Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Garaż ogrzewany, czy nieogrzewany?

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
Charakterek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Garaż ogrzewany, czy nieogrzewany?

Post autor: Charakterek » 10 paź 2016, 21:45

Buduje domek dla Audi. Przy okazji do garażu doczepione zostało mieszkanie. Garaż w bryle domu. Czy wsadzić tam kaloryfer i ogrzewać garaż? Czy sobie darować? Garaż zostanie ocieplony podobnie jak cały dom. Na środku garażu będzie kratka odpływowa (już jest poprowadzony odpływ do kanalizacji). I teraz robić tam ogrzewanie, czy nie robić? Nie będę grzał garażu do 20 stopni, wiadomo, ale miło by było, jakby tak z 8 stopni tam było w największe mrozy. Czy samochodom tam parkującym to nie zaszkodzi? A - garaż dwustanowiskowy.

maniocek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maniocek » 10 paź 2016, 21:49

Charakterek pisze:Czy samochodom tam parkującym to nie zaszkodzi? A - garaż dwustanowiskowy.
Nie, a wręcz pomoże :)

Zero skrobania szyb, silnik zawsze lepiej smarowany, brak gęstego oleju przy -20. Szybciej ciepło w kabinie, mniejsze ryzyko połamania elementów plastikowych i wiele wiele innych.

Jak masz możliwość i Cię na to stać, to się nawet nie zastanawiaj :)
Pomogłem?
Kliknij POMÓGŁ, niby nic, a reputację buduje.

Awatar użytkownika
Krix0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 1999
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Krix0 » 10 paź 2016, 21:52

A czemu miało by to zaszkodzić?
Nie wiem jak Ty ale ja lubię dłubac przy aucie a zimowe wieczory są długie i zimne, więc myślę że zawsze ciepłej by było dłubac przy kaloryfer.
Poza tym zauważ że to część domu gdzie będziesz wyjeżdżać autem które będzie mokre lub zaśniezone. Tym samym będziesz w swój dom wciągać wilgoć która pójdzie w ściany i sufity.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 10 paź 2016, 21:59

maniocek pisze:Nie, a wręcz pomoże :)
Krix0 pisze:A czemu miało by to zaszkodzić?
Właśnie, że zaszkodzi. Sól drogowa przyspiesza korozję i to bardzo.

Charakterek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Charakterek » 10 paź 2016, 23:31

Ano właśnie - argument w postaci soli przewija się często w takich dyskusjach. Ale auta są coraz lepiej zabezpieczone. Druga sprawa - że dom nie będzie mi się tak bardzo wychładzał. Zresztą z garażami w bryle domu jest tak, ze tam nigdy nie ma temperatury poniżej zera. Zawsze jest na plusie. Dom dogrzewa garaż, albo na odwrót - garaż wyziębia dom. Grzejnik pozwoli utrzymać ciepełkko w domu - koszt niewielki, bo kotłownia jest obok garażu. Pomyślę nad tym. Chyba zrobię tam grzejnik, najwyżej nie będę go odkręcał...

Awatar użytkownika
Draxan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Draxan » 10 paź 2016, 23:47

albo jak jest sie wytrwałym to przed schowaniem auta do garazu splukac podwozie wodą z kerchera :)
Auto projekt bez dna - Nissan 300ZX Twin Turbo
Pincet tysięcy zdjeć znajdziecie tu : https://get.google.com/albumarchive/109 ... wa2fG5J8vt

Gość.

Post autor: Gość. » 11 paź 2016, 06:10

Ja bym po prostu zakonserwował dobrze podwozie-usługe sie robi na kilka lat i oczywiście ciepły garazyk to luxus :)

Christian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Christian » 12 paź 2016, 14:27

Garaży się nie ogrzewa. Dobra temperatura do 6st na plusie. Większa przyspiesza korozję. Wjeżdżam autem oblepionym śniegiem z solą. Temperatura jest katalizatorem. Mam garaż wolnostojący, murowany, połączony łącznikiem z domem, brama szer. 5metrów i jakoś mi woda nie zamarza. Jak będziesz miał ciepło to śnieg się będzie szybko rozpuszczał i będzie woda stała.
W zime będziesz miał całe auto w śniegu, lodzie... a jak masz drogę nieczyszczoną pługiem to i całe nadkola i pooklejany na progach i zderzakach - dużo :) Ja tak mam, mimo że mam tylko 50metrów drogi własnej.

Pewnie jakbym zostawił w kubeczku i byłoby przez tydzień -20st. to by zamarzła ale to się zdarza raz na dekadę. W garażu i tak jest "ciepło" w porównaniu do wyjścia na zewnątrz aczkolwiek jest zimno.

Zdarzało mi się w grudniu wymieniać chłodnice w garażu i wystarczyło się cieplej ubrać. Zawsze olejaka albo Farelkę możesz postawić i na ten czas nagrzać.

Ja nie polecam.

[ Dodano: 2016-10-12, 14:27 ]
PS. Jak zrobisz grzejnik wodny a go nie będziesz używał to może zamarznąć i wtedy słabo się robi.

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 12 paź 2016, 21:58

Również mam nieogrzewany garaż. Ważna jest dobra wentylacja, wtedy woda na podłodze nie straszna. Nawet w mrozy (-26 C) temp. wewnątrz nigdy nie była niższa niż 0 C.

Gość.

Post autor: Gość. » 12 paź 2016, 22:12

Ciekawe co piszecie bo mam garaż w zabudowie szeregowej więc nie stoi w szczerym polu i przy -10 rano mam -5 lekko. im lepsza wentylacja tym zimniej. Ogrzewania brak no bo to nie przydomowy

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 12 paź 2016, 22:15

Kilt pisze:Również mam nieogrzewany garaż. Ważna jest dobra wentylacja, wtedy woda na podłodze nie straszna. Nawet w mrozy (-26 C) temp. wewnątrz nigdy nie była niższa niż 0 C.
dokładnie <okok> mam identycznie. Pod warunkiem, że wieczorem rozgrzane auto wstawiam do garażu.

Gość.

Post autor: Gość. » 12 paź 2016, 22:20

Jak o 23 wstawie rozgrzane V8 to owszem do rana bedzie zero popołudniu mamy mroz i to co odtaja pieknie zamarza razem z dachem i drzwiami :]

Jak dobrze wentylowany do rana bedzie mroz na pewno nie bedzie zaś szronu w srodku.

jak wstawie v6 to ostygnie szybciej a jak wstawie diesla czy jakies r4 to 4h o lodówka-
garaz mam od chyba 20lat więc nie kumam skąd wy macie te dane :)

Przydomowy ogrzewany to najlepszy luxusik a na korozje jest konserwacja i tyle :)

maniocek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maniocek » 13 paź 2016, 11:35

Apophis pisze: Przydomowy ogrzewany to najlepszy luxusik a na korozje jest konserwacja i tyle :)
Amen.
Pomogłem?
Kliknij POMÓGŁ, niby nic, a reputację buduje.

Awatar użytkownika
milkes
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: milkes » 13 paź 2016, 14:26

Ja sie zdecydowalem na garaz bez ogrzewania, jest dolaczony do bryly domu, dwustanowiskowy. Mimo wywietrznikow i przewiewow od bramy to nigdy nie bylo tam lodowki, cieplej sie ubrac i po sprawie albo przenosny grzejnik. Sila rzeczy cos tam ciepla od domu sie dostaje.
good enough to worry Merc and Beemer

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 14 paź 2016, 13:25

Apophis pisze:Ciekawe co piszecie bo mam garaż w zabudowie szeregowej więc nie stoi w szczerym polu i przy -10 rano mam -5 lekko. im lepsza wentylacja tym zimniej. Ogrzewania brak no bo to nie przydomowy
Słusznie zauważyłeś, że im lepsza wentylacja, tym chłodniej, ale raz, dobra wentylacja nie oznacza, że jak stoję w garażu, to mi włosy rozwiewa, a dwa, pozostałe ściany ciepełko również oddają.
Mój garaż stoi w małej niecce (jak i cały budynek), ale nie jest wkopany w ziemię. W mrozy osobiście sprawdzałem temp., bo mnie to żywo interesowało (jak na złość jak zalałem letni płyn do spryskiwaczy (niewiele zostało w butelce, więc chciałem go zużyć), to przyszły mrozy). Nie dokonywałem pomiaru przy samych drzwiach garażowych, bo tu by mogło być poniżej zera, ale już jakieś 70-80 cm od drzwi było ok. 0.4C, a jak wsiadłem do auta i je odpaliłem, komputer wypluł 3C. Tylko, że mróz był jak uprzednio wspomniałem. Auto już stało w garażu dni kilka, więc od silnika zagrzać się nie mogło. Nadmienię, że poruszając się w stronę maski (drzwi garażowe były zamknięte), zmianę temperatury dało się odczuć, czyli ściany oddawały ciepło też.
W takich warunkach można nawet coś działać przy aucie, tylko trzeba spełnić kilka warunków: wrzucić coś ciepłego na żołądek, jakieś ciepłe, nie krępujące ruchy wdzianko i ... dobre chęci. W lato polecił bym jeszcze jakiś złoty trunek z chmielu, ale w chłodne dni i w chłodzie jakoś mi tak za bardzo nie wchodzi <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl