 8000 lumenów na żarówkę z radiatorem - mieszczą się w obudowie lampy. Dziś je zamontowałem, świecą super, światło jest białe i moim zdaniem świeci lepiej niż Hid. Plusy to brak przetwornic, nie będą się wypalać jak Hid'y i na przeglądach też nie powinni się czepiać. Postaram się wrzucić zdjęcia z nocy jak świecą. Koszt 70zł, nowszej generacji kosztują 200-230zł. Mam nadzieję, że komuś się to przyda. Pozdro :)

[ Dodano: 2018-03-12, 12:10 ]

Obiecane zdjęcie

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, 16:26 przez szachu a6, łącznie zmieniany 1 raz.

skubiszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemo
Moje auto: Q7
Rocznik: 2011
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: skubiszek » 12 mar 2018, 12:24

foty brak

Awatar użytkownika
Xray T2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2000
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: Xray T2 » 13 mar 2018, 21:29

Niewidzialne foto <mysli>
Dołożone:
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl