Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Swap z 2,5tdi afb na 1.9tdi afn problem z mocą

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
nikoś151
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Swap z 2,5tdi afb na 1.9tdi afn problem z mocą

Post autor: nikoś151 » 02 wrz 2016, 21:06

Witam. opiszę ten problem tutaj ponieważ po przeczytaniu całego tematu zauważyłem, że ludzie mają pojęcie. Do rzeczy. Kupilem a6c5 z padniętym silnikiem 2,5tdi afb w manualu, postanowiłem przełożyć tam zwykłego AFna 110km 1.9tdi z a4 1996r wszystko gra i buczy, działa pali jeździ, ale nie do końca. Otóż pali się błąd ASR nie da się usunąć i jest błąd komunikacji z modułem abs z tym, że abs działa, ale nie do tego dążę. Jak ruszam i wciskam pedał do końca, to auto rusza idealnie i odcna moc... następnie puszczam pedał i po ponownym wciśnięciu jest wszystko okey, aż do momentu gdy np przy 60km/h wciśniemy sprzęgło obroty spadną poniżej 1000obr. i wrzucimy 5kę i jest ten sam objaw, auto ma moc przez około sekundę po czym odcina do momentu puszczenia i ponownego wciśnięcia pedału gazu. Potencjometr pedału gazu jest na pewno sprawny, bo wymieniłem na działąjący z auta którym jeździłem, Silnik jest na starym sterowniku o oznaczeniu 028 906 021, posiadam już drugi sterownik o oznaczeniu 038 906 012 i był plan go wsadzić, ale czy może już ktoś to przerabiał? może ktoś z takim przypadkiem się spotkał i pomoże nakieruje bo bez sensu się narobić jak szalony. :)

sash997
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sash997 » 04 wrz 2016, 22:48

po 1 komp w dłoń czy jakieś anomalia sie nie dziają sprawdzić trzeba,po 2 sprawdź czy AFB nie jest na canie jakimś bo afn chyba cana niema i pompy z asrem nie obsłurzy, w tym wypadku radziłbym zmienić sterownik na jakiś z AVG
pomoc w sprawie pieców webasto

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja