Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Szarpie i słychać uderzenie podczas zmiany z R na D

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
piterozos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Szarpie i słychać uderzenie podczas zmiany z R na D

Post autor: piterozos » 30 cze 2016, 15:31

Cześć,
Niedawno miałem regenerowaną skrzynię 5000 kilometrów temu. Przy odbiorze z warsztatu zgłosiłem (niestety zapłaciłem a dopiero potem sprawdziłem .. ale to nie temat postu) problem z tym że podczas zmiany z R na D czuć mocne uderzenie. Warsztat wstawił samochód na podnośnik i powiedzieli że teraz skrzynia jest OK ale luzy na tylnym dyferencjale powodują takie uderzenia. Dodatkowo mam problem z 1 na zimnym jak ruszam to jest ok ale jak stanę i znowu ruszam to jedynki prawie nie ma i rusza dopiero z 2 no chyba że się poczeka to od pełzania przejdzie na jazdę ... jednak samo pełzanie działa. Skrzynia nie ma żadnych błędów od czasu remontu. Podsumowując. 1) R na D zawsze stuka ale czym cieplejsza skrzynia tym mocniej, 2) Jedynka na zimnym działa bardzo kiepsko, poza tym przy gwałtownym ruszaniu czuć szarpnięcia jak by nie miał siły ciągnąć, 3) przy zbijaniu z 6 na 5 prawie zawsze czuć stuknięcie.

Gość.

Post autor: Gość. » 30 cze 2016, 19:49

Gdzie robiłeś? Ewidentnie skrzynia nie działa poprawnie.

piterozos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piterozos » 01 lip 2016, 09:28

U nich http://www.autojozefow.pl/pl/kontakt.html. Oczywiście zamiast zapowiadanego tygodnia robili miesiąc, a samochód służy mi do pracy więc rozumiecie dlaczego nie była to przyjemna sytuacja. Konsultuję temat teraz z prawnikiem i rzeczoznawcami z PZMOT-u. Bo ww firma twierdzi że to dyferencja, wał, koła, przeguby, silnik ... ale nie skrzynia a zapisy w gwarancji są takie że awaria układu hydraulicznego, mechanizmów skrzyni i inne nie podlegają gwarancji .. czyli wyremontowana skrzynia biegów. Oczywiście nie zgadzałem się z zapisami ale gwarancje dostaje się po naprawie i uregulowaniu należności. Na szczęście wziąłem fakturę za którą musiałem dodatkowo zapłacić VAT poza ustaloną ceną.
Dodatkowo w związku z ich diagnostyką pojechałem do Drypy koło pruszcza gdańskiego na diagnostykę dyferencjału i wału, kosztowało mnie to 850 pln i diagnoza jest pozytywna, ani wał ani dyferencja nie wykazują nadmiernych luzów, wszystko w zakresie tolerancji.

Gość.

Post autor: Gość. » 01 lip 2016, 11:50

No oni maja troche "pochlebnych" opini a kiedys to była polecana firma. To co opisałes w sensie okreslenia warunków gwarancji jak i zganiania na cokolwiek innego to ewidentne robienie z człowieka idioty.

Awatar użytkownika
Zwyrol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zwyrol » 03 lip 2016, 09:13

Będziesz miał trochę daleko, ale myślę, że warto odstawić tam gada choćby i lawetą i powędrować pociągiem.

[TO NIE JEST REKLAMA, POLECAM FACHMANA]:
Teo Motors w Swadzimiu, na przedmieściach Poznania. Niektóre naprawy, zależnie od stopnia komplikacji, robią na miejscu. Ja się męczyłem z wibracyjnym warkotem od łożysk i przedniego przegubu w Quattro, oni zaś wykluczyli że to od skrzyni (a objawy były takie, że chciałem już Tipa na remont oddać...).

Kolesie robią chyba wszystkie skrzynki automatyczne i znają się na rzeczy. Ich szef jest zresztą wielbicielem Audi i kierowcą rajdowym.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 03 lip 2016, 10:27

Też polecam ten serwis. Sam wymieniam tu olej w skrzyni. Szef Teodor zna się na rzeczy <okok>. Nie naciągają na naprawy, ale jak coś jest do naprawy, to i tak robią remont całej skrzyni, a po drugie nie są tani, ale dają gwarancję na naprawę i bez żadnego problemu naprawią swoje błędy.

Awatar użytkownika
dziii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dziii » 04 lip 2016, 21:53

ma ktoś rozeznanie ile u nich kosztuje remont tipa u nich ?
project by dziii

Gość.

Post autor: Gość. » 04 lip 2016, 22:01

jak wszedzie ok 5-6tyś

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 04 lip 2016, 23:23

U nich kosztuje tyle, ale jest to cena netto :). Dają rok gwarancji bez limitu kilometrów i jeśli coś się stanie, to bez żadnego gadania naprawiają. Po drugie nie bawią się w naprawę np. tylko konwertera, tylko robią remont całej skrzyni. Chyba, że ktoś chce tylko konwerter, ale wtedy nie dostanie gwarancji na skrzynię, tylko na sam konwerter (logiczne). Sama naprawa trwa średnio ok. 1-2 dni roboczych. Dużo części mają na stanie, a niektóre robią swoje (wzmocnione). Jeśli ktoś ma firmę to cena nie jest jakaś wysoka, ponieważ podatku i tak nie płaci.

Awatar użytkownika
Pietrek78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 272KM

Post autor: Pietrek78 » 05 lip 2016, 21:52

Mi robili dwa miesiące i oddali auto z wypadającymi zapłonami i źle spasowanym przodem(normalnie masakra).Coś namieszali w kabelkach(może) i odesłali mnie do mechanika.
Oczywicie Pan Teodor powiedział, że zwraca koszty jeśli usterka jest przez nich.
12-tego jestem umówiony z mechanikiem i zobaczymy co tam wyjdzie
Rodzinny odrzutowiec.
416/806

MOREL/HELIX/JL AUDIO
940W RMS

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 05 lip 2016, 22:42

Dwa miesiące? Po kilku dniach naprawy powiedziałbym: albo kończycie na drugi dzień albo zwrot pieniędzy. Niestety, ale jestem bardzo wymagający. Jeśli czegoś ktoś nie potrafi, to niech nie udaje, że to zrobi, bo niby jak. Moje auto to nie 'królik doświadczalny' i zastanawianie czy się uda czy nie. Jeśli chodzi o nieudaną naprawę, to kazałbym naprawić to na ich koszt. Do naprawy w końcu oddałeś auto z jedną usterką, a otrzymałem niesprawny z kilkoma. Z ASO też kilka razy się kłóciłem, a w końcu zrobili tak jak powinni. Dwa razy ustawiali mi geometrię, a zapłaciłem za to tylko raz. Jeśli chodzi o skrzynię, to w okolicy nie ma lepszych. Trzeba z góry powiedzieć czego oczekujesz, to trochę się postarają.

Awatar użytkownika
Pietrek78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 272KM

Post autor: Pietrek78 » 06 lip 2016, 08:29

mat1324 pisze:Dwa miesiące? Po kilku dniach naprawy powiedziałbym: albo kończycie na drugi dzień albo zwrot pieniędzy. Niestety, ale jestem bardzo wymagający. Jeśli czegoś ktoś nie potrafi, to niech nie udaje, że to zrobi, bo niby jak. Moje auto to nie 'królik doświadczalny' i zastanawianie czy się uda czy nie. Jeśli chodzi o nieudaną naprawę, to kazałbym naprawić to na ich koszt. Do naprawy w końcu oddałeś auto z jedną usterką, a otrzymałem niesprawny z kilkoma. Z ASO też kilka razy się kłóciłem, a w końcu zrobili tak jak powinni. Dwa razy ustawiali mi geometrię, a zapłaciłem za to tylko raz. Jeśli chodzi o skrzynię, to w okolicy nie ma lepszych. Trzeba z góry powiedzieć czego oczekujesz, to trochę się postarają.
Problem w tym,że oni nie zajmują się mechaniką,ale przy takim aucie powinni przed pracą wpiąć kompa(posiadają komputer diagnostyczny) i zobaczyć czy są błędy jak nie to po naprawie tak samo i takie auto powinienem dostać. A pasowanie przodu to jakaś masakra.
Żebym wiedział,że tak będzie to kazał bym im podpiąć komputer i pomierzyć szczeliny przodu,ale myślałem,że to profesjonalna firma. Skrzynia chodzi jak malina,ale i tak nie sprawdzę jej do końca bo zapłony wypadają.
Zrobię to wszystko i zobaczymy czy Pan Teodor wywiąże się z danego słowa(jeśli oczywiście te zapłony to przez nich bo też może byś poprostu zbieg okoliczności)
Rodzinny odrzutowiec.
416/806

MOREL/HELIX/JL AUDIO
940W RMS

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja