Witam
Panowie mam Świeże Turbo po regeneracji. Diagnoza od ciepłej strony turbiny puszczała olej oraz zatarte?Zapieczone Kierowniczki. Auto powyżej 100km/h w ogóle nie ciągnęło i nie miało mocy.
teraz zapierdziela idealnie aż jestem zdziwiony z tymi 110 końmi.
Interesuje mnie bardziej przyczyna uszkodzenia Turbo tzn. Dlaczego puszczała olej od tej gorącej strony i dlaczego zapiekły się kierowniczki? Sama wymiana Turbo to efekt doraźny ale jeśli nie zlikwiduje przyczyny za jakiś czas będzie to samo prawda?
Czy możliwe jest że to efekt zasyfionej odmy? Jak mocniej depnę tak ok 130 km/h to czuć delikatnie przepalony olej. Tak było przed regeneracją Turbiny tylko o wiele mocniej. teraz na regenerowanej tez czuć choć o wiele słabiej ale boję się że sytuacja się powtórzy i za jakiś czas znów będzie Turbo do roboty.
[A6 C5] Wpływ odmy na Turbosprężarkę w 1.9 TDI 110 KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Przy okazji wymiany turbo mogłeś pokusić się o dokładne czyszczenie dolotu + EGR, być może zostało w dolocie jeszcze trochę oleju, który teraz się dopala. To, że turbo puszcza olej to nie znaczy, że dolatuje do niej olej od strony odmy a to, że turbo miało już zużyte uszczelnienia (turbo jest chłodzone olejem).
-
- Forum Audi A6 / A7
Rozumiem, odma sprawdzona i wyczyszczona ale z relacji mechanika była drożna . Natomiast problem jest nadal silnik suchy i nie ma wycieków a jak docisne powyżej 140 to olej znika jak dobry magik w ciągu tygodnia 1 - 1,5 L dolewki co sie dzieje , że przy wysokich predkościach i obrotach czuc ten olej i są znaczne ubytki ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7