Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 2.4 BDW] Sprzęgło - wpadający pedał

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Koner
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[A6 C6 2.4 BDW] Sprzęgło - wpadający pedał

Post autor: Koner » 28 cze 2016, 14:15

Witam serdecznie,

Mam dość dziwny problem i nigdzie nie spotkałem czegoś podobnego a mianowicie.

Wymieniłem w zeszłym tygodniu kompletne sprzęgło razem z kołem dwumasowym (było w opłakanym stanie) po wymianie pierwsze kilka km wszystko super, pedał miękko chodził aż do momentu kiedy chciałem zaparkować. Wcisnąłem pedał i na półsprzęgle zaparkowałem, następnie nie mogłem wybić jedynki, a samochód zaczął ruszać pomimo wciśniętego pedału sprzęgła do końca, po zgaszeniu silnika pedał został w podłodze, dopiero pod odciągnięciu go nogą wrócił. Podpompowałem kilka razy jednak problem się powtarza. Przy normalnej jeździe nic się nie dzieje, przy parkowaniu nagle pedał wpada w podłogę, nie można zmienić biegu a auto samo rusza. Jak trzymam wciśnięty hamulec to próbuje ruszyć aż zgaśnie. Ktoś się spotkał z takim przypadkiem i wie co to może być ?

Wstępną diagnozę postawiłem na wysprzęglik ale pewności nie mam, może pompa sprzęgła ?

Wczoraj dodatkowo wyskoczył mi komunikat "BRAKES!" po uzupełnieniu płynu zniknął, ale po kilku km znowu się pojawił.

[ Dodano: 2016-06-28, 14:15 ]
Dla potomnych zostawiam informację.

Świecący napis BRAKES! świadczył faktycznie o ubytku płynu hamulcowego który spowodowany był uszkodzeniem/rozszczelnieniem wysprzęglika, stąd ubywało płynu. O diagnozie zadecydował fakt że auto samo ruszało podczas gdy pedał sprzęgła wpadał w podłogę. Po wymianie wysprzęglika wszystko OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja