Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Awaria głośniczka a niedziałający czujnik parkowania

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kid7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Awaria głośniczka a niedziałający czujnik parkowania

Post autor: kid7 » 16 sie 2016, 22:49

Aby wiedzieć, który czujnik parkowania (tył/przód) mnie alarmuje, ustawiłem oba na skrajnie różnych częstotliwościach. Przód miał wysokie i krótko po tym, głośniczek zaczął wydawać straszne dźwięki. Po kilku tygodniach (wczoraj) w momencie włączania parkomatu, pojawił się dźwięk ciągły i miga lampka tegoż urządzenia, co oczywiście oznacza awarię. Próbowałem kilka razy, ale bez skutku.
Zauważyłem, że gdy teraz chcę zmienić ustawienia częstotliwości i głośności czujników parkowania, to mogę tył konfigurować i słyszę też różnice, natomiast z przodu nic się nie dzieje mimo zmian.

Wiem, że głośniczek był do wymiany, ale czy to możliwe iż jego awaria doprowadza do totalnej klapy systemu pomocy parkowania? Jeśli tak to, czy można na jakiś czas dezaktywować przód?

Mechanik mówił, że taki głośniczek to grosze, ale robota niełatwa, a że byłem kilka dni w PL, to było za mało czasu na zamówienie tego sprzętu. Gdy tylko wczoraj wróciłem do Niemiec, błąd głośniczka zamienił się w awarię całego czujnika i teraz jest problem...

leon11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: leon11 » 17 sie 2016, 19:12

Przekoduj sterownik tylko na tył. Prawdopodobnie nie masz wizualizacji, to skąd wiesz, że czujniki nie działają skoro uszkodzony masz głośniczek. Wymieniałem ostatnio buzerek parktronika z tyłu, to faktycznie trzeba było zdjąć połowę tapicerki. Nie wiem jaki jest dostęp do buzerka z przodu.
Tu masz temat jak sprawdzić czujniki na kompie.
vag-5053-jak-sprawdzic-kazy-czujnik-par ... t84024.htm
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h

Awatar użytkownika
kid7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kid7 » 18 sie 2016, 18:38

leon11 pisze:Przekoduj sterownik tylko na tył. Prawdopodobnie nie masz wizualizacji, to skąd wiesz, że czujniki nie działają skoro uszkodzony masz głośniczek. Wymieniałem ostatnio buzerek parktronika z tyłu, to faktycznie trzeba było zdjąć połowę tapicerki. Nie wiem jaki jest dostęp do buzerka z przodu.
Tu masz temat jak sprawdzić czujniki na kompie.
vag-5053-jak-sprawdzic-kazy-czujnik-par ... t84024.htm
Nie mam kabla do kompa ani oprogramowania, żeby sobie przekodować sterowniki... choć widzę, że na forum prawie każdy to ma hmmm??

Zgadza się - nie mam u siebie wizualizacji, a czujniki z tyłu razem z głośniczkiem (buzzerem) funkcjonują, bo gdy np. wrzucam wsteczny, a z przodu nic nie jest w promieniu działania czujników, to wtedy parktronik działa, szukając co jest z tyłu. Gorzej jest gdy po obu stronach jestem "zblokowany" - wtedy naturalnie odrazu wyskakuje błąd i parktronik przestaje z miejsca działać. Niestety nie umiem obsługiwać się tymi "VAGami" i nie jestem w stanie deaktywować przednich czujników...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja