Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

trzeci stop przestał działać

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

trzeci stop przestał działać

Post autor: zarzyk » 06 lip 2016, 06:48

Witam,
Mam taki problem, po wymianie kilku rzeczy nie związanych z usterką (sprzęgło wydech, turbina DV i g62) przestał działać trzeci stop w klapie...

Auto co prawda wystawiłem z garażu i pod czas tych ulew i wiatrów zwiało sąsiadowi reklame... potukla mi lampe z tyłu i zarysowala zderzak solidnie. Żarówki się świecą, może sa wstrząsnięte nie sprawdzałem jeszcze. Od tego momentu stop w klapie przestał działać.

Owszem zgasła mi jedna lub dwie diody/zaróweczki już wcześniej. I tu moje pytanie czy lampa ma związek z 3 stopem? Jak sprawdzić samą lampe stopu z klapy? jak ją wymontować by założyć nową? Jest od niej jakiś czujnik czy coś? może ktoś miał podobny objaw i wie co jest grane. bo na fisie jak tylko wcisne hamulec to mam komunikat i brzydko to wyglada...
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Silnik: 2.5TDI 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 11 lip 2016, 11:16

Są 2 zaślepki (zachowaj je do nowego światła stopu) które trzeba podważyć cienkim śrubokrętem. Później masz 2 śruby na TORX (nie pamiętam teraz rozmiaru) które wykręcasz, są dość długie. Później pozostaje już tylko wyjąć światło które siedzi na zatrzaski - nie jest to jakieś szczególnie trudne ale trzeba zachować ostrożność. Światło jest wpięte na kostkę. Po wypięciu światła bierzesz miernik do ręki, ustawiasz na pomiar napięcia DC i prosisz kogoś by wcisnął pedał hamulca a ty mierzysz napięcie. Jeśli jest około 12V to jest ok i masz do wymiany światło stop :)

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Silnik: 1.8T APU 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 30 lip 2016, 07:13

czyli tak jak sie domyślałem. Męczyłem paznokciami te zaślepki ale nic nie wychodziło. To jutro biuore sie za światełko. Dzięki za solidne wytłumaczenie :)

[ Dodano: 2016-07-30, 07:13 ]
z racji, że zamówiłem wiatło na olx i nie wiem jak ale pytałem się kilku osób o wysyłkę owszem chcieli za pobraniem podałem adres i napisałem, żeby się wstrzymali do momentu jak wyslą mi zdjęcia. I w ten sposób mam 3 lampy. za wszystkie trzeba bylo zapłacić ale i tak wyszedłem taniej niż kupno nowej czy używki z allegro :)

W każdej nie świeciła jakaś dioda...

Pomyślałem rozbiorę i naprawię, będzie na zapas.
Moja stara lampa poszła na pierwszy ogień i okazało się, że zrobił się zimny lut w miejscu gdzie gniazdo wchodzi w płytę. pół minuty i naprawione ale i tak nie świeciły 2 diody. zamówiłem 10 sztuk i wymieniłem w każdej lampie.
Z racji, że z zawodu tokarz cnc co nie zarabia dużo a lampa droga to rozciąłem ją z tyłu po długości, wtedy wyszła płytka z ledami, inaczej nie szło wyjąć bo sa dwie blokady po środku... diody wylutowane i wlutowane nowe, lampa poskładana teraz tylko znaleźć kawałek plastiku i lutownicą troszkę posklejać ten plastik od tyłu. roboty jest na jakieś dwie godziny jak chce się być dokładnym, tyle, że czy jest sens jak w lotce jest sucho, to można skleić na szybko glutem lub izolacją i też będzie działać.
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja