Witajcie
Mam od pewnego czasu problem z szarpaniem przy zmianie biegów itp. generalnie kiedy w czasie jazdy dodaje gazu po fazie wolnych obrotów czy hamowania silnikiem. Jest to dość mocne "jeb...cie". Jest to odczuwalne tylko na gazie. Kilku gazowników zwalało winę na układ zapłonowy, niby niezły mechanik- diagnosta nie znalazł jednak usterek mechanicznych. Trafiłem do innego gazownika, który zaczął od diagnostyki silnika w czasie jazdy. Stwierdził że jest przestawiony rozrząd i opóźnianie zapłonów. W-g niego komputer benzynowy robi małe dotryski i jakoś to ogarnia i na benzynie nie szarpie, ale gazowe wtryskiwacze nie są tak szybkie i na gazie szarpie. Zrobił logi, które miał mi wysłać jednak tego nie zrobił. Zrobiłem własne i je zamieszczam (auto rozgrzane po 3h trasy, na Pb, 3 bieg i później wbita 4). Czy teoria gazownika się potwierdza i co teraz najlepiej zrobić. Rozrząd był robiony 45000 km temu, rano na zimnym jest 2 sekundowa terkotka z łańcuchów.
http://vaglog.pl/log_264594.html
[AMX 2.8 193 KM] Szarpanie przy dodawaniu gazu na LPG/ przes
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki! I to jest na podstawie bloku 93 na 100% pewne? Jeśli tak, to trzeba robić. A czy możliwe że rozrząd rozjechał się w czasie eksploatacji, po wymianie czy raczej od razu musiał być ch...wo załozony? Gdzieś czytałem że walnięty napinacz może dawać takie sygnały o przestawionym rozrządzie, albo wyciągnięte łańcuchy (?)
-
- Forum Audi A6 / A7