Jeżeli są to półosie czy ktoś orientuje się jaki jest koszt nowych albo regeneracja starych ?
[ Dodano: 2016-05-11, 21:00 ]
Proszę o pilną pomoc:( niedługo kończy mi się gwarancja

Słychać takie uderzenie i wyrwanie z przodu auta. Dodatkowo gdy gwałtownie hamuje i dodaje gazu to szarpie wtedyGrado pisze:Szarpanie na półosiach byłoby bardziej czuć przy dynamicznym ruszaniu lub hamowaniu.
Przy zmianach trybów skrzyni i wciśniętym pedale hamulca samochód nie powinien się poruszać/szarpać.
Jak chcesz sprawdzić półosie to można zaciągnąć ręczny (z wyczuciem) i wrzucać z R na D. Jeśli będą luzy na półosiach to poczujesz lekkie szarpanie. Ważne, aby nie nadużywać tej metody, aby nie uszkodzić bardziej skrzyni lub półosi.
Jedyne co mogę podpowiedzieć jak będziesz wymieniał półosie to zrób obydwie na raz.
Przy automacie to ważne, aby obie były w podobnym stanie.
Wujek tak miał przy automacie, że wymienił tylko prawą półoś, a lewej nie.
Efekt był taki, że przy przyspieszaniu wyglądało to tak jakby moment obrotowy rozkładał się nie równo na obydwa koła.
Ktoś mu mówił, remont skrzyni, cewki i inne pierdoły, a w ASO powiedzieli wymienić obydwie półosie. I mieli rację!
Tak ale to już powinno być w zakresie firmy która mi robiła skrzynie, był regenerujący sterownik hydrauliczny, nowe sprzęgło i kosz.Mazdomania pisze:Ten element jest bez problemu dostępny od dołu auta (więc nie trzeba zdejmować skrzyni). Sama płyta kosztuje kilka stów, do tego nowe sprężynki etc., filtr, uszczelki i nowy olej.