Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ARJ 2.4 165 KM] Ustawienie rozrządu

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Play
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ARJ 2.4 165 KM] Ustawienie rozrządu

Post autor: Play » 01 cze 2016, 21:36

Witajcie, dzisiaj mam pytanie odnośnie rozrządu, ja jeżdżę po mechanikach pytać co i jak a potem działam. Odnośnie rozrządu dowiedziałem się że prosta robota tylko trzeba coś ustawić, zaznaczyć, wydaje mi się że na bloku silnika i na kole zębatym.

prawdopodobnie będę wykręcał chłodnicę ze względu na jej nieszczelność, także przy okazji wymienię pod napinaczem wałka rozrządu uszczelkę z prawej strony ponieważ do niej trzeba zdjąć pasek bodajże i koło zębate ?

Także moje pytania
1. Wymagane są jakieś specjalistyczne klucze ? Jeżeli tak to jakie
2. Jak prawidłowo oznaczyć ustawienie rozrządu aby potem nie mieć problemów.
3. No i zapomniałem o co chciałem jeszcze zapytać, jak przypomnę to na pewno dodam.

Dodam także że nigdy nie wymieniałem rozrządu i nie miałem doczynienia z nim jakiś pasek czy coś, co jedynie to alternator w Astrze F ^^

elwarka1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: elwarka1 » 01 cze 2016, 22:07

Ad 1.Klucze specjalistyczne nie są wymagane, ale odkręcenie niektórych elementów typu koło pasowe wiskozy wentylatora-trzeba wiedzieć co i jak.
Ad 2. Zadnych oznaczeń na pasku nie robisz, ani na silniku, potrzebna Ci będzie blokada kół rozrządu i blokada wału, choć bez tej ostatniej można się obejść. Potrzebny jest też ściągacz kół wałków rozrządu.
I jeszcze jedno, jeżeli nie masz zdolności i przynajmniej podstawowej wiedzy mechanicznej, to nie bierz się za to sam. Wymiana rozrządu w V6 jest prosta, ale jak ktoś nie ma o tym pojęcia to może go przerosnąć.

Play
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Play » 01 cze 2016, 23:56

Skoro tak mówisz to się wstrzymam, ale i tak myślę że prędzej czy później rozbiorę jak to ja ^^
Uczę się na błędach, popsuje to na lawecie do mechanika odjedzie.

A odnośnie tej chłodnicy to prosta sprawa ? bo tam na całą długość morka jest i zostawia plamy. Jak się uda to postaram się zdj. zrobić jak to wygląda.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 02 cze 2016, 00:07

poprzeglądaj filimik na youtube i sam zdecyduj czy podałasz

nie wiem ile kasują u was za wymianę rozrządu ale w moim przypadku ( kupno blokad , ścigącza do kół wałków itd. , brak warunków ) nie kalkuluje mi się samodzielna wymiana <okok>

marbaj
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: marbaj » 02 cze 2016, 10:48