[A6 C6] Swap silnika FSI na 3.0 lub 2.4
[A6 C6] Swap silnika FSI na 3.0 lub 2.4
Witam, mimo przeszukania forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Chciałbym kupić Audi A6 C6 z rocznika 2005-2008, które często występują z silnikami 2.8 FSI lub 3.2 FSI (niestety wadliwymi), dlatego też interesuje mnie swap silnika na 3.0 benzyna z A6 C5 lub na 2.4 z A6 C6. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, która wersja A6 C6 z silnikiem FSI najlepiej nadaje się na swap na zwykły 3.0 z A6 C5 lub 2.4 z A6 C6? Mam np na oku A6 C6 z silnikiem 2.8 FSI, automat z napędem niestety na przednią oś, jak wygląda możliwość swapu w tym przypadku? Jest to w ogóle opłacalne?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
3.0 z C5 niestety tez nie jest bez wad a 2,4 z c6 nie jest tak niezawodny jak 2,4 z c5 , poczytaj to sam dojdziesz do wniosku że bez sensu takie połączenie,jeśli bardzo będziesz się upierać na swapa to myślałbym na twoim miejscu o 4,2 ,spalanie nie jest dużo większe niż 3.0 a mocy dużo więcej,niestety 4,2 już upchnąć pod maską możesz mieć problem. Policz koszty jakie wiążą się z taką operacją bo moim zdaniem jeśli sam sobie tego nie zrobisz to jest zupełnie nie opłacalne,koszt zdrowego silnika i osprzętu to już ładnych kilka klocków + robocizna to lekko może się uzbierać od 10 do 15 tys,wiec chyba lepiej dołożyć i kupić audi z takim silnikiem z jakim chcesz docelowo.