problemy z elektroniką - wariujący licznik
problemy z elektroniką - wariujący licznik
zaczęło się od tego że nagle podczas jazdy zaczęło wariować ładowanie akumulatora, raz było, po chwili nie było, potem znów chwilę było, aż w końcu po kilku takich cyklach przestało ładować, do domu dojechałem na aku na szczęście. Następnego dnia wsiadam do samochodu i wszystko jest w najlepszym porządku, 0 jakichkolwiek problemów, pojeździłem tak z 200km tego dnia i wszystko OK. Trzeciego dnia wsiadam do samochodu i to samo - brak ładowania, od razu po odpaleniu bez jakichś ostrzeżeń. po chwili sporadycznie dołączyły do tego dziwne zachowania licznika, obrotomierz spadał do 0 po czym się podnosił, na fisie zaczęły wyskakiwać różne błędy, po zgaszeniu silnik i nie chciał zapalić (po sprawdzeniu vagiem okazało się że błąd immo), czasem też nie pokazuje biegów na wyświetlaczu (tiptronic). Licznik nie wariuje cały czas a czasami, nawet jeśli ładowanie jest prawidłowe.
czego to może być przyczyna? licznika? jakiejś centralki elektrycznej?
A6 C5 allroad '03 2.5V6TDI
czego to może być przyczyna? licznika? jakiejś centralki elektrycznej?
A6 C5 allroad '03 2.5V6TDI
Ale aku działa i ładowanie już też (nie zrobiłem nic poza grzebaniem w kostkach licznika).
Tzn jak zginęło ładowanie to wróciłem do domu bez ładowanie na samym aku bez problemu więc chyba jest dobry? Jak auto stało 3 dni też odpala na strzał. Ładowanie teraz też działa normalnie, a licznik mimo to świruje.
Tzn jak zginęło ładowanie to wróciłem do domu bez ładowanie na samym aku bez problemu więc chyba jest dobry? Jak auto stało 3 dni też odpala na strzał. Ładowanie teraz też działa normalnie, a licznik mimo to świruje.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
oczywiście w VDO zdarzały się problemy - zaczyna się od migania podświetlenia...ale rzeczywiście to rzadkość
wyciagnij licznik popraw piny we wtykach , dodatkowo jakis kontakt spray , sprawdzić styki w bezpiecznikach ( S15 to stały plus dla licznika )
Może problem z kostką stacyjki - do licznikia z niej idą dwa sygnały plus po stacyjce i Skontakt ( plus po stacyjce zanikający po wyciagnięciu kluczyka ) - czy wszystko inne działa prawidłowo?
inna opcja byłoby znaleźć licznik na szybką podmianę żeby go wykluczyć , szkoda że masz trochę daleko do mnie...
wyciagnij licznik popraw piny we wtykach , dodatkowo jakis kontakt spray , sprawdzić styki w bezpiecznikach ( S15 to stały plus dla licznika )
Może problem z kostką stacyjki - do licznikia z niej idą dwa sygnały plus po stacyjce i Skontakt ( plus po stacyjce zanikający po wyciagnięciu kluczyka ) - czy wszystko inne działa prawidłowo?
inna opcja byłoby znaleźć licznik na szybką podmianę żeby go wykluczyć , szkoda że masz trochę daleko do mnie...
Licznik jest VDO
zacząłem od wyciągnięcia liczników i sprawdzenia połączeń oraz przeczyszczenia, podświetlenie licznika działa jak należy, wszystko inne po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki lub po włączeniu zapłonu również (elektryka położenia kierownicy, radio, światełka)
zczytałem teraz błędy z licznika po ostatnim takim jego zachowaniu:
9 Faults Found:
01128 - Immobilizer Pickup Coil (D2)
35-10 - - - Intermittent
01176 - Key
07-10 - Signal too Low - Intermittent
00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D)
31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent
01303 - Telephone Transceiver (R36)
49-10 - No Communications - Intermittent
01304 - Radio
01312 - Powertrain Data Bus
37-10 - Faulty - Intermittent
01314 - Engine Control Module
01315 - Transmission Control Module
01327 - Control Module for Parking Aid (J446)
zacząłem od wyciągnięcia liczników i sprawdzenia połączeń oraz przeczyszczenia, podświetlenie licznika działa jak należy, wszystko inne po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki lub po włączeniu zapłonu również (elektryka położenia kierownicy, radio, światełka)
zczytałem teraz błędy z licznika po ostatnim takim jego zachowaniu:
9 Faults Found:
01128 - Immobilizer Pickup Coil (D2)
35-10 - - - Intermittent
01176 - Key
07-10 - Signal too Low - Intermittent
01304 - Radio
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Kod: Zaznacz cały
01304 - Radio
albo problem w liczniku
Kod: Zaznacz cały
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
nie masz " CAN gateway " bo ta role spełnia licznik - a CAN w aucie jest i to 3 sieci - co-to-ten-can-vt73437.htm
w nastepnej kolejności sprawdziłbym kostke stacyjki
w nastepnej kolejności sprawdziłbym kostke stacyjki

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Możecie coś więcej powiedzieć o tym błędzie - u mnie też wyskoczył z komunikatem 63-00 Open Circuitbendzji pisze:to utrata napięcia z kontaktu S ze stacyjki pin 8 - w polifice kontakt S jest tylko do licznika i elektryki kolumny kierownicy , sterownika centralnego , i przy RNSD przez bezpiecznik S243Kod: Zaznacz cały
00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D) 31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent