[A6 C6 3.0 TDI] Dziwny grzechot przy odpalaniu.
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6 3.0 TDI] Dziwny grzechot przy odpalaniu.
Witam, mam nastepujący problem. Gdy auto jest zimne odpala idealnie, bez najmniejszego grzechotania, drgania itp. innych przypadłości natomiast: auto się zagrzeje do 90 stopni, zostawiam auto na parkingu, ostygnie do mniej wiecej 60-70 stopni, odpalam i słychać dziwny metaliczny odgłos przez 2-3 sekundy i wszystko ustaje i tylko w takiej sytuacji, zgaszę auto, odpalę jeszcze raz, grzechotania nie ma. Słychać ten dźwięk ewidentnie z przodu silnika, diagnoza była że to napinacz paska wielorowkowego, niestety nie pomogło. Rozrząd pracuje cicho, kompletnie go nie słychać i zresztą z tego co mi wiadomo najgłośniej by było podczas rozruchu zimnego silnika, a tutaj jest cicho.
Ostatnio miałem coś podobnego tzn. po przejechaniu okolo 600 km bez przerwy zgasiłem auto na kilka minut i po ponwnym odpaleniu również przez 2 sekundy grzechotał. Ja myślę że to były popychacze z których z jakiś powodów wyciekł olej i przez chwile pracowały jakby puste. Podobno to zjawisko normalne i narazie nie ma co panikować dopuki grzechotanie po chwili ustaje. Polecam poszukać arytkuł na temat pracy popychaczy hydraulicznych nie koniecznie w audi to Cie trche uspokoi.
-
- Forum Audi A6 / A7