Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

kostka w okolicach "słonecznika" i nie działające

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

kostka w okolicach "słonecznika" i nie działające

Post autor: kiler22 » 25 wrz 2016, 23:42

W mojej a6 z 98 roku nie działają mi lampki przy "słonecznikach"
zacząłem szukać przyczyny . W trakcie szukania po odkręceniu mocowania "słonecznika" znalazłem luźna żółtą kostkę przy lewym słupku
Obrazek

Kiedy "potraktowałem ja miernikiem zaczęły mi piszczeć zegary , przestał pojawiać się komunikat który mówi że żeby zmienić bieg (tiptronic) trzeba nadusić stop i przestał pokazywać położenie dźwigni zmiany biegów . Po wykasowaniu błędów oczywiście wszystko wróciło do normy ale zastanawia mnie co ma wspólnego kostka w podsufitce z błędami skrzyni :shock:
no i jeszcze może ktoś jest mi wstanie powiedzieć gdzie szukać powodu z niedziałania lampek tych niby do podświetlenia przy "słonecznikach"
a wogóle sterowanie czyli załączanie tych lampek jest + czy - ???
u mnie w żadnej z kostek niema ani + ani minusa

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 26 wrz 2016, 13:00

Ta kostka dodatkowa to jak jest homelink ( tylko wersja USA ) w daszku - zasilanie jego jest prawdopodobnie z tego samego bezpiecznika co inne rzeczy , nie ma tego w schematach niestety

Co do daszków to zasilanie jest ze sterownika centralnego jak reszta lampek , na kablu czerwonożóltym. Zobacz czy przy lampce środkowej jest w nim prąd.

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD

Post autor: Ziomek » 26 wrz 2016, 13:14

A nie działają obydwa słoneczniki?

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 26 wrz 2016, 15:06

obydwa nie działają
czy jest w czerwono żółtym prąd wieczorem sprawdzę i napiszę
ale dlaczego po manipulacjach na tej żółtej kostce wyskoczyły mi błędy skrzyni ?? :shock:

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 26 wrz 2016, 21:31

jaki kolor kabla w tej brązowej jest? czarno-?????

może kabelki gdzieś są uszkodzone i zwiera coś

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 14 lis 2016, 22:27

dzisiaj się za to trochę zabrałem i u mnie jest coś bardzo dziwnego :shock:
w przewodzie czerwonożółtym mam + ale tylko po otwarciu drzwi :shock:
w tej samej kostce jest przewód niebiesko.... już nie wiem chyba szary ale nie ma innych niebieskich <lol> i w nim miałem stały +
(miałem bo w czasie eksperymentów CHYBA spalił mi się któryś bezpiecznik bo już w nim nie mam prądu ale było na tyle ciemno że odpuściłem szukanie )
i teraz najciekawsze lampki w "słonecznikach " też działają po otwarciu drzwi :shock: (oczywiście po ich opuszczeniu i odsunięciu tej klapki lusterka )
nie bardzo wiem gdzie zacząć szukanie
- od czego jest ten przewód niebieski z czymś w kostce do lampki (dosłownie jeden obok tego czerwono żółtego ) ???
- widzę że w lampce oświetlenia są dwie kostki . Obie kostki są takie same i da się je zamienić miejscami ale w obu kostkach są inne przewody i ich rozkład . Jak to powinno być podłączone prawidłowo ??? (zamiana kostek miejscami nic nie zmienia ale tak jak napisałem - są w nich inne przewody )
- przyszło mi do głowy żeby zmostkować ten przewód niebieskocośtam na którym jest stały + z tym czerwonozółtym . Zmostkowałem i PRAWIE wszystko zadziałało . Prawie bo dalej nie miałem możliwości zapalenia głównej lampki (tej z dwoma żarówkami rurkowymi ) działały te w "słonecznikach" i te nazwijmy to do czytania mapy . Tylko nie wiem co to za przewód, za co odpowiada i czy nie będzie żadnych konsekwencji typu wypalenia jakiś przekaźników , sterowników itp . Czy może lepiej podciągnąć tam jakiś stały + po bezpieczniku ???? ew podpiąć się pod zasilanie tego właśnie homelinka ???

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 14 lis 2016, 23:14

teoretycznie powinno być tak

wtyczka czarna od lampki w daszku - powinien być kabel czerwono-zółty ( zasilanie ) i czerwono-szary albo brąż ( masa )

czerwono-żółty to kabelek zasilania idący ze sterownika centralnego , nie wiem jaka jest jego logika działania , musiałbym sprawdzić w aucie u siebie

ale czerwono-żólty zasila też lampkę przednia i tylną ( te światełka odpalane jak przycisk 01 jest na środku )

w przedniej lampce jest na pinie 4 wtyczki a obok na pinie 5 jest kabelek szaro-niebieski - to podświetlenie przycisków , jest on zasilany z licznika proponuje za dużo nie mostkować na "pałę" <okok>

[ Dodano: 2016-11-14, 23:14 ]
a może jest tak że sam homelink w daszku jest zasilany tak jak lampki w słoneczniku , a czy przyciski są podświetlane???? jesli tak to może po to ta dodatkowa wtyczka żeby było podświetlenie przycisków ( pasowałyby jaja z licznikiem )

sprawdziłbym jeszcze czy sterownik centralego nie ma zaśniedziałych wtyczek lub nie pływa w wodzie

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 15 lis 2016, 14:00

bendzji pisze:wtyczka czarna od lampki w daszku - powinien być kabel czerwono-zółty ( zasilanie ) i czerwono-szary albo brąż ( masa )
takie dokładnie są kolory przewodów
bendzji pisze:w przedniej lampce jest na pinie 4 wtyczki a obok na pinie 5 jest kabelek szaro-niebieski - to podświetlenie przycisków , jest on zasilany z licznika proponuje za dużo nie mostkować na "pałę" <okok>
u mnie w tym przewodzie na początku był prąd a teraz go nie ma ale podświetlenie przycisków działa :| podświetlenie licznika też .
bendzji pisze:a może jest tak że sam homelink w daszku jest zasilany tak jak lampki w słoneczniku , a czy przyciski są podświetlane???? jesli tak to może po to ta dodatkowa wtyczka żeby było podświetlenie przycisków ( pasowałyby jaja z licznikiem )

nie mam tego homelinka tylko tak jak napisałem w pierwszym poście znalazłem taką wtyczkę i nie wiedziałem do czego służy to Ty mi odp że to kostka homelinka
nie wydaje mi się żeby w nim były podświetlane przyciski ponieważ w kostce są tylko dwa przewody + i masa , nie ma nic załączanego ze światłami .
jakie jaja z licznikiem masz na myśli ???
bendzji pisze:sprawdziłbym jeszcze czy sterownik centralego nie ma zaśniedziałych wtyczek lub nie pływa w wodzie

nie jest zalany , nie widać żeby kiedyś pływał <lol> tzn nie ma zacieków , rdzy itp
znalazłem jeszcze jedną rzecz która działa tylko o otwarciu drzwi - centralny sterowany tym przyciskiem koło klamki
i tu mnie lekko "natchnęło"
otóż ktoś kiedyś zamontował w tym samochodzie dodatkowy alarm czy sterowanie centralnym zamkiem . nie ma już ori pilota jest tylko jakieś coś podobne do ori scyzoryka
obstawiam że to jest główny powód tych problemów . A dokładniej - nie do końca fachowe podłączenie tego
Na tą chwilę myślę że uporam się z problemem może ciut druciarsko ale skutecznie - do podświetlenia słoneczników rozepnę ich istniejącą instalację i zrobię ją jakgdyby na nowo wykorzystując + po kluczyku z kostki tego homelinka (kostki na bank są takie same jak w większości VAG więc z ich dostaniem na pobliskim szrocie nie będzie problemu ) a to że lampka środkowa zaświeca się tylko przy otwartych drzwiach nie jest aż tak kosmiczna wadą która nie mogłaby poczekać aż uporam się z pilniejszymi problemami tego samochodu i pewnie na wiosnę się też z tym uporam chociażby przez wycięcie tego dokładanego alarmu i wkodowanie jakiegoś używanego pilota . wtedy będę patrzył co się zmieni w przewodzie czerwonożółtym a jak w nim wszystko wróci do normy to powrót do ori instalacji będzie kwestią kilku minut (wypięcie mojej rzeźby i wpięcie się w istniejące fabryczne kostki )

jedynie jeszcze czy ktokolwiek byłby wstanie mi odpowiedzieć jak podłączyć kostki w przedniej lampce bo tak jak pisałem - u mnie są dwie i da się je podłączyć zamiennie mimo że trochę inne kolory przewodów są w tych kostkach

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 15 lis 2016, 22:08

Jakie dokładnie kolory są we wtyczce homelink?

Co do wtyczek lampki postaram się jutro zrobić formę jak to u mnie wpięte

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja