Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z oświetleniem nawiewów itd...

Elektryka
ODPOWIEDZ
kiki123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z oświetleniem nawiewów itd...

Post autor: kiki123 » 29 mar 2012, 21:10

Witam,
Mam kilka problemów,po kłopocie z bezpiecznikiem nr 14, już go usunąłem.
1. Nie działa podświetlenie pokręteł nawiewu i podsufitki co świeci się na czerwono. Gdzie szukać przyczyny??
2. Nie działa pilot do centralki,jak go zakodować(mając jeden tylko),drzwi się zamykają tylko przednie po przekręceniu kluczyka w drzwiach od kierowcy. Tył nie reaguje nic,jeszcze są zablokowane drzwi tylne lewe,nie da się ich otworzyć i są dwa błędy
Obrazek
Może ktoś wie jak można uporać się z tymi problemami

Wisznu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wisznu
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 ARS 299KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Problem z oświetleniem nawiewów itd...

Post autor: Wisznu » 29 mar 2012, 22:27

Kolego ciekawy przypadek i w sumie dla elektryka, ponieważ z tego co widzę to rozwojowa sprawa.

Napisz coś więcej na temat tego bezpiecznika. Za co on odpowiada i jak naprawiłeś usterkę. Jeśli się przepalał to nie masz podpalonej skrzynki bezpieczników ? Sprawdziłeś okablowanie z tyłu ?

Masz 3 błędy a Vag pokazuje tylko dwa.. nie wklejaj jpg ale przepisz błędy ładnie tutaj.

Jak wyglądają kostki w słupku od strony kierowcy, jeśli połączenia szwankują to samochód w cale nie wie, że chcesz go otworzyć i nie ma komunikacji z komfortem. Tył ma błędy sporadyczne ?

Czy nie działa podświetlenie wszystkich nawiewów ? Czy podświetla się sam włącznik świateł ?

KOLEGO za to zakładanie miliarda wątków to Ci moderator jaja urwie.

W poprzednim poście opisałeś, że miałeś smażalnie urządzoną w samochodzie a teraz zakładasz nowy wątek i nic o tym nie piszesz. Nie zakładaj wiele wątków ale pisz w jednym.
Z tego co pisałeś poprzednio wynika, wciekała woda do auta komfort już nie wiem czy Ci zdechł jak jeszcze nie to pewnie dogorywa.

Ponadto auto po dzwonie... teraz każdy kto to czyta, nasuwa mu się miliard przyczyn Twoich usterek.

Powodzenia w naprawianiu i lepiej udaj się do elektryka bo stracisz na tym dużo czasu i na-rozbierasz się auta co niemiara :)

kiki123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kiki123 » 30 mar 2012, 14:00

Ten bezpiecznik już zrobiłem...nr 14. Odpowiada on za oświetlenie wnętrza i centralkę. Cały nawiew mam nie podświetlony i w podsufitce dwie diody czerwone co są. Kostki w słupku są ok. Wymieniłem wiązkę nad podsufitką co jest bo same żyły zostały. Moduł komfortu wymieniony na drugi. Tylko jak usunąłem usterkę z bezpiecznikiem i poskładałem wszystko do kupy...to zostały jak wyżej pisałem usterki. Sorry za ten temat..mogłem go ciągnąć w wcześniejszym

[ Dodano: 2012-03-30, 14:25 ]
Pilot zakodowałem przez Vaga jeden problem mniej. A i jak przekręcę włącznik od świateł też nie pooświetla się

Wisznu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wisznu » 30 mar 2012, 17:58

Włącznik świateł odpowiada za sygnał do włączenia podświetleĂą:
-zegarów
-podświetlenia kratek w konsoli (o które pytałeś ), klimatronika, radia, włącznika świateł
-podświetlenia czerwonych diodek w podsufitce
-podświetlenia nóg przy otwartych drzwiach

1. Powiedz teraz które podświetlenia działają, czy może wszystkie leżą.
2. Jakie dokładnie masz błędy z VAG'a
3. Czy znalazłeś przyczynę poprzedniej usterki... to, że stopiła się izolacja to znaczy się było zwarcie w instalacji na jednym ze stopionych przewodów i skutkiem było przepalenie bezpiecznika, ale co było przyczyną tej usterki ? Doszedłeś do tego ? Może gdzieś w kostce woda stała ?

kiki123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kiki123 » 30 mar 2012, 19:14

Więc tak zegary święcą,klimatronik świeci ale tylko wyświetlacz,a strzałki itp nie czyli jego podświetlenie też nie świeci, włącznik świateł nie świeci i poświetlenie przycisków szyb elektrycznych reszta działa i świeci. A bezpiecznik się palił(topił) dlatego,że od strony pasażera jak jest osłona przeciw słoneczna w której jest włącznik i jak ją się otwiera to zapala się nam lampka(chyba to nazywa się oświetlenie do makijażu <mysli> ) i od tej osłony przewody były spalone,stopione i zwarcie robiło że palił się ten bezpiecznik. Wymieniłem stopione przewody na drugie po izolowałem itp. No ale mam właśnie te problemy jak pisałem. Woda nigdzie w kościach nie stoi.

[ Dodano: 2012-03-30, 19:16 ]
I te dwie diody nie świecą w podsufitce

[ Dodano: 2012-03-30, 19:19 ]
A i wydaje mi się że ten włącznik w osłonie przeciwsłonecznej zrobił zwarcie i potopił przewody.

[ Dodano: 2012-03-30, 19:29 ]
I jeszcze zauważyłem...jak włączę zapłon tylko to włącznik świateł świeci i jak załączę światła mijania lub postojówki to gaśnie on

Wisznu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wisznu » 30 mar 2012, 20:45

1. Jak reszta bezpieczników ? Wszystkie sprawne ?
2. Jak obudowa bezpieczników ? Czy z tyłu tej kości nie masz potopionych kabli ?
3. Co z kodowaniem innego modułu komfortu, został zakodowany na ten sam numer co wcześniej ?

Diody w podsufitce mogą być sprawne dlatego pochopnie nie rozwalałbym całego samochodu. Generalnie włącznik świateł ma podawać sygnał (musisz to złapać miernikiem ) oraz masz dostać podświetlenie włącznika świateł (to będzie oznaką, że wszystko działa). Podświetlenie włącznika świateł zasil sobie na próbę z innego obwodu.

4. Masz jakieś schematy albo co, tak na marginesie :P ?

kamil1994audi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamil1994audi » 17 cze 2016, 11:29

Wisznu, Witam ,
wczoraj odpalam A6 C6 i zauważyłem że nie działa podświetlenie części klawiszy, a dokładnie tj.: wszystkie przyciski po obu stronach wyświetlacza MMI, pokrętła pod wszystkimi nawiewami, hamulec ręczny, przycisk ESP, od PDC , podświetlenie przycisków górnych od włączania podświetlania i przy włączniku świateł na O i na ikonce - światła mijania tu wszędzie brak podświetlenia . Dodam że dzień wcześniej było wszystko ok , nie padał deszcz ani też nic nie kombinowałem przy Audi. Bezpieczniki sprawdziłem i wszystkie ok.
Co mogło się stać ?
Może ktoś miał taki problem lub wie co może być ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja