Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Co robić ?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Talaszek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Co robić ?

Post autor: Talaszek » 26 lip 2016, 09:55

Witam wszystkich klubowiczów.
Jestem jak do tej pory szczęśliwym posiadaczem Audi A6 C5 2.5 TDI w quatrro ze skrzynią tiptronic.
Samochód bajka. Nigdy nie odmawiał mi posłuszeństwa aż do wczoraj.

Wracając z wakacji dokładnie z Karwi do Siedlec z rodziną, na obwodnicy Gdańska zaczęło się dziać coś złego. Mianowicie skrzynia zaczęła się trochę ślizgać. Na 1 i 2 było ok ale od 3 w górę zaczęła się ślizgać. Przy 140 obrotów było prawie 3 tys. Chcąc nie chcąc musiałem jechać dalej. Nie mogłem sobie pozwolić na zatrzymanie samochodu u jakiegoś diagnosty itd. Jakieś 300km jadąc z taką usterką zauważyłem lekkie kopcenie na siwo. Niedługo to jednak ustało jechałem sobie dalej, dojechałem do Warszawy, w mieście już skrzynia coraz bardziej zaczęła się ślizgać. Wyjechałem z Warszawy, wjechałem na obwodnicę Mińska i wtedy kaplica. Znów kopcenie na siwo, momentami skrzynia wogóle nie reagowała na pedał gazu mianowicie dodając gazu rosły same obroty bez prędkości, za chwilę dało radę jeszcze coś przyspieszyć, pod górkę zdychał, no i 30km od domu skrzynia zdechła. Pociekło jej trochę oleju na ziemię, oraz cała tylna klapa jest w oleju (moim zdaniem właśnie tego ze skrzyni).

Możecie mówić że zajechałem skrzynie, że jestem sadystą, ale to naprawdę nie moja wina. Tato już człowiek starszy wychodzi z założenia że on musi dojechać i póki mu samochód nie stanie to jest dobrze. Ale z jednego się cieszę stwierdził że nigdy więcej automatu. To taki plus

Ale pytanie do Was tego typu. Co teraz najlepiej zrobić? Jak droga może być naprawa skrzyni? Dodam że 2 lata temu miałem to samo, pojechałem do Miedznej i tam wstawili (ponoć nową) skrzynię. Tak jak się skończyła gwarancja tak się skończyła skrzynia. I teraz dylemat co robić? Czy bawić się w naprawę tej skrzyni, czy bawić się w przekładkę z automatu na manualną skrzynię? Ktoś jest może z okolic i ewentualnie ma kogoś kto podjąłby się takiej przekładki, albo ewentualnie naprawy tej skrzyni.

Pomocy :|

Pioter211
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Pioter211 » 26 lip 2016, 14:18

Właściwie to masz dwa wyjścia: naprawiaj starą skrzynię, ale nie wymieniaj na używkę bo nie wiadomo na jaką trafisz. Albo rób swapa na manuala. Pierwsze wyjście będzie droższe a drugie bardziej czasochłonne. Temat swapa na manaual był już nieraz poruszany na forum.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 28 lip 2016, 00:18

Nowa skrzynia to astronomiczne koszty, które wyniosłyby kilkukrotną wartość auta, więc na pewno włożyli Ci używkę i tak to się później kończy. Jako, że to przedliftowe 2.5 TDI to z ekonomicznego punktu widzenia najtaniej wyjdzie sprzedać auto, bo robiąc skrzynie jak należy to musisz minimum 5k liczyć, a przekładka w V6 to 3-4k i to też loteria później.

fosfinkel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fosfinkel » 01 sie 2016, 22:43

Talaszek pisze:ale to naprawdę nie moja wina
No nie mogę się powstrzymać ze śmiechu, co za podejście... Napisz po prostu że zajechałeś skrzynie na własne życzenie i tyle.

Co robić... przesiąść się na rower :) a tak na serio to jesteś w czarnej pupie.
1. Remont skrzyni jak napisała Mazdomania pewnie z 5k, może jak nie trafisz na kosiarzy to w 4k się zamkniesz.
2. Manual jak wyżej 3-4k.
3. Sprzedać auto z uszkodzoną skrzynia, dostaniesz grosze pewnie...

No i najszczęśliwszym posiadaczem też raczej nie jesteś skoro 2 lata temu już raz miałeś wymienianą skrzynie. Wszystko jest zależne od KASY
1. Masz kasę -remontuj skrzynię.
2. Średnio masz kasę - wstaw manual który będzie teoretycznie mniej awaryjny.
3. Nie masz kasy - pozbądź się samochodu, odzyskasz trochę gotówki, kupisz seicento i pozbędziesz się ogólnego problemu jakim bywa audi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja